T-2 priklop routerja na modem

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Nimam T-2 modema ne swticha pa bi rabu laiku prek telefona razložit, kako priklopit Router na T-2 modem? Tako da če ima kdo kakšno sliko bi zelo pomagal
smile-1.gif

cheer.gif

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.802
129
63
Lan1 je vedno za internet. To je nepisano pravilo med monterji in tehniki. Preko lan1 tudi programiraš napravo.

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ja če na 1 ne dela, preklopiš na 2. A za to rabi navodila s slikovnim gradivom?
Mater znate eni vsako stvar zakomplicirat do neprepoznavnosti.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.802
129
63
Saj je čist jasno: Tja kjer je zdaj priključen na T2 modem PC, naj poveže WAN od routerja, na routerju pa v LAN1 in naprej PC, printer itd.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Popravte me, če se motim, ampak kolikor vem je pri VDSL pomembno, kateri port na "modemu" kam povežeš, pri FTTH pa ne (Milan).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Odvisno. Pri meni na VDSL2 je vseeno.
Če bi imel naročeno še TV, pa verjetno ne bi bilo vseeno.

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Pri VDSL je običajno :
LAN 1 - telefom
LAN 2 - internet, (telefon)
LAN 3 - internet, (IPTV)
LAN 4 - IPTV.
Lahko je tudi drugačna konfiguracija modema, pač odvisno kaj naročnik potrebuje .

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik AndrejK pravi:
Popravte me, če se motim, ampak kolikor vem je pri VDSL pomembno, kateri port na "modemu" kam povežeš, pri FTTH pa ne (Milan).

Odvisno, kateri modem imaš
wink-1.gif

SVM104 , kjer se ločuje porte za TV.
Če imaš naročeno 1TV je samo LAN4 za TV ostali za net in telefonijo.
Če imaš naročeno 2TV sta LAN3 in LAN4 za TV ostala dva za net in telefonijo.

SV2M104 se ne ločuje po portih in priklopiš karkoli kamorkoli.

SV2M108 se ne ločuje po portih in priklopiš karkoli kamorkoli.

Optika se ne ločuje po portih in priklopiš karkoli kamorkoli.

Pri vseh pa velja, da naenkrat delujeta največ dva hkrati priključena računalnika (res izjemoma trije) in zato se na modem priklopi router in NA routerjeve LAN (WLAN) porte računalnike.
Naprave, ki so v lasti T-2 (telefoni oziroma vmesniki, STBji,...) se priklapljajo direkt na modem ali switch in ne "kurijo" javnih IPjev.

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Da se pridružim z svojim problemom:
- pred 14 dnevi smo prešli iz Siol optike na T2 paket 100/10. Imamo, tako kot prej, en UTP kabel, ki ga priklopim enkrat na ženin PC ali pa na mojga. Tukaj nastane problem: vedno ko priklopim na mojga, mi diagnostika v W7 javi " PRIVZETI PREHOD NI NA VOLJO" oz da je to bilo treba uredit, da bi mi laufal net.
V čem je hec? Na siolu sem samo vtikal, ali pa celo preko WIFI poganjal / tukaj zdaj nimam te možnosti /, driverje sem pogledal, klical T2 servisni center pa pravijo, da če niso driverji, da potem ne vedo v čem je težava. Škoda, ker nimajo kak ISL ali TeamViewer, da bi jim pokazal, kaj me zafrkava.

Torej, kaj mislite ?
thnx
lp

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Nabavi si router in rešiš ta problem. Na njega se lahko priključiš žično in brezžično - ni potrebe po pretikanju kabla.
Če si na optiki pa imaš 8-portni switch in na njega lahko priključiš 2-3 PC-je žično (če imaš dinamični IP). Za statični IP pa obvezno router za več računalnikov. Pri pretikanju UTP kabla pa imaš problem s pridobivanje IP naslovov, kar rešiš z zgornjm nasvetom in oba PC (ali več) priključiš direktno na router ali switch.

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
THNX, grem v trgovino po robo.

Bom naredil po tvojem nasvetu, moram najti nek res mali router, ker v omarici, kjer je zdaj modem, ni več dosti prostora na voljo:) ( električarja in računalničarja se pa ne znam it špilat )

hvala še enkrat

lp

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Če kupuješ brezžični router, ga ne smeš zapirati v neko omarico (po možnosti še kovinsko) , da si še dodatno zmanjšaš možnost brezžičnega interneta.
Če imaš IPTV in IP telefon, priključiš STB in telefon na switch, računalnike pa na router.

Kot opažam v novejših blokih imajo komunikacijske omarice v predsobi poleg vhodnih vrat. Od tu pa običajno v enosobnem stanovanju samo eno cev (redko dve cevi) v dnevno sobo do tja kjer je predviden prostor za TV. To potem otežuje ustvariti lastno omrežje za priklop IPTV, PC in IPtelefona.

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Citat:
Kot opažam v novejših blokih imajo komunikacijske omarice v predsobi poleg vhodnih vrat. Od tu pa običajno v enosobnem stanovanju samo eno cev (redko dve cevi) v dnevno sobo do tja kjer je predviden prostor za TV. To potem otežuje ustvariti lastno omrežje za priklop IPTV, PC in IPtelefona.
Točno tako stanje je pri meni doma.
Verjetno bo najboolje in najenostavneje, da vzamem T2 wireless, ki podpira tudi wireless TV in je to združeno vse skupaj v samo eni škatli, ki paše v to "hebeno" omarico.

Nazadnje urejeno:

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Pa je ta omarica PVC ali kovinska .
Videl sem že obe. Kovinska je iz inox-a. Če imaš to, bo problem za brezžično povezavo.