Študenti in zdravstveno zavarovanje

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Moje mnenje je sicer takšno, da so ti določena leta pokrita (6 ali 7) in če si ti po teh pretečenih letih še vedno redni študent je to tvoja stvar in si potem plačuj zavarovanje (če ne celo študija). In mislim, da tukaj se nič ne deli na revne in bogate. Ker v 6-ih letih kar imaš redni študij brezplačen + pokrito zavarovanje, bi moral doštudirati en faks. Potem je pa počas treba it delat. Saj imaš izobrazbo, ki ti jo je financirala država. Druga dodatna izobrazba (dodaten dodiplomski študij, magisterij, doktorat...) naj se pa dela ob delu. Ampak jaz nisem spraševal o tem.

Mene zanima to. Recimo, da si pri 19 letih vpisal faks in si pri 25 vpisal absolventa (enkrat ponavljal, enkrat pavziral). Ali si moraš v tem primeru plačevat sam dopolnilno zavarovanje? Samo to me zanima.

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
vzporedni študij ni enako in ne..ah...kakorkoli že
smirk-1.gif

dej ti tule nalimaj definicijo vzporednega študija kot je definiran po zakonu in bomo potem presojali kdo ima probleme z razumevanjem ( sicer mi je slika jasna že tudi iz drugih tem)

na kavboja: redni študent ne sme biti zaposlen..kakor pa gledam bolonjske študije pa niti prek študenta ne more normalno več delati saj mora biti ves čas na faksu (kadar so predavanja in vaje in to ni samo dopoldne- po celi dan se ti vleče in vmes imaš le kakšno uro fraj za kosilo)..pač opišem vse v oklepajih, da se bo ja vedelo na kaj mislim in zakaj tako mislim glede tega zavarovanja (s čim si naj ga plačuje?)

Nazadnje urejeno:

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik nadi pravi:
na kavboja: redni študent ne sme biti zaposlen..

Kolikor je men znano si lahko zaposlen in redni študent, vendar ti odpadejo boni in zavarovanje. Študij imaš brezplačen (reden).

In očitno me nisi razumela. Jaz sem govoril, da ko nekdo redno doštudira en faks naj gre delat. Ne pa da u četrtem letniku prvega študija vpiše še enega vzporedno in potem pričakuje, da ga bo država financirala do 30. leta, ker pač rad študira.

Pa prosim naj en, ki se je že mal pozanimal o tem, odgovori na tole. Če si pri 19 letih vpisal faks in si pri 25 vpisal absolventa (enkrat ponavljal, enkrat pavziral). Ali si moraš v tem primeru plačevat sam dopolnilno zavarovanje, ko si pri 25ih absolvent?

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
ja hudiča no
bonk.gif

1. post v tej temi: http://www.rtvslo.si/modload.p...amp;c_id=181790
in citat iz tega linka: "Spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 12. členu določajo, da je zavarovanec zdravstveno zavarovan kot družinski član do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti."

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik nadi pravi:
vzporedni študij ni enako in ne..ah...kakorkoli že
smirk-1.gif

dej ti tule nalimaj definicijo vzporednega študija kot je definiran po zakonu in bomo potem presojali kdo ima probleme z razumevanjem ( sicer mi je slika jasna že tudi iz drugih tem)

Meni tudi, meni tudi...
smirk-1.gif

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=477&sid=680

"Kandidat za študij na več študijskih programih, ki so že vpisani na katerikoli drug študijski progra"

Če diplomiraš na faksu A, tam NISI več vpisan.

Ali pa morebiti potrebuješ tudi definicijo, kdaj si in kdaj nisi vpisan v nek program...
bonk.gif

(človek bi sicer pričakoval, da to vedo celo osnovnošolci...).

Ah, ne se trudit.
Tvoj domet mi je dobro znan tudi iz drugih debat na forumu....
smirk-1.gif

(Saj mi ne zameriš, ker sem ponucala tvoj stavek...)

@temo - ne vidim smisla, da bi kogar koli tu še naprej učila. Itak boste vedno "pametni", pa bodite še naprej. Zakaj bi vam kdo kvaril večerjo ali celo spanje? Saj veste tisto - kar ne veste, vas ne boli...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik qqqqqqq pravi:
SJTV1,

ti očitno ne bereš mojih postov, vsaj pozorno ne. Jaz se strinjam, da je meja 26let zadost za en faks, ja, še predobra je ta meja, vendar! Če se študent odloči iti naprej, ne more. Lahko gre, če ma ata denar, pa čeprav je razvajen in len in si tega ne zasluži. Na drugi strani imamo pa sposobne, pridne, pa si ne morejo prvoščit. To ni fer...

Jaz vem, da tebi zadostuje en faks, ampak nismo vsi isti. Če se tega ne zavedaš in ne vključuješ v svoje poste, jah bog pomagi.
Sorry, ampak prvila so narejena (kot recimo prometni predpisi) za povprečno večino. Če misliš izstopat, pa delat 2, 3 , 5 faksov, si pač poskrbi za to, da boš to lahko financiral. Naloga države ni, da vskega za roko pripelje do konca življenja, ampak da vsem nudi enako osnovne možnosti. In to zagotovo ni več kot en faks. Nekje je pač treba postavit mejo, drugače lahko ti zahtevaš prispevke od dokončanega 7. faksa, nekdo drug šolnino za faks, jaz pa recimo šolnino za MBA v tujini ...
In tu je meja postavljena na 26 let, kar je za osnovne možniosti, ki naj jih zagotovi država, čisto dovolj. Izjeme so pač izjeme na svoj račun - če si pa nek ibernadpovprečen genij, ti pa itak ne bo težava dobit štipendijo za študij, tudi v tujini ...

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
seveda nisi več vpisan na faksu A, ko tam diplomiraš..zaradi tega pa sem ti že v enem prejšnjih postov odgovorila, da se ti status, ko dokončaš faks A, pri vzporednem študiju, prenese na faks B (torej faks, ki je bil vpisan vzporedno)
wink-1.gif

dej si dopovedat no..

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ko ga preneseš, nisi več vzporedni študent, ampak zaporedni študent.
Status je drugačen.

Zaporedno nanizanih študijev pa država ne financira več, ker sicer bi imeli trop ljudi, ki bi samo študirali do penzije.

Ah, saj itak nima smisla, ker dