Energetska preskrba gospodinjstev

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.443
543
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Prebereš kdaj za sabo? Govoriva o istem.

Večje kot ima uporabnik izmerjene moči odjema (kW ne kWh!!!) več naj plača omrežnine.
Pa še nekaj - openalit enega ki mu je ušla špica enkrat v mesecu (to se dogaja z nami, ki smo letos karkoli spreminjali na EE soglasju), še vedno znotraj plačane priključne moči, medtem pa nagradit tistega, ki enakomerno 24/7 cuza iz omrežja; no ja meni se ne zdi pošteno.
Večje kot ima uporabnik izmerjene moči odjema (kW ne kWh!!!) več naj plača omrežnine. To je čisto pošteno. Tisti ki 24 /7 enakomerno cuza manj obremenjuje omrežje, kot tisti, ki dela špice. Recimo da imaš 5 grelcev vsak po 2kW, ki jih vklopiš za 1 uro. Za to boš porabil 10kWh, to plačaš ponudniku energije.
Če vklopiš vsak grelec posebej - nikoli ni vklopljen več kot en grelec naenkrat, boš to počel 5 ur, tvoja obremenitev omrežja bo 2kW.
Če vklopiš vse naenkrat, boš vse skupaj naredil v eni uri, tvoja obremenitev omrežja bo 10kW.
Ko to pogledaš s stališča omrežja, ugotoviš, da rabiš v drugem primeru 5-krat večji presek vodnikov, transformator mora premesti 5-krat večjo moč, zato mora biti 5-krat večji. Vse to. ker zahtevaš 5-krat večjo moč oziroma 5-krat večji tok naenkrat. Zato je popolnoma prav, da plačaš 5-krat večjo omrežnino.
Glavni faktor pri obremenitvi/dimenzioniranju omrežja je prenešena moč, ne kumulativna energija. Skratka, če hočeš 10kWh prenesti v eni uri, rabiš 5-krat bolj zmogljivo omrežje, kot če to želiš narediti v 5 urah.

Penali pri sedanji omrežnini so mimo.

19. jul 2007
2.872
1.594
113
Saj na nek način je bilo že sedaj enako. Edino iz MT/VT se gre na 15 min bloke in upoštevanje sezone (tukaj so pa TČ in OVE naredili svoje).

Si sedaj vlekel 2kW in je bil enofazni priključek dovolj z 10 A varovalko. In je bilo vseeno ali si vlekel eno uro na leto ali pa 365/24.

Si hotel delati na kakšno bolj močno stvar, si rabil trofazni priključek in 25 A varovalke. In je bilo vseeno ali si vlekel eno uro na leto ali pa 365/24.

Pa inštalacija je morala tudi podpirati vse te želje. Do omarice in od omarice naprej.

Penali so pa tudi bili - ponovni priklop, ko je pancerko ven vrglo.

Kar se tiče omrežje, je relevantna količina moč (če je komu ljubše, lahko uporablja A). Za energijo pa so kWh relevantne.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.443
543
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Saj na nek način je bilo že sedaj enako. Edino iz MT/VT se gre na 15 min bloke in upoštevanje sezone (tukaj so pa TČ in OVE naredili svoje).

Si sedaj vlekel 2kW in je bil enofazni priključek dovolj z 10 A varovalko. In je bilo vseeno ali si vlekel eno uro na leto ali pa 365/24.

Si hotel delati na kakšno bolj močno stvar, si rabil trofazni priključek in 25 A varovalke. In je bilo vseeno ali si vlekel eno uro na leto ali pa 365/24.

Pa inštalacija je morala tudi podpirati vse te želje. Do omarice in od omarice naprej.

Penali so pa tudi bili - ponovni priklop, ko je pancerko ven vrglo.

Kar se tiče omrežje, je relevantna količina moč (če je komu ljubše, lahko uporablja A). Za energijo pa so kWh relevantne.

Malo sekaš mimo. MT in VT sta še vedno, če imaš dvotarifni obračun. Uporabljata se za zaračunavanje energije - tisto kar plačaš elektrarni. Nič več se ne uporabljata za zaračunavanje omrežnine za preneseno delovno energijo. O tem delu omrežnine se manj govori in je po novem tudi glede na časovne bloke.

