Tehnika ljudstvu Rtvslo1 21.4 @21h

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.425
5.661
113
spomnim se Schneider 286ke od soseda....

Zanimivo blo gledat crno kisto za tiste case
smile-1.gif

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Za PC-je so bila prva prava okna GEM. Na Venturi sem napisal diplomsko. Windowse smo pa takrat imeli za pasijanso
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:Prvi... z okni, ikonami in mišjo... je bil seveda Apple - Macintosh.
Kako desetletje prej pa so vse to že znali pokazati pri xerox-a. Niso pa imeli ideje, kako dobre inženirske rešitve spraviti na trg.
Jaz sem prve reči na računalnikih delal še na "mainframe" sistemih, predvsem Digital. Tudi tam so se po firmah našle igrice. Denimo tetris, neka kača itd. Neka oblika maila je tudi že obstajala, ko smo komaj brali še, da je IBM naredil nek računalnik za doma.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
no mišljeno je bilo prvi množični osebni oz. hišni računalnik...

če se pa že hvalimo z eksotiko...

sem pa jaz kariero začel na ibm 4341...

2. okt 2007
3.869
2.388
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:Prvi... z okni, ikonami in mišjo... je bil seveda Apple - Macintosh.
Kako desetletje prej pa so vse to že znali pokazati pri xerox-a. Niso pa imeli ideje, kako dobre inženirske rešitve spraviti na trg.
Jaz sem prve reči na računalnikih delal še na "mainframe" sistemih, predvsem Digital. Tudi tam so se po firmah našle igrice. Denimo tetris, neka kača itd. Neka oblika maila je tudi že obstajala, ko smo komaj brali še, da je IBM naredil nek računalnik za doma.

Na Digital-u oz. VAXu(kasneje na OpenVMSU na Digital Alpha) sem napisal Tetris za firmo, ki je imel tako narejeno, da je ob pritiskom na "magic" tipko skočil na CMD prompt, z aprimer, ko je prišel šef, ko je odšel je samo Enter in igra je bila nazaj, tam kjer si ostal, vsaka druga komanda pa se je dejansko izvedla.

To so bili časi..... takrat so operaterji v firmah nosili bele plašče, preden je trak ali disk zamenjal....še imam en takšen disk doma (20Mb 14 coll)

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.401
235
63
Meni je iz 80ih in 90ih ostal le Sharp PC E500, v BASICu programirljiv mini računalnik.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Meni je še danes žal, da sem prodal svojega Spectruma, ko sem ga, ampak, potreboval sem denar, da smo kupili 286@12Mhz, Hercules črno-bela grafika, 45Mb NEC HDD (800 nemških mark).
Takrat si že lahko uvažal računalnike in komponente, ampak je bila carina visoka, vendar ker do določene vrednosti ni bilo carine, smo prenesli PC čez mejo po komponentah in za vsako komponento smo imeli svoj račun in vsako komponento je legalno prenesla ena oseba.
No, vse komponente so šle na ta način čez, razen HDD, ki ga je bilo potrebno prešvercati.

DOS 3.3, Defender of the Crown, Leisure Suit Larry 1, Test Drive,...

No, na Spectrumu sem se naučil programirati. Hodil sem na tečaje Spectruma na IJS, z osnovne šole pa v zadnji letnik računalništva na GimVič.

Tale dokumentarec me je lepo ponesel nazaj v čase Spectruma. Sem pa bil pred leti na gradu Tivoli, kjer je bila razstava zgodovine računalništva, med njimi je bil tudi prižgan Spectrum, na katerem se obujal spomine
smile-1.gif

LOAD "" (j + Alt P P) je bil še vedno v mojih prstih
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Jaz sem sicer imel C64, nedolgo nazaj pa sem si za spomin na te stare čase nabavil ZX81, ZX Spectrum 48 k in ZX Spectrum +.

Vsi so pa popolnoma delujoči in zelo lepo ohranjeni.
smile-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
KSZ
In kaj zdaj, ker ste od malih nog čepeli za računalniki in gledali tiste male ekrančke ipd..sošolci so pa plezali po drevesih, se šli indijance kavbojce, nemce-partizane, se podili za žogo in mogoče za sošolkami? bo kdo (ali je že) zamenjal Gatesa ? švoh kaže, če kaj vem..
frown-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Saj ta malim ni nič jasno
wink-1.gif

Mojima ne morem dopovedat da je bila ena (!) risanka v celem dnevu na enem programo...ob pol sedmih...če ji jo kiksnu...jutri več sreče...ko jima ne znese pa pribijeta...si dal pa dvd noter (a mi smo bili prvi v ulici z barvnim televizorjem
cheer.gif
).

