da k temu veselju dodam še kanček grenkobe:
Zanimalo me je, kaj porečejo na novi zakon pristojne inštitucije. Vprašanje je formulirano laično, mogoče pomanjkljivo, upam pa da razumete vsi, kaj me je zanimalo.
Moj mejl:
Spoštovani,
ker sem v medijih zasledil, da se je spremenil zakon o temnenju šip na avtomobilih, in po novem naj bi bilo prepovedano temniti sprednja bočna stekla,
me zanima, kaj se bo zgodilo z nami ostalimi, ki smo to storili že pred leti, in imamo vse pravilno in korektno vpisano v homologacijski kartonček !
Najlepša hvala za Vaš cenjeni odgovor !
LP,
Sebastjan
Predpisi glede dovoljene zatemnitve stekel se niso bistveno spremenili. V skladu z navodilom homologacijskega organa se je glede vrednosti zatemnitve do konca preteklega leta upoštevalo potrdilo vgrajevalca folij, sedaj pa se svetlobna prepustnost zatemnjenih stekel izmeri. Vgrajevalec folij, ki je izdal potrdilo o vgradnji, je torej odgovoren, da so folije na steklih takšne, kot dovoljujejo predpisi.
Lep pozdrav,
P R A V I L N I K o zatemnjevanju stekel na vozilih
1. clen
Ta pravilnik ureja pogoje zatemnjevanja stekel na homologiranih oziroma
posamicno odobrenih vozilih.
2. clen
(1) Na homologiranih oziroma posamicno odobrenih vozilih se lahko stekla
naknadno zatemnijo do te mere, da je svetlobna prepustnost stekla skupaj z
nalepljeno folijo najmanj:
- 75% za vetrobransko steklo in
- 70% za prednja bocna stekla (pri vozniku in sovozniku - pred B
stebrickom).
(2) Dolocba prejsnjega odstavka ne velja za ozek pas na zgornjem robu
vetrobranskega stekla, ki je namenjen zasciti pred soncem.
3. clen
Vgradnja zrcalnih folij na stekla vozil je prepovedana.
4. clen
Ce so stekla na zadnji steni vozila zatemnjena tako, da prepuscajo manj kot
30% svetlobe, mora biti vozilo opremljeno z vzvratnimi ogledali na obeh
straneh in napravo za zvocni znak pri vzvratni voznji, kot jo doloca 13.
clen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu (Uradni list
RS, st. 17/00, 33/00 - popr., 45/04 in 76/05 - ZDCOPMD).
5. clen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se prenehajo uporabljati dolocbe prvega
in drugega odstavka 12. clena Pravilnika o napravah in opremi vozil v
cestnem prometu (Uradni list RS, st. 17/00, 33/00 - popr., 45/04 in 76/05 -
ZDCOPMD).
Pravilnik ne obravnava vozil, katerih odobritev predelave vgradnje zatemnitev folij je bila izvedena pred uveljavitvijo pravilnika. S tovrstnim vprašanjem se boste morali obrniti na pristojni organ, ki je odgovoren za posamično odobritev vozil; to je v danem primeru DRSC (Ministrstvo za promet - DRSC).
Lep pozdrav!
RTI d.o.o., sektor: Kontrolni pregledi
Cesta k tamu 14
2000 Maribor
o zatemnjevanju stekel govori Pravilnik o zatemnjevanju stekel (Uradni list št. 82/07), ki velja od 25.09.2007 in eksplicitno predpisuje dovoljene meje zatemnjevanja.Vozila, ki imajo vgrajene folije in le-te tudi vpisane v potrdilo o skladnosti se lahko uporabljajo, če je zatemnitev taka, kot je navedena pri vpisu predelave. V prihodnje se predvideva merjenje prepustnosti svetlobe tudi v cestnem prometu in na tehničnih pregledih. Ko bo taka kontrola uvedena, bodo dovoljene na vozilih samo folije skladne s Pravilnikom.
