TČ zrak/voda

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik softi pravi:
....
tvoj primer. preračunaj kw iz kurilca in priemrjaj z elektriko. če je tu tu, potem rižgi tč, če je kurilc vsaj 10% cenej..pusti peč ugasnjeno.
...

Tukaj imaš prav samo do točke, ko primerjaš gorivo (kurilca, plin...) porabljenega za ogrevanje seanitarne vode z elektriko,porabljeno za ogrevanje sanitarne vode. To popolnoma drži, če TČ uporablja zunanji zrak (kanali itd.).

Če TČ uporablja zrak iz kleti, potem klet podhlajuje - torej je treba klet ogreti - in za ogrevanje pa uporabljaš običajno gorivo.

Če TČ pri COP3 za 3kWh toplotne energije porabi 1kWh električne energije, pomeni, da jo 2kWh dobi iz okolice. Poleti to ni težava, saj je toplote preveč - težava nastane pozimi, saj moraš okolici ti 2kWh nadomestiti z ogrevanjem.

Pozimi s TČ pridobiš zelo malo - z 3 kWh toplotne energije porabiš 1 kWh električne energije in 2 kWh toplotne energije iz grelnega sistema. Pri tebi se zaradi najdražjega energenta to morda splača (če praviš, da bi se ti splačalo tudi pri COP 1), pri drugih energentih je pa že vprašanje - do o "udobju" prehladne kleti pozimi niti ne govorimo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Seveda je precej odvisno od namembnosti kleti, kot take.

Pri meni bo 15°C v kleti pozimi nesprejemljivo
wink-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.897
2.282
113
za šankom
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
saj so vrata lahko odprta oz. priprta. Itak ti koristi (po večini) za greteje sanitarne vode poleti, torej imaš takrat odprto okno...oz. še bolje vrata, da ti ohladi še prostore.

ne izpuh mrzlega zraka bi speljal ven.če bi bila na hodniku bi v končni fazi ddelala 24/7 ker pozimi tudi če hodnika ne bi ogreval ne pade pod 15 stopinj

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ne mislim zdaj delat sicer slabe reklame, a ko sem sam iskal sem se odločil za našega proizvajalca. Po opravljenih testih je bila coolwex TČ le malce boljša od navadnega bojlerja. Sam sem vzel potem 300 litrško s scroll kompresorjem in nastavki za zajem in izpih zraka. Zajem bo tako iz kurilnice, vpih pa v klet in v shrambo nad kletjo.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Ima pa coolwex edini inox bojler - vsaj tisti, ki jih prodajajo v merkurju. Pri nas imajo vsi emajlirane in katodno zaščito. Sicer tudi naša črpalka z emajlom drži že 5 let, je pa stara gorenjeva spustila po 12 letih če se ne motim. No, saj v teh letih se je že zamortizirala...

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Za špice pokrivat pride zelo prav dodaten električni grelec - 2 kW. Za tvoj primer bi po moje rešil nevšečnost.

shift

Guru
20. jul 2007
9.897
2.282
113
za šankom
je inox bojler.predvesem mi je všeč dizajn same črpalke še posebej če bo edina opcija hodnik.ker iz kleti imam cca 15 metrov cevi za vlečt(torej skupno 30).morm naredit še malo primerjave izkoristka z ostalimi črpalkami

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Bi se jst pristavil malo svojega, kaj pa TC voda/zrak, kaksni catchi so pa tam, na kaj pazit? Recimo v cem se locijo kvalitetne od solidnih.