Telefon v vodi

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
177
63
38
No pa je tudi mene doletelo. Sem letu v vodo, s telefonom v žepu, itak!
rolleyes-1.gif
Telefon je bil v vodi maks 2 sekunde. Je še delal, ko sem ga ven dal, edino tipke niso vse prijele. Sem ga pa potem takoj ugasnil. Kaj naj naredim? A probam sam kaj reševat, a naj gre direkt na servis? Se je pa to zgodilo že v soboto, tačas ga lepo uizi sušim. Gre pa za e72.
Hvala!
lp

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Je če je padel v slano vodo, bo težka, saj bo prej ko slej oksidiralo, razen, če si ga takoj spral z navadno vodo. Če pa je navadna voda paje velika možnost, da bo delal še naprej (saj je ja nokia :) ) Očetu je npr. med kolinami v tisto vrelo vodo, kjer je bil prašič, padla nokia 6230i, je hitr vzel ven in sem samo razstavil telefonin dal na radiator, in je telefon delal čist ok naprej.

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Če je padel v sladko vodo dej takoj stran baterijo in simko pa ga par dni suši na suhem zraku. Nekateri ga sušijo tudi v posodi z rižom k res dobro vpija vlago.

Če ti pa je padel v slano vodo ga prej speri z destilirano vodo al pa z denaturiran alkohol

Nazadnje urejeno:

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
177
63
38
Voda je bla slatka, tako da tle ni panike. Katere konektorje in s čim naj jih spucam? Alkohol?

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
Alko je Sam za pit. Razkopaj ga, pp možnosti še ohišje pa bo dobr. Moja N95 je 2x plavala pa še dela.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
177
63
38
Mah bom raje dal enmu popoldanskemu profiču, pa naj on porihta!
smile-1.gif
A prižgat ga je sedaj pametno, a je bolje da ne?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne prizigaj ! Se posebej ne, ce ga mislis odnesti nekomu na servis. Lepo poberi ven baterijo in pusti, da se susi.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Mojemu očetu je padel SE ko je šel z avta ven ...ma to je blo zvečer.....ponoči je pa padal dež...oziroma ne...to je lilo kot iz škafa.....drugi dan je našel gsm poleg avta v luži....pazi to....vsa sreča da je bila baterija skoraj prazna....drugače pa mu je telefon delal še dobro leto po tem dogodku (pol smo menjali paket in gsm) ampak se pa je gsm sušil ene par dni na radiatorju...tudi baterija se je nekaj malega napihnila ampak je še vedno delala in držala. Mogoče pa sploh ni potreba po razmontiranju gsma...samo baterijo ven in naj se suši kar nekaj časa.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Mojemu očetu je padel SE ko je šel z avta ven ...ma to je blo zvečer.....ponoči je pa padal dež...oziroma ne...to je lilo kot iz škafa.....drugi dan je našel gsm poleg avta v luži....pazi to....vsa sreča da je bila baterija skoraj prazna....drugače pa mu je telefon delal še dobro leto po tem dogodku (pol smo menjali paket in gsm) ampak se pa je gsm sušil ene par dni na radiatorju...tudi baterija se je nekaj malega napihnila ampak je še vedno delala in držala. Mogoče pa sploh ni potreba po razmontiranju gsma...samo baterijo ven in naj se suši kar nekaj časa.

Uprabo posušenega in očiščenega telefona razumem, napihnjeno baterijo bi pa vsekakor zamenjal z novo zaradi nevarnosti požara pri polnjenju.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ja to bi blo pametno...ampak je bila baterija skoraj prazna in se je minimalno napihnila..se je pokrovček vseeno zaprl.
Pa še baterija bi bla držja kakor cel gsm..tako da se nismo obremenjevali...če dela dela ,če ne pa po novega.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
V Youtube vtipkaj

lithium battery fire

in glej, kaj se najprej zgodi z baterijo (pred vzigom) ... malo se napihne
smile-1.gif
Poglej do konca, da bos imel predstavo, kaj se potem zgodi s telefonom, tvojim zepom in druzinskimi dragulji v blizini. Tole se pa zgodi, ce jih poskusas pogasiti z vodo (kolicina na posnetku je zelo majhna v primerjavi z baterijo).

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
He he ....ni bla lithium ampak Nimh...neki star sonierikson...prvič ko smo dali polnit smo dali baterijo na balkon da vidimo če bo vse ok...ma jo je napolnilo in je držala. Se je pa napihnila zaradi tega ker je prišla v stik z vodo ampak ker je bila prazna jo ni poškodovalo ampak samo izpraznilo do konca.
Mi kot radioamteriji smo večkrat uporabljalii baterije ki imajo kot neki gel noter....so take male baterije (8x15 cm...približno) in nam je enrat pri prevozu prišla baterija v stik in jo je napihnilo na vsako stran po 2 cm..zato se nismo sekirali dosti...pač preventivno daš na balkon in to je to...al pa drugi gsm....ni bil gsm vreden praktično nič.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zaprte svincene (VRLA) nimajo kaj pociti, ker ne svinec ne kislina ne gorita. Pri litijevih je "samo" litij problem, ampak brez tega zdaj ni vec batrerije z vsaj priblizno kulturnim trajanjem in obnasanjem kar se tice samoispraznitev, kakrsne so potrebne za telefone in racunalnike in podobno.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
177
63
38
Evo, telefon že 14 dni normalno uporabljam. Je bil spucan z ultrazvokom. Kdaj mislite, da bo zadeva začela oksidirat in spet zajebavat?

bvader

Fizikalc
14. jan 2010
2.054
0
36
če je bil dobro spucan ne bo oksidiral, če je bil slabo pa bo najbž začelo kmalu oksidirati
smile-1.gif

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.487
845
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
tud meni je bivši Samsung padel v sekret (še čist, na srečo), pa sem takoj ven vrgel baterijo, ga sušil s fenom ene 20 min in dal zadevo skupaj. Telefon je delal brez problema še naprej kakšno leto in pol, potem sem ga zamenjal - pa ne zaradi posledic utopitve.