Taiwan(Kitajska)

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Ne vem zakaj se ne more izogniti občutku, da je tu šlo tu bolj za samopromocijo oz. iskanje pozornosti Nancy kot kaj drugega. Podobno kot je naš laufal k Zelenskemu.

B81

22. jul 2007
36.975
10.524
113
Ne vem zakaj se ne more izogniti občutku, da je tu šlo tu bolj za samopromocijo oz. iskanje pozornosti Nancy kot kaj drugega. Podobno kot je naš laufal k Zelenskemu.
Ker imaš tole "fajon" razmišljanje, Nancy težko primerjaš "z našim", ker so ti trije sploh začeli z obiski Ukrajine in vprašanje, če bi si kateri upal tja. Seveda je nam to lahko govorit za ekrani, ko sedimo v "italijanskem ledru".

Nancy so IMO poslali tja bolj z občutkom "če bo šlo kaj narobe, stara je 82, nesreče se dogajajo itd" :p

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Ker imaš tole "fajon" razmišljanje, Nancy težko primerjaš "z našim", ker so ti trije sploh začeli z obiski Ukrajine in vprašanje, če bi si kateri upal tja. Seveda je nam to lahko govorit za ekrani, ko sedimo v "italijanskem ledru".

Nancy so IMO poslali tja bolj z občutkom "če bo šlo kaj narobe, stara je 82, nesreče se dogajajo itd" :p
mimaš kaj "naš" je imel oz. če mi jih niso odrezali ima big ballz heroj vseh herojev

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.825
5.933
113
Ne bolj bi bilo zanimivo da začne kitajska na kubo pomoč vozit pa tam vojaške baze delat. Potem bi bila šele scena.
ZDA ima v veljavi Monroejevo doktrino.
Zato Rusi/Kitajci nimajo kaj iskati v Mehiki/Kanadi.
Velja tudi obratno!
...Rusi/Kitajci imajo nekaj podobnega, vendar se jih ZDA in pudelj EU ne jemlje resno.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.107
3.161
113

Verjetno je šlo res samo zato, ženska bo šla čez pol leta na smetišče zgodovine. Mogoče bo pa amerika odstopila še od enega sporazuma ker jim gre zadnje desetletje tako dobro od rok. Leta 1972 so ZDA ko so pri Kitajcih iskali podporo proti Sovjetski zvezi priznali Kitajsko skupaj s Tajvanom kot eno Kitajsko, pa že takrat s figo v žepu. Kot znajo to najbolje.
Zanimivo je da Taiwai kot samostojno priznava samo 13 držav od tega 10 otočji za katere tisti ki ne poznajo geografije verjetno niso niti slišali in tri srednjeameriške države kjer pa zna biti da je imela tudi ZDA prste vmes.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.027
989
113
L
Tajvan je kot če bi pri nas imeli neko domobransko avtonomno območje.

Kjer so ostali domobranci po ww2.

To je dejansko potrebno uredit.
Uredijo naj recimo sami med sabo tisti ki jih to moti(enih par , ki majo radi in bi radi še več oblasti), ......verjamem , da večine(na eni in drugi strani) sutuacija kot je, prav nič ne moti in čist lepo shajajo eni z drugimi.

• Všeč mi je
Reactions: mirsi

damirj

Guru
9. maj 2012
5.282
2.401
113
Mi izgleda, da USA iscejo morebitne lokacije, kjer bi imeli gospodarsko korist, se posebej zdaj, ko so odsekali kitajsko (no niso se, ampak skoraj zagotovo) iz svojih planov. Indija jim pa ze itak odpade, prevec izgube casa za ureditev vsega potrebnega, plus tega indijci niso ravno znani po ucinkovitosti . Tajvan je ravno prav, saj je tam ze vse narejeno za visokotehnolosko industrijo, USA manjka samo se poceni delovna sila. Verjetno misljena v Ukrajini