Gramofonskim plošcam rečeta 'ta velik CD'
evil.gif

Comodorja oz spectruma žal nisem imel...stari niso hotli kupit...mislim da je bila cena okoli 300 do 400 mark...celo premoženje.
wink-1.gif

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
Tudi jaz sem začel z ZX81 - z enim KB RAM-a.
Na tem sem se naučil BASIC-a.
Ko sem dobil 16 KB memory modul, je bil pravi luksuz.
Naslednji je bil ZX Spectrum z 48 KB.
Poleg BASIC-a se je dalo marsikaj narediti v assemblerju za Z80.
Potem pa Atari ST 1040, to je pa že bil pravi stroj.
Assembler za M 68000 je bil pravo razkošje v primerjavi s tistim na Z80.
Registrov, kolikor hočeš.
Vse tri še imam doma. Spectrum in Atari ST še delujeta, na ZX81 pa ne delujejo tipke.

Med poletnimi počitniškimi praksami sem v 80ih programiral na sistemih, ki so že takrat veljali za eksotiko.
Npr. Mohawk Data Sciences (MDS) sistem, ki je uporabljal čisto svoj jezik, MOBOL (MOhawk Business Oriented Language).
Ker mi niso dali kakega resnega dela, sem v MOBOL-u napisal igrico Jumping Jack (znano s Spectruma), pa kačo, ki je žrla žabe itd.

Na Kopinem klonu DEC PDP-11 sem v Fortranu pisal poslovne programe.
To je celo bila moja prva služba, ko sem končal faks.
Za zabavo sem tudi tam nekaj igric sestavil.
Po dveh mesecih in pol sem pa presedlal v bolj perspektivno službo.

In da ne pozabim programiranja v PL/I na IBM 4341 med počitnicami po prvem letniku srednje šole.

Priznam, da ne pogrešam prav dosti iz bivše Juge, ampak zgoraj naštete reči so pa bile kar zabavne.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
KSZ
In kaj zdaj, ker ste od malih nog čepeli za računalniki in gledali tiste male ekrančke ipd..sošolci so pa plezali po drevesih, se šli indijance kavbojce, nemce-partizane, se podili za žogo in mogoče za sošolkami? bo kdo (ali je že) zamenjal Gatesa ? švoh kaže, če kaj vem..
frown-1.gif

Eni smo si, oz. so nam starsi znali ze takrat razporediti cas, ne bos verjel.
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113

evo točno takega sem mel
smile-1.gif
Pa kasete PSSST je bila ena recimo da se spomnim iz glave. Je bil pa kar hitro za tem potem prvi laptop z dosom in potem kmalu za tem Winsi. Pa smo igrali prince of persia (sem bil še premali in mi je bila pretežka) pa Gorby, Jumping Jack itd.

Mater zdaj po 20 letih pa na telefonu igram tak Mortal Kombat, kot si ga takrat še največji vizionarji niso predstavljali.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Saj ta malim ni nič jasno
wink-1.gif

Comodorja oz spectruma žal nisem imel...stari niso hotli kupit...mislim da je bila cena okoli 300 do 400 mark...celo premoženje.
wink-1.gif

He, he.

Saj kot sem rekel, sem to nabavil nekako iz nostalgije.

Po drugi strani pa tudi, da pokažem sinu, kakšni računalniki so bili v naši mladosti. Če se ne motim, bi rabil okoli 20 Spectrumov za eno današnjo fotografijo na telefonu.
grin1.gif

Kar se pa cen tiče, se spomnim, da sem kupil (my cash - pač šparal) Commodorja 64 v Italiji nekje leta 1982 za 1.150.000,00 Lir (nekje 1.000 DEM). Niso bili tako poceni.
ne-ne-1.gif

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Dygscxpixm pravi:

Ker mi niso dali kakega resnega dela, sem v MOBOL-u napisal igrico Jumping Jack (znano s Spectruma), pa kačo, ki je žrla žabe itd.

Kul. Se ju spomnim.
aplauz.gif

Moj sošolec je pa naredil Kontraband, če se ga kdo spomni.