Penale precej poenostavljaš. Ta, ki ga zgoraj opisuješ ostaja. Obračunska moč je bila konkretno manjša od priključne. Pri 3x25A varovalkah je priključna moč 17kW, obračunska je bila 10kW. Osebno se ne spomnim, da bi pri nas kdaj pancarko ven vrglo.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.509
4.276
113
Malo sekaš mimo. MT in VT sta še vedno, če imaš dvotarifni obračun. Uporabljata se za zaračunavanje energije - tisto kar plačaš elektrarni. Nič več se ne uporabljata za zaračunavanje omrežnine za preneseno delovno energijo. O tem delu omrežnine se manj govori in je po novem tudi glede na časovne bloke.

Penale precej poenostavljaš. Ta, ki ga zgoraj opisuješ ostaja. Obračunska moč je bila konkretno manjša od priključne. Pri 3x25A varovalkah je priključna moč 17kW, obračunska je bila 10kW. Osebno se ne spomnim, da bi pri nas kdaj pancarko ven vrglo.
V glavnem
Za več plačila dobiš manj.
Simpl.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

darwin

Majstr
17. avg 2007
611
387
63
Dajmo naprej urediti osnove.
Uporabnik NE MORE spreminjati navad, če podatke o tem, koliko obremenjuje omrežje dobi s 24- in več urnim zamikom oz. so ti nepopolni in netočni.
Danes je božič, 25. december. Ko pogledam v mojelektro, mi za včeraj kaže zadnji odčitek 24. 12. ob 4:30 zjutraj, ko je bil odjem 5kW. Od 4:45 do 24:00 so vsi zabeleženi odčitki v vseh blokih 0 kW.
Kdaj bodo podatki vidni v sistemu?

Druga. Kako je lahko ob moči glavnih varovalk 17kW lahko IZMERJENO POVPREČJE 15-minutnega bloka 21 kW?

Tretja. Če gremo nekaj na novo, mora biti tudi distributer toliko fleksibilen, da predvideno porabo napovem za dan vnaprej, ne pa do 8. v mesecu za naslednji mesec. Čakam monterja toplotne črpalke/dobavo EV, nekajkrat me je že prestavil in me danes kliče, da jutri pa res pride, ampak ne, jaz ne morem spremeniti blokov, da bi se mi sprememba upoštevala v januarju, ker bodo gospe v obračunski službi v tem primeru v prevelikem stresu. Napovedovanje za 2 meseca vnaprej v praksi pomeni, da distributer ne želi, da spremembe na MM sploh so. Če gremo nekaj na novo, potem tudi od elektra PRIČAKUJEM neko fleksibilnost primerno 3. tisočletju.

Če smo menjali sistem, bi MORAL ali SODO ali regionalno dostopnost na števec priklopiti eno 4g komunikacijsko enoto, ki bi v povezavi z dobro narejeno aplikacijo lastniku MM in vsem osebam, ki jih ta pooblasti za dostop, v realnem času izračunavati povprečni odjem v trenutnem bloku in mu ob nastavljeni vrednosti poslati še push notification/mail/sms, kar je lastnik izbral. Strošek te opreme je strošek proračuna/SODO/agencije. Aja, naprava ne obstaja? Itak da ne, če smo v svetovnem merilu s svojim sistemom unikum.

Šli smo v nek nov sistem nekaj na pol pripravljeni, potem bomo pa že videli kaj bo, ko bo, če bo. Če ne bo, pa pač ne bo.
Cena, ki jo sam osebno plačam, nižja ali višja, mi je na tem mestu povsem nepomembna.

darwin

Majstr
17. avg 2007
611
387
63
Če smo menjali sistem, bi MORAL ali SODO ali regionalni DISTRIBUTER na števec priklopiti eno 4g komunikacijsko enoto, ki bi v povezavi z dobro narejeno aplikacijo lastniku MM in vsem osebam, ki jih ta pooblasti za dostop, v realnem času izračunavala povprečni odjem
Malo mi je autocorrect ponagajal.
V glavnem, sistem je v kurcu. Totalno, od same zasnove naprej do izvedbe.
"Cena zagotovo ne bo višja."
"Bomo regulirali ceno energije, da položnica ne bo višja."
"Ukinimo sistem, ker je cena previsoka."
By doktor elektrotehničnih znanosti.

