Da pričnem za spremembo od ostalih s "prijaznostjo" do uporabnikov, ponudbo in trženjem; ostalo ste tako in tako povedali tudi drugi.
1. V MB dobil CISCO 8398DVB. V škatli nobenih navodil. Zaman iskal kakršnakoli navodila na spletni strani Telemacha, kot da smo še vedno v kameni dobi!
2. Klical številko teh. pomoči. Čakal cca 30 minut. Bil sem 8 v vrsti, kar daje misliti, da vse preveč ljudi potrebuje pomoč, kar bi preprečila primerna, (tudi do mamic in očkov) uporabniško prijazna navodila.
3. Imel prej trojček z analogno kabelsko, prešel na digitalno. Kam naj priklopim CISCOTA - ali naj odstranim prejšnji razdelilnik za TV-Radio-Data (na Data sem imel priključen modem za internet in telefon)?
4. Končno dobil teh. pomoč. Porabil 5 min, da sem si s fantom na koncu žice prišel na jasno, da je tisto, kar on pozna kot "pretvornik", tista stvar, ki sem jo sam v dobri veri imenoval "HD snemalnik", kot paš piše na Telemachovi spletni strani.
5. Ko sem razdelilec signalov skušal razložiti kot filter in mu prečital Db im Mhz, ki so pisali na izhodih, je dečko zavdihnil, da se izražam preveč strokovno. Po cca 10 min. sva po mojem opisu "majhna bela škatlica" in "velika črna škatla z diskom" uredila skupni slovar in sem uspel izlušæiti. kam naj zadevo priključim...
6. Aktivacija. Zadeva je pričela delati. Po metodi "trial and error" se brez navodil nekako prebijem skozi nastavitve, čeprav mi še vedno ni jasno, zakaj pri čisto nobeni kombinaciji nastavitev ne dobim lepo do robov zaslona (plazma TV Panasonic, komponentni vhod) vseh kanalov 3/4 in 16/9. Sem napačno mislil, da bi moral to urediti CISCO?
7. Ker sem prej na spletu v kaosu Telemachovih neurejenih sporočil in nepreglednih strani divje zastonj iskal priročnik ali vsaj navodila za priklop sem na srečo zasledil skopi poročili o potrebnem izklopu starševske zaščite in morebitnem ponovnem ročnem nastavljanju programov, ko so se mi kanali začeli skrivnostno zaklepati. Cool!
8. Drugi dan odpešačil po navodila (nihče se ni čudil, da ni bilo ničesar v škatl, izgleda, da je to normalna stvar.) Čakal, da je uboga deklica 10 min. kopirala na počasnem stroju strani priročnika, mi jih s sponkačem spela skupaj.
9 Medtem poslušal uboge mamice in očke, ki so se pripeljali od bogve kam, ker so se jim zaklenili programi. Deklica pri mizi, ki očitno ni bila preveč usposobljena za reševanje podobnih problemov, jim je najprej ponudila plačati še dodatno razširjeno programsko shemo !!! , šele potem je na srečo šla vprasšati tehnike, kaj bi lahko bilo narobe - nato pa jim v skopih besedah povedala, da pač vendar morajo po "upgradu" ročno nastaviti kanale, kot da bi to bilo povsem jasno (če se že njej ni sanalo kaj in kako).
10 Sedajle pa iščem povečalo, da bi začel prebirati slabe črno bele kopije zgledno zmešanih navodil. Navodila in slike menijev CISCA z moje TV bom verjetno ponudil znancu, ki uči na FERI faksu, da bo študente naučil, kako nikakor ne smejo načrtovati in programirati!
Fuj! (ne vem, če smem na forumu uporabljati besedo "shit")...
11 Potem, ko sem v forumu prebral, da sem s prehodom na digitalno TV izgubil tudi teletext, pa sem začel resno razmišljati, da bi Telemach tožil, ker bi moral plačati 80 evrov, da bi prekinil takole 1 letno mučenje, ki bi ga moral pračevati po 60 evrov na mesec!
Bom povprašal znanca odvetnika, koliko lahko zahtevam za odškodnino in duševne bolečine!
Čao - za tolažbo grem malo gledati olimpijske igre na HD - jutri pa bom skušal "črno škatlo" lepo nazaj zapakirati in jo sicer zelo prijazni deklici vrniti nazaj....