• Haha
Reactions: jonny77
I

Izbrisan uporabnik 474

Eden izmed možnih razlogov je pred kratkim sprejet zakon "CHIPS" v Ameriki, kjer bi radi ponovno zagnalo močno industrijo polprevodnikov, ki je trenutno v ZDA mizerna. Ker se industrija praktično zaganja na novo, je v štartu pričakovati slabo kvaliteto in visoke cene. Kar pa ni ravno dobro za na novo odprt trg... ne moreš konkurirat... Ne dobiš kadra... grozi ti propad...
Če bi le lahko zjebali eno državo, ki ima proizvodnjo polprevodnikov za približno 2/3 celotnega sveta... Hmmmmmm, le kdo bi lahko to bil?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.282
2.401
113
Sej to pravim, zakaj bi USA stegovala po tajvanu... Kitajska pocasi a zanesljivo napreduje na tem podrocju in bodo polprevodnisko industrijo razvili do te mere, da bodo postali partner in ne samo delovna sila. Glede na velikost kitajske bo to pomenilo prevladujoc polozaj na trgu. USA to zagotovo ne ustreza, kljub temu da imajo tudi sami ze veliko proizvajalcev cipov, bi jih potrebovali se vec, a na ozemlju USA se pri zaganjanju novih obratov vedno kaj zatakne, zato ze dolgo novih ni, samo nadgradnje starih.

I

Izbrisan uporabnik 474

Največja težava je 7nm tehnologija. Do pred kratkim je to tehnologijo osvojil samo Taiwan, pa še to recimo ni uspelo Intel-u. Kitajska ima tudi svojo proizvodnjo polprevodnikov. In pred kratkim so prišče prve novice, da je Kitajcem uspelo narediti 7nm IC. Sicer še ne high tech verzije, ampak pot do tja ni več daleš, ko imaš base line za 7nm (predvsem vibracije so težava). Če bi pustili status quo, potem ZDA definitvno izgubi to bitko...

Tako da ja, ZDA za lastne interese spet meša drek po svetu. Pri Taiwanu se niti ne rabijo truditi - malo dregnejo v osje gnezdo pa se bota potem Taiwan in Kitajska sama "zmenila." Težava bo le, če uspe Kitajski na hitro pripojiti (dokončno) Taiwan brez kakšnih posledic - potem imajo monopol nad polprevodniki. ZAto pa je tudi ZDA pred kratkim izjavila, da bodo branili Taiwansko "suverenost" - tudi vojaško, če bo potrebno.

• Všeč mi je
Reactions: ynos

damirj

Guru
9. maj 2012
5.282
2.401
113
V primeru Tajvana je razlog po mojem zelo enostavno dolocljiv. Da so sli sedaj dregat na Tajvan pa po mojem zelo zgrešeno, vcasih je bolje ne tikat dreka, ker scasoma itak sam neha smrdet, pa ceprav je znotraj se svez.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Jaz pa mislim, da je Taiwan samostojna država in kot tako jo moramo vsi braniti. Nato mora posiljati orožje, uriti njihove vojake, EU in ZDA pa sprejeti sankcije proti Kitajski... Kitajci so kot Rusi, samo bolj poševno gledajo. Tako da, tudi nukice niso izključene...

tomi

Guru
1. sep 2007
18.592
9.815
113
40
MB

ko bi se le malo več sami s sabo ukvarjali.

tak pa naj kr grozilijo naokol. doma pa folk komaj čaka da pobegne iz komunističnega raja.

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in Konec

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.825
5.933
113
Jaz pa mislim, da je Taiwan samostojna država in kot tako jo moramo vsi braniti. Nato mora posiljati orožje, uriti njihove vojake, EU in ZDA pa sprejeti sankcije proti Kitajski... Kitajci so kot Rusi, samo bolj poševno gledajo. Tako da, tudi nukice niso izključene...
Zmanjšati porabo plina za dodatnih 15%, nastaviti temperature na 30 poleti in 15°C pozimi, tuširanje po Wim Hof metodi samo 2x tedensko, jesti vsak drugi dan, vrt kositi na roke s koso, evo pa smo zmagali.

• Haha
Reactions: XXXL