Pa mi sama cena res ni tako zelo bistvena.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.953
11.076
113
glavni problem je, da duška ne piha v isti rog, zato se bo na vse načine poskušalo gospo menjat. položnice, cene, sistem je drugotnega pomena.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
Večje kot ima uporabnik izmerjene moči odjema (kW ne kWh!!!) več naj plača omrežnine. To je čisto pošteno. Tisti ki 24 /7 enakomerno cuza manj obremenjuje omrežje, kot tisti, ki dela špice. Recimo da imaš 5 grelcev vsak po 2kW, ki jih vklopiš za 1 uro. Za to boš porabil 10kWh, to plačaš ponudniku energije.
Če vklopiš vsak grelec posebej - nikoli ni vklopljen več kot en grelec naenkrat, boš to počel 5 ur, tvoja obremenitev omrežja bo 2kW.
Če vklopiš vse naenkrat, boš vse skupaj naredil v eni uri, tvoja obremenitev omrežja bo 10kW.
Ko to pogledaš s stališča omrežja, ugotoviš, da rabiš v drugem primeru 5-krat večji presek vodnikov, transformator mora premesti 5-krat večjo moč, zato mora biti 5-krat večji. Vse to. ker zahtevaš 5-krat večjo moč oziroma 5-krat večji tok naenkrat. Zato je popolnoma prav, da plačaš 5-krat večjo omrežnino.
Glavni faktor pri obremenitvi/dimenzioniranju omrežja je prenešena moč, ne kumulativna energija. Skratka, če hočeš 10kWh prenesti v eni uri, rabiš 5-krat bolj zmogljivo omrežje, kot če to želiš narediti v 5 urah.

Penali pri sedanji omrežnini so mimo.
Zdaj pa to "prenesi" na naselje 100 his.
Kaj je bolje za omrezje
100his po 2kw 24/7 (tc)
Ali 100 his po 5kw pol ure na dan. Pa recimo da jim ne bo uspelo tega istočasno narediti.
V prvem primeru mora cez omrezje iti 4.8Mwh, v drugem pa 250kwh
V prvem primeru bodo zaracunal 8€ na hiso, v drugem pa 20.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.192
3.826
113
Dajmo naprej urediti osnove.
Uporabnik NE MORE spreminjati navad, če podatke o tem, koliko obremenjuje omrežje dobi s 24- in več urnim zamikom oz. so ti nepopolni in netočni.
Danes je božič, 25. december. Ko pogledam v mojelektro, mi za včeraj kaže zadnji odčitek 24. 12. ob 4:30 zjutraj, ko je bil odjem 5kW. Od 4:45 do 24:00 so vsi zabeleženi odčitki v vseh blokih 0 kW.
Kdaj bodo podatki vidni v sistemu?

Druga. Kako je lahko ob moči glavnih varovalk 17kW lahko IZMERJENO POVPREČJE 15-minutnega bloka 21 kW?

Tretja. Če gremo nekaj na novo, mora biti tudi distributer toliko fleksibilen, da predvideno porabo napovem za dan vnaprej, ne pa do 8. v mesecu za naslednji mesec. Čakam monterja toplotne črpalke/dobavo EV, nekajkrat me je že prestavil in me danes kliče, da jutri pa res pride, ampak ne, jaz ne morem spremeniti blokov, da bi se mi sprememba upoštevala v januarju, ker bodo gospe v obračunski službi v tem primeru v prevelikem stresu. Napovedovanje za 2 meseca vnaprej v praksi pomeni, da distributer ne želi, da spremembe na MM sploh so. Če gremo nekaj na novo, potem tudi od elektra PRIČAKUJEM neko fleksibilnost primerno 3. tisočletju.

Če smo menjali sistem, bi MORAL ali SODO ali regionalno dostopnost na števec priklopiti eno 4g komunikacijsko enoto, ki bi v povezavi z dobro narejeno aplikacijo lastniku MM in vsem osebam, ki jih ta pooblasti za dostop, v realnem času izračunavati povprečni odjem v trenutnem bloku in mu ob nastavljeni vrednosti poslati še push notification/mail/sms, kar je lastnik izbral. Strošek te opreme je strošek proračuna/SODO/agencije. Aja, naprava ne obstaja? Itak da ne, če smo v svetovnem merilu s svojim sistemom unikum.

