TELESKOP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici

damirj

Guru
9. maj 2012
5.273
2.386
113
Na kak nacin zajame sliko na mobitel?
Najbrž ne fizicno preko okularja?
I just found this on AliExpress:
€306.56 | Telescope 90mm Aperture 500mm for Adults Kids & Beginners,Refractor Telescope with Tripod, Finderscope and Phone Adapter
Prek okularja zajame. Lahko sicer tudi brez, če uspeš prek telefona fokusirat. Ne pričakuj preveč, luna gre tako, mogoče še jupiter, potem se neha, ker montaža nima sledenja in tudi altazimutalna je. Glede na to, da je najstnik, bi mu priporočal za začetek neko goto montažo, mu ne bi smel biti problem je obvladati, rabi pa vseeno osnovno poznabanje neba.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.273
2.386
113
Vidim da je predvsem astroshop popularen za iskanje tega
Kaj pa kaj takega
Ceprav dobava sele c naslednjem letu
I just found this on AliExpress:
€555.24 | SVBONY SV48P Telescope 90mm Aperture F5.5 Refractor OTA Astronomical Telescope for Adults&Beginner for Deep Sky Astrophotography
To je samo cev, brez montaže. To pomeni tisti OTA v opisu (optical tube assembly). Svbony je drugače OK, ampak pač aliexpress only roba.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Hanzi poglej na blog od Bojana Ambrožiča On se je razpisal na to temo in preizkusil kar nekaj teleskopov.
No, pa so v clanku omenjeni se "pametni" teleskopi.
Zakaj se bojim da bodo izrinili klasicne "analogne"?
Zdaj sem pa se bolj zmeden.
Definitivno mora teleskop omogociti zajem slike z mobitelom. Brez tega se otrok nima kaj "hvaliti" ;)
Zadnjic je po nadstresku zvecer plezal da je slikal vzhajajoco luno na vzhodu z mobitelom. Itak ni nic "ujel"

damirj

Guru
9. maj 2012
5.273
2.386
113
Minus takega teleskopa je, da je za slikat samo, in to bolj ali manj meglice in kakšna razsuta kopica, ostalo je izven dosega, ker je premajhno. Tudi luna je premajhna, planeti pa sploh. Ima pa tudi kar precej plusov.
https://bojanambrozic.com/2024/10/09/test-teleskop-zwo-seestar-s50/

Ko bo, če bo nekoč za to ceno nek 70mm objektiv, bi ga pa kar res vzel :)

Obstajajo pa tudi večji, a so precej dražji. Opcija je nek univerzalen teleskop in kamera. Oboje pa je, če sem prav razumel, čez tvoj budget. Zato po mojem predlog zgoraj naveden, je kar dober. 10cm maksutov na goto altazimutalni montaži, za 100€ čez budget je tudi 12,7cm varjanta, ampak razlika bo majhna. 15cm objektivi so precej dražji, razen če je to tipa Newton, kar prinese dodatne zaplete in nerodnosti. Manj kot 10cm ne priporoča nihče začetniku. Manjši apokromati so nišna zadeva, za astrofotografe zelo uporabni, za vizualce precej manj.