SUV do cca 30k,bencinar,avtomatik

igi

Guru
13. okt 2007
5.747
1.322
113
Celje
Za v tak avto kot je 5008 kaj manj kot 2.0 hdi sploh ni primeren, EU proizvajalci se dobesedno delajo norca iz kupcev, potem pa jok, ker prodaja pada
sem bil precej skeptičen za ta 1.5 motorček, me je pa vseeno precej pozitivno presenetil v kombinaciji z 8 stopenskim menjalnikom. Brez razmišljanja vzamem še enkrat isto. Za umirjeno vožnjo zares OK.

Je pa razumljivo, da ko pri 120km/h pritisneš "do podna" se zgodi NIČ. No ja, prestavi najprej v 7, pa v 6 in potem poskusi še v 5. Razlike pa ni neke :)

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in shift

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.724
1.258
113
Vprašam tukaj: Škoda Kamiq 1.5 avtomatik, l.2022
V menjalniku ni olja, ali lahko človek naredi kaj, da mu podaljša življenjsko dobo? Poleg "normalne vožnje".
Ima karbonski jermen, ki naj bi bil enakovreden verigi, menjava ni predvidena... Je to to?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.880
7.047
113
Kako to misliš p da v menjalniku ni olja? Vsak menjalnik ima olje. Ali imaš v mislih DSG s suho sklopko?

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.724
1.258
113
Kako to misliš p da v menjalniku ni olja? Vsak menjalnik ima olje. Ali imaš v mislih DSG s suho sklopko?
Na uradnem servisu je rekel, da v dotičnem avtu v menjalniku ni olja, da je suh in da ni kaj menjati. Naj bi bili celo štirje različni avtomatski menjalniki v tem avtomobilu, s to mašino in okoli tega letnika...

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.952
-928
113
150.000.000 km away
C/P Avtomatski menjalniki

DSG menjalnik (Direct Shift Gearbox)

Avtomatski menjalniki DSG so vgrajeni v vozila Volkswagen, Audi, Seat in Škoda, in namesto pretvornika navora uporablja dvojno sklopko. Celoten mehanizem deluje s preprostim odklopom ene sklopke in vpetjem drugega v drugo za menjavo prestav. Ta vrsta avtomatskega menjalnika ponuja predvsem hitrejše prestavljanje od preostalih običajnih modelov.

Obstajata dve vrsti DSG menjalnikov. Šeststopenjski DSG menjalnik imajo mokre sklopke, medtem ko imajo sedemstopenjski DSG menjalniki suhe sklopke. DSG menjalniki z mokrimi sklopkami omogočajo nemoteno prestavljanje z izjemnimi zmogljivostmi, pri čemer je potrebno olje redno menjati. Pri suhih sklopkah načeloma ni potrebna menjava olja, je pa priporočljivo, da to storite na približno 100.000 km.

--- konec zapisa---

Iz zgornjega zapisa sklepam, da je olje vedno prosotno, samo da ga pri suhih sklopkah ni potrebno menjati.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.384
4.801
113
Ja ker pri suhi sklopki so v olju samo zobniki kot pri ročnem menjalniku.

Sedaj pa če si pri ročnem menjal pol lahko tudi pri dsg ju.
Ni pa potrebe, jaz sem TDI ja vozil do 310000 z istim oljem pol pa je šel na vzhod.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.880
7.047
113
C/P Avtomatski menjalniki

DSG menjalnik (Direct Shift Gearbox)

Avtomatski menjalniki DSG so vgrajeni v vozila Volkswagen, Audi, Seat in Škoda, in namesto pretvornika navora uporablja dvojno sklopko. Celoten mehanizem deluje s preprostim odklopom ene sklopke in vpetjem drugega v drugo za menjavo prestav. Ta vrsta avtomatskega menjalnika ponuja predvsem hitrejše prestavljanje od preostalih običajnih modelov.

Obstajata dve vrsti DSG menjalnikov. Šeststopenjski DSG menjalnik imajo mokre sklopke, medtem ko imajo sedemstopenjski DSG menjalniki suhe sklopke. DSG menjalniki z mokrimi sklopkami omogočajo nemoteno prestavljanje z izjemnimi zmogljivostmi, pri čemer je potrebno olje redno menjati. Pri suhih sklopkah načeloma ni potrebna menjava olja, je pa priporočljivo, da to storite na približno 100.000 km.

--- konec zapisa---

Iz zgornjega zapisa sklepam, da je olje vedno prosotno, samo da ga pri suhih sklopkah ni potrebno menjati.
Ja pa seveda je olje v menjalniku. Ni ga avta na svetu, ki v menjalniku nima olja. Sklopka pa je suha, tako kot je suha v navadnem ročnem menjalniku. Gre pa se za DSG dq200 menjalnik.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.512
3.850
113
davorinm.wordpress.com
V menjalniku ni olja, ali lahko človek naredi kaj, da mu podaljša življenjsko dobo? Poleg "normalne vožnje".
Ima karbonski jermen, ki naj bi bil enakovreden verigi, menjava ni predvidena... Je to to?
Meni je pri 29k se začel kvariti. Točno ta dsg. Bodi pozoren na zvoke pri prestavljanju 2-3 ali 3-4.

Tako da srečno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.333
7.713
113
pri taščici
Koliko prestav?
Olje zagotovo je, vwrjetno bo tudi mehatronika crknila (jurja + z delom).
A je 200 al pa 250 (manj verjetno)
Po nalepki s kodami v prtjazniku pa se takoj ugotovi kater menjalnik imaš.