Šli smo v nek nov sistem nekaj na pol pripravljeni, potem bomo pa že videli kaj bo, ko bo, če bo. Če ne bo, pa pač ne bo.
Cena, ki jo sam osebno plačam, nižja ali višja, mi je na tem mestu povsem nepomembna.
Če ne veš kdaj in koliko te bodo ocarinili je efekt toliko večji saj ne boš niti lučke v hladilniku upal prižgat.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.443
543
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Zdaj pa to "prenesi" na naselje 100 his.
Kaj je bolje za omrezje
100his po 2kw 24/7 (tc)
Ali 100 his po 5kw pol ure na dan. Pa recimo da jim ne bo uspelo tega istočasno narediti.
V prvem primeru mora cez omrezje iti 4.8Mwh, v drugem pa 250kwh
V prvem primeru bodo zaracunal 8€ na hiso, v drugem pa 20.
Prva varianta 100 hiš po 2kW 24/7.
Res bo šlo v prvem primeru čez omrežje veliko več energije ampak bo za prenos te energije dovolj omrežje, ki je dimenzionirano za 200kW moči. V drugem primeru rabiš omrežje dimenzionirano za 500kW moči. Torej 2+krat večji transformator, za isti faktor debelejše žice.

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.870
3.492
113
Na eni liniji skoraj zagotovo ni priklopljenih 100 hiš, ampak gre bolj verjetno za 25 hiš na posamezno linijo, ali morda še manj. Pri nas jih je 14 na 70mm2 kablu, pa ne vem, če bi jih lahko še kaj dosti dodali. Trafo pa seveda mora biti dimenzioniran za to.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
Pri nas 13 na 35² (po zraku 90%). Zadnji dve hiši oddaljeni dobrih 500m.
Res da je samo ena kmetija pa se ta cist "hobby", je pa zato vsaj nekih 6 TC 4x EV in ostalo.
Me zanima kako bi kabel prenesel zacetek polnjenja 4x EV ob 22 uri pri -10...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
Slovenet
Racunaj na koliko je omrezje dimenzionirano v zgornjem primeru.
Predvidevam da ima vecina his 3F priklop (ena novogradnja ne vem), pa recimo da je neko povprecje 3x20A. Ko sem nazadnje desovcu cez hrbet gledal, so bile v trafu 80A pancerke.
Se pravi za 4 hise. (Pri 3x20)
Po tvojem izračunu bi morale biti 260A.
Zadeva zaenkrat se deluje.
Ampak kot rečeno
Ce se odlocimo vsi 4 polnit ev ob 22h bo zadeva pokleknila ko keks precej hitro verjetno.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.689
393
83
Kras
www.mtl.si
Vprašanje za tiste, ki ste karkoli spreminjali na merilnem mestu. Pri meni je šlo iz enofaznega 6kW na trifazni 17kW priključek.
Kdaj so se vam začeli v Moj Elektro prikazovati 15 minutni podatki po časovnih blokih? Ker pri meni je sedaj 14 dni od preklopa in še vedno ni nič noter.

Samo še preverjam: ker sem imel spremembo v visoki sezoni, bom sedaj skoraj dve leti na obračunu brez dogovorjene moči (šele po koncu naslednje visoke sezone) in bom plačeval po maksimalni eni špici v mesecu po časovnih blokih, seveda ob pravilu, da vsak naslednji časovni blok, ne more biti nižji od prejšnjega, drži? Kdaj bi mi naj torej začeli obračunavati na klasičen način po dogovorjeni moči?

In pa še, kakšna je minimalna dogovorjena moč za 3x25A? Nekje 4 do 5kW, drži?

Sicer še moj komentar na debato zgoraj ali je pošteno, da se obračunava po porabljeni elektriki ali po moči. Po mojem je pošteno po obeh in dejansko bodo s to novo omrežnino (če so bili bloki ustrezno določeni) nekoliko razbremenili sistem, kar je meni ok. Oz. če gledam bolj s tipičnega balkanskega vidika, so brcnili nujo po nadgradnji malo bolj v prihodnost. :mad:
Se bo treba nekoliko prilagoditi oz. jaz s tem nimam težav, ker sem že do sedaj imel vse na timerje in ustrezno časovno določeno. Samo nekaj nastavitev bo potrebno spremeniti.