Tesla in slovenci

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Pa se jih sme zmontirati in dati v pogon v ZDA (njihovi protipožarni, varnostni in kdovekateri še predpisi)? Kdo jih bo pa znal vzdrževati?
confused-1.gif

Kdo bo vzdrževal? Nemci
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.090
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:Kako je pri nas, je vseeno - ampak teh 5 dolarjev na uro je pač pod zakonskim minimumom (minimalc) v ZDA ... Ta je 7 in drobiž neto na uro.
Seveda, ker je Tesla premalo plačal bruto uro. Ta pa nima zakonskega minimuma.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.150
113
sjtv..ne verjamem..pri nas prodajamo inženirsko uro med 25 in 30€ uro plus ddv. v USA pa 55 USD ne gre skozi? sej pa imajo cca2x višji standard in 3x.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.090
113
Če bi Tesla plačal dovolj, bi bilo na njegovih gradbiščih ameriški delavci. To je meni edino jasno iz te zgodbe.
Prodajati inženirsko uro za 30 €, mehanična v servisu za vogalom pa je na voljo za 40 ali 50 € pa pove svoje bodisi o kvaliteti inženirske ure ali dejanskih potrebah kupca. Marsikaj znajo severno od nas opraviti srednješolci za kar pri nas mislimo, da rabimo inženirski kader.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.150
113
Ne vem sicer kje vi živite, ampak tako je na štajerskem.

Zakaj pa ima serviser 50€ in več uro je pa jasno »Pooblaščeni serviserji imajo gromozanske servise, zato je njihov strošek obratovanja zelo velik. Strošek dela na uro pa lahko sega tudi do 55 evrov z davkom vred, medtem ko so nepooblaščeni serviserji precej cenejši, saj imajo praviloma manjše delavnice. Njihova prednost je tudi, da imajo s stranko lahko bolj pristen odnos,«

če si normalen ga ne voziš tja oziroma se zmeniš za posebne pakete.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.090
113
Gre samo za prvo primerjavo, ki mi je padla na pamet. V večini gospodarskih vej zlahka najdeš primere, kjer kupec plača uro 10 krat več kot je neto delavca. Posrednik, ki je delavce spravil čez lužo, je najbrž tudi imel kak strošek. Podobno kot pooblaščeni serviser s servisno opremo in nepremičninami.
Sicer čisti OT, moja zadnja izkušnja z nepooblaščenim serviserjem je taka, da me je prišlo njegovo delo po 20 € ura dražje kot pooblaščeni s 30 € ura. Pa še nazaj sem moral iti, ker prvič ni bilo OK. Res pa je, da ni šlo za neka dela, kjer bi me pooblaščeni servis udaril po žepu z nekimi "predpisanimi" normativi. Za dele pa se da pri tem serviserju zmeniti, da da neoriginalno robo in to mi je obračunal po isti ceni kot "kozolčar", ki pa je za tisti primer moral nabaviti kar original, ker kopij ni. Gre seveda za izjemno specifičen splet okoliščin za Slovenijo, tudi ta pooblaščenec verjetno ne bo dolgo obdržal statusa, ker je premajhen. Kolikor vidim, je salon že izgubil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
Jaz pa ne verjamem ne eni (55) ne drugi cifri (5).
Ti mora pa res voda v grlo teči, da gres na drug konec sveta delat za 5 evrov na uro.
Mogoce je kaksno podjetje iz paname se vmes, delavci pa dobili (obljubo?!) nekaj tud na roko placano.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.090
113
Kolikor sem še nekje zasledil, delavec, ki je vse skupaj sprožil bi naj bil nek nadzornik, vendar ne zna niti toliko angleško, da bi se minimum lahko sam zmenil v bolnišnici. Zato so se vse zanj zmenili predstavniki podjetja. Zelo nenavadno. Potem pa je namesto kot nadzornik kdove kje pristal na gradbišču.
Tu je polno velikih vprašajev in zelo malo resno preverjenih informacij.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pa vi res ne znate brat, nihče ne dela tam za 5 eur! 5 eur dobijo nakazano, delajo uradno za minimalca, ostalo pa na roko. Ura je dejansko tam od 10-15 eur. Tak da plače so od 2 jurja naprej, odvisno za kako urno postavko se zmeniš in koliko ur si pripravljen delat.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kolikor sem še nekje zasledil, delavec, ki je vse skupaj sprožil bi naj bil nek nadzornik, vendar ne zna niti toliko angleško, da bi se minimum lahko sam zmenil v bolnišnici. Zato so se vse zanj zmenili predstavniki podjetja. Zelo nenavadno. Potem pa je namesto kot nadzornik kdove kje pristal na gradbišču.
Tu je polno velikih vprašajev in zelo malo resno preverjenih informacij.

Čisto vsi gredo tja kot nadzorniki, ker edino tako dobiš lahko viso, delavske ni šanse, da jo dobiš. Pa vsi dobro vedo, da ne bodo nadzorniki. Ampak pubec je z odvetnikom vse to izkoristil - na pogodbi in visi mu piše, da bi moral bit nadzornik, pa ni bil, plačano je dobil minimalca namesto obljubljenih 2k€...

Lahko zdaj že nehate nabijat pa predvidevat v prazno ali vam še narišem vse?
rolleyes-1.gif

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.283
113
Sej se tudi v Čečeniji gradi že 10 let. Pol slovenije je že delalo gor. Vse na gotovino, pa nikome ništa. Na turistične vize seveda.
Ne mi rečt, da davčna/država ne opazi par sto turističnih viz, vsakih par mesecov? Pa nobenmu ne težijo, kje je dobil, pa če bo davke plačal.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Saj tudi ameriški cariniki/policisti niso glupi in jim je vse jasno, ko pride na mejo 30 dedov starih 20-40, vsi na turistično vizo, pa vsi imajo s sabo kufer orodja
grin1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
sajkek, kaj ti pomaga da znaš risat v autocad-u če pa potem izdelka ne znaš narediti. ali da narišeš nekaj kar je neizvedljivo.

tako bo bolje razumljivo...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
sajkek, kaj ti pomaga da znaš risat v autocad-u če pa potem izdelka ne znaš narediti. ali da narišeš nekaj kar je neizvedljivo.

tako bo bolje razumljivo...

Narediti se da vse kar se nariše drugo pa je ali je to uporabno....

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.150
113
seveda,

dober inženir z izkušnjami mora narisati načrt (delavniški) tak daseda narediti z najnižjimi stroški. Ostalo je neuporabno. Sicer ne vem, a sihotel napisat, da pri nas ni dobrih inžnirjev? komentiram samo cene. S prve in druge roke, pri nas se ura za isto delo prodaja po 25€ v AT 100km severneje pa 50 do 60. Plus da so še obdavčitve suma sumarom nižje. Kdo je zdaj to kriv? Mi ker se ne cenimo? Nop, bo kar sistem.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
krivi smo sami... pa cela fronta sušmarjev. ok? ker a veš, cene so tako nizke zato ker so se zbile tako nizko. obdavčitev je malo nižja... ali pa tudi ne... samo noben ne bo delal POD CENO. zato pa imajp avstrijski štandard...