Švica

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
mal ste mi pa dal mislt s temi krediti. Gledam mal oglase in vidim, da so cene nepremičnin občutno padle. Če pustimo pr miru neke elitne četrti in razni centri mest, se da že dobit marsikatera kr vredu hiša za 100 jurjev. Ne mislim na neke vukojebine. Veliko je tega v bližini večjih cestnih povezav, mest....
(no, tud 100 jurjev kredita je velik...ampak... )

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Jaz vem, da sem trenutno raje v najemu kot pa da se tresem ali bom imel za obrok ali ne. Že tko sem pod stresom pa da si še to na glavo nakopljem, sori, meni ni vredno. V najslabšem primeru spokam kovčke in grem živet domov ali se odselim iz lepe naše. Kredit bi vzel za bajto ob predpostavki, da zemljo že imam in še to v dvoje s spodobnimi plačami oz. bi naredil manjšo. Kupovat flat se mi zdi eden večjih nesmislov, če že delaš oz. kupuješ. Tisto kar daš za stanovanje lahko kvadraturo v bajti mirno podvojiš za podoben denar pa še mir imaš in nikogar ne rabiš prosit, da te pozdravi ali kaj smeš in kaj ne.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.551
5.106
113
Zanimiv članek.
Sicer pa, kaj alter veleumi nenehno razlagajo: priseljenci naj se prilagodijo lokalni kulturi, ne pa jokajo. Tudi gospa v članku naj se prilagodi okolju v katerega je šla in naj ne jamra in kritizira njihovega načina življenja, oziroma celo vsiljuje svojega. Tudi Švica ima svojo kulturo in ta kultura ni slovenska kultura.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Se strinjam, ampak ugibat kaj bo, če bo. Trenutno si jaz njegovega kredita ne bi upal vzet pa lahko rečem, da mi gre bolje kot njemu, ne izrazito, ampak vseeno. Posel je upadel, težko rečem za koliko, ker sem v vmesnem času dobil novo stranko in je income ostal približno enak oz. morda malce večji, imam pa še eno delavko, ki je prej nisem imel sem pa malo bolj razbremenjen. Vse je relativno, ampak če bi vse ostalo enako kot nekoč bi rekel okol 20, 25%. S tem, da od mojih začetkov je šlo vse gor, bencin, material, samo cene so ostale iste. Ampak danes dražit je igra z ognjem.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.520
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Tisto kar daš za stanovanje lahko kvadraturo v bajti mirno podvojiš za podoben denar pa še mir imaš in nikogar ne rabiš prosit, da te pozdravi ali kaj smeš in kaj ne.

ČE zemljo dobiš ali pa je ne kupiš ravno v prekmurju
wink-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Ajde, pejmo se igrco, vsi v JU, gremo brskat.
smile-1.gif

Kje dobiš parcelo za 70k, da na njej lahko postaviš 100 kvadrov veliko bajto v tlorisu? Recimo da iščemo parcelo veliko 400-600 kvadratov?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
no... sej se kar strinjamo. Skor preveč za alter
tongue-1.gif

Sam če se spomnem, ko sem sam zidal. Nikol nisem vzel dolgoročni stanovanjski kredit. Samo neke kratkoročne, manjše, na leto ...dve... tri.. Plače so bile boljše, pa se nekak nisem upal z mojo filozofijo, da bi rad še mal drugače živel, kaj videl, kam šel, imel tudi avto bla bla.... Pa ko zdaj razmišljem, sem imel prav glede kreditov..... ampak, nisem pa vedel, da bi danes verjetno bil že brez vsega ali pa na beraški palici, ker ne bi mogel odplačevati kreditov...
Mi je neka sorodnica povedala, da je malo pred mojo gradnjo vzela kredit mislim da 20k mark....ga odplačevala 20 let (cifer se res ne spomnem), na konci je pa dobila obvestilo iz banke, da mora po tolkih letih izplačati do konca in to je bilo nekaj manj kot 15k €.
Ne vem kako je to vse skupaj naneslo....
crazy1.gif

shumi.... a mora bit v LJ??? Al v celi SLO??