Lepo pozdravljeni;
Zanimalo me je, kaj porečejo na novi zakon pristojne inštitucije. Vprašanje je formulirano laično, mogoče pomanjkljivo, upam pa da razumete vsi, kaj me je zanimalo.
Moj mejl:
Spoštovani,
ker sem v medijih zasledil, da se je spremenil zakon o temnenju šip na avtomobilih, in po novem naj bi bilo prepovedano temniti sprednja bočna stekla,
me zanima, kaj se bo zgodilo z nami ostalimi, ki smo to storili že pred leti, in imamo vse pravilno in korektno vpisano v homologacijski kartonček !
Najlepša hvala za Vaš cenjeni odgovor !
LP,
Sebastjan
Predpisi glede dovoljene zatemnitve stekel se niso bistveno spremenili. V skladu z navodilom homologacijskega organa se je glede vrednosti zatemnitve do konca preteklega leta upoštevalo potrdilo vgrajevalca folij, sedaj pa se svetlobna prepustnost zatemnjenih stekel izmeri. Vgrajevalec folij, ki je izdal potrdilo o vgradnji, je torej odgovoren, da so folije na steklih takšne, kot dovoljujejo predpisi.
Lep pozdrav,
P R A V I L N I K o zatemnjevanju stekel na vozilih
1. clen
Ta pravilnik ureja pogoje zatemnjevanja stekel na homologiranih oziroma
posamicno odobrenih vozilih.
2. clen
(1) Na homologiranih oziroma posamicno odobrenih vozilih se lahko stekla
naknadno zatemnijo do te mere, da je svetlobna prepustnost stekla skupaj z
nalepljeno folijo najmanj:
- 75% za vetrobransko steklo in
- 70% za prednja bocna stekla (pri vozniku in sovozniku - pred B
stebrickom).
(2) Dolocba prejsnjega odstavka ne velja za ozek pas na zgornjem robu
vetrobranskega stekla, ki je namenjen zasciti pred soncem.
3. clen
Vgradnja zrcalnih folij na stekla vozil je prepovedana.
4. clen
Ce so stekla na zadnji steni vozila zatemnjena tako, da prepuscajo manj kot
30% svetlobe, mora biti vozilo opremljeno z vzvratnimi ogledali na obeh
straneh in napravo za zvocni znak pri vzvratni voznji, kot jo doloca 13.
clen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu (Uradni list
RS, st. 17/00, 33/00 - popr., 45/04 in 76/05 - ZDCOPMD).
5. clen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se prenehajo uporabljati dolocbe prvega
in drugega odstavka 12. clena Pravilnika o napravah in opremi vozil v
cestnem prometu (Uradni list RS, st. 17/00, 33/00 - popr., 45/04 in 76/05 -
ZDCOPMD).
Pravilnik ne obravnava vozil, katerih odobritev predelave vgradnje zatemnitev folij je bila izvedena pred uveljavitvijo pravilnika. S tovrstnim vprašanjem se boste morali obrniti na pristojni organ, ki je odgovoren za posamično odobritev vozil; to je v danem primeru DRSC (Ministrstvo za promet - DRSC).
Lep pozdrav!
RTI d.o.o., sektor: Kontrolni pregledi
Cesta k tamu 14
2000 Maribor
o zatemnjevanju stekel govori Pravilnik o zatemnjevanju stekel (Uradni list št. 82/07), ki velja od 25.09.2007 in eksplicitno predpisuje dovoljene meje zatemnjevanja.Vozila, ki imajo vgrajene folije in le-te tudi vpisane v potrdilo o skladnosti se lahko uporabljajo, če je zatemnitev taka, kot je navedena pri vpisu predelave. V prihodnje se predvideva merjenje prepustnosti svetlobe tudi v cestnem prometu in na tehničnih pregledih. Ko bo taka kontrola uvedena, bodo dovoljene na vozilih samo folije skladne s Pravilnikom.
Lepo pozdravljeni;