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ma saj ni tako hudo.

Vendar it od prve lopate naprej s kreditom si pa ne predstavljam. Vsaj za polovico je treba imet na lagru.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Teta je mnogo let jemala kredo za flat. Odplačevala 10 al 15 let drobiž kot da bi danes rekel 80 eur. Verjetno Jazbinšek. Tko k začneš mal razmišljat se cel life drkaš, da imaš cegle in srednji avto skoz cel life. Nekateri še naberejo za dopust 1x letno. A to je življenje? Smo zadnjič računal, da enomesečno plačo na leto daš samo za mobitel, net, tv. Samo zato, da lohk po altru nabijaš. Katastrofa.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Ajde, pejmo se igrco, vsi v JU, gremo brskat.
smile-1.gif

Kje dobiš parcelo za 70k, da na njej lahko postaviš 100 kvadrov veliko bajto v tlorisu? Recimo da iščemo parcelo veliko 400-600 kvadratov?

Strletje, cca 1000 kvadratov, 50 jurjev. Taka je bila cena lani, letos stavim da ni večja (manjša pa po moje tudi ne, ker se lastniku ne mudi).
Kanalizacije ni, ostalo na oziroma ob parceli. Lastnik starejši gospod z ženo, je tudi najbližji sosed.

Za orientacijo, če se gleda iz LJ - direkt čez Golo oz. Kurešček, od oka ene 10 km naprej. Ni ravno največja vukojebina ...

Skoraj pozabil; nekaj podobnega je tudi na koncu vasi Rogatec (na eni strani Smrjene, na drugi pod hribom Šentjurij), podobna kvadratura, podobna cena (mogoče malo višja, bi moral preveriti) ...

Čagošče. Sicer je hrib (in to hrib za vikat, mislim naklon za kolena grist) razdeljen na parcele (mislim da okrog 500 kvadratov). Cena okrog 30 jurjev, ampak se da nižat. In to krepko ... Nihče ne brani vzet dve parceli
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ma saj ni tako hudo.

Vendar it od prve lopate naprej s kreditom si pa ne predstavljam. Vsaj za polovico je treba imet na lagru.
se strinjam.

shumi.... sej je bilo obdobje..70leta... je vse kredite inflacija požrla... starši zo obroke za zadnjih nekaj let odplačali skoraj z drobižem.

Nazadnje urejeno:

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Ok, še en preceps, slovenci bi vsi imeli bajte na jurja, dveh kvadratov, a po drugi strani bi pa isto živeli na 60 kvadratih. 500 se mi zdi čist ok, če ima bajta tloris 100, tolk da maš mal travce, mini vrtiček in da pamži lahko letajo za ograjo po mili volji. Rabiš jurja? Pomoje da ne, mi smo jih imeli, brez haska, sama jajca so bila, če se pa s sosedi ne razumeš ti jih pa tud tri jurje ne pomaga, da imaš mir.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Odvisno kaj hočeš imet od parcele. Če na njej postaviš samo hiško pa da greš lahko dvakrat okrog, potem je zakonski minimum dovolj.
Če pa bi imel kakšno solato pa kakšno drevesce pa hitro zmanjka placa.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.540
7.056
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Se strinjam, ampak ugibat kaj bo, če bo. Trenutno si jaz njegovega kredita ne bi upal vzet pa lahko rečem, da mi gre bolje kot njemu, ne izrazito, ampak vseeno.

komentar na prvi stavek: to da bo šlo po recesiji gor (sploh pa za storitvene dejavnosti) je praktično enako mogoče napovedati, kot to, da bodo šli obroki gor (če je lani jemal, je vzel s spremenljivo obrestno mero). pa karkoli danes podpišem za 30 let, ni to zaključena zadeva za 30 let. Čez 5 let, če se pogoji spremenijo (ne samo plača, ampak pogoji kredita) lahko novega vzamem in tega poplačam, pa plačujem nadaljnih 25 let manjši obrok ali pa manj časa tega. Vse to je ugibanje tako ali drugačno, ampak nič kar danes podpišem ni nujno za zmeraj (kar se tiče kreditov, se ve). Če pa nikakor ne morem več, se pa zadeva proda in živim naprej nekje v najemu - kako sem na slabšem, kot če grem že danes v najem, razen tega, da take mahinacije najverjetneje potegnejo nekaj stresa za seboj. Kakorkoli, moj point je, da je možnih scenarijev veliko, izbereš pač tistega, ki ti v danem trenutku najbolj odgovarja.

komentar na drugi stavek: čeprav na prvi pogled mogoče ne, pa je tole iz čisto drugega filma. Lastna ocena kreditne sposobnosti je po mojem veliko večji problem pri nas kot dolgoročni krediti per se.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
vsak kakor mu paše. mi smo si nabavili 11000 kvadratov, pa ni preveč
wink-1.gif
sicer pa dobiš izvem mesta stavbna zemljišča od 500 - 1000 kvadratov od 30 - 50 k €.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.540
7.056
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Ok, še en preceps, slovenci bi vsi imeli bajte na jurja, dveh kvadratov, a po drugi strani bi pa isto živeli na 60 kvadratih. 500 se mi zdi čist ok, če ima bajta tloris 100, tolk da maš mal travce, mini vrtiček in da pamži lahko letajo za ograjo po mili volji. Rabiš jurja?

Hja, s tem je pa tkole. ne rabiš dokler se GD izdajajo tudi rešitvam, kjer moraš avto na cesti obračat. Ko bodo pa enkrat zaropotali in zahtevali, da takele menevre izvajaš na svojem, bo pa 1000m2 hitro potrebnih.

Sicer pa, tisti, ki smo se že prebijali skozi tele postopke, bodo vedeli o čem govorim, ko pravim, da so podarjene parcele včasih najdražje. Meni je poldrugo leto vzelo samo prerekanje z raznimi državnimi in paradržavnimi organi, kaj je potrebno in kaj ne urediti. Če bi zadela na lotu in s prve vse plačala kar so se naumili in pod njihovimi pogoji seveda, bi me prišlo cca 30k€, pa dosmrten vzdrževalec sem. Tako da dobrohoten nasvet - če boš parcelo kupoval, najprej tele finte preveri, kvadratura je še ta najmanjši problem.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
s krediti je zajeb_ano. Dani trenutek že lahko oceniš, sam ko se pa hitr kaj spremeni. Tak je to pr nas.

Kar se tiče pa velikosti parcel..... če kdo misli samo hiško postavt in da imaš samo tolko prostora, da okol nje prideš.. se mi zdi nesmisel. Nekaj malega že mora bit okol prostora... Za kakšno stvar, ki jo pač kdo po lastni presoji hoče imet. Pa naj bo to roštilj, bazenček (bauhaus), vrt, kakšn ležalnik....

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Sori, če pa na 400, 500 kvadratih proste površine ne moreš postaviti ležalnika in roštilja pol pa ne vem. Sicer pa govorim o tem kako je fajn in kako bi blo fajn. Kot povsod v življenju, a potrebuješ avto za 15, 20k+? V bistvu ga ne. Mal preveč smo ratal na komot, mogoče so to časi, da se mal streznimo. Pa ne pravim, če imaš si privošči, jaz samo ta trenutek v zapufanosti ne vidim prednosti. Trenutno, mogoče bo kdaj drugače, ampak če bi vsak cent dal nastran bi bil že zdavnaj brez las. Kolk keša večina zbije v življenju, če bi se nazaj oziral in sekiral za vse kar nisem prišparal in kaj bi čahko če bi...
smile-1.gif
Vsakemu svoje, jaz smisla v blaznem odrekanju za kredit ne vidim. Tko brez naporov ajde, ne rečem.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
sej nisem pisal, da se na 400-500kvadratih ne da ležalnika postavt. Le če nimaš tako velke hiše. Pravim, da je dobro, da imaš še malo prostora okol za "kakšn hobi" od 5-10 je čist fajn parcela.
shumi.... od skrajnosti do skrajnosti je vmes velik prostora
wink-1.gif

Nazadnje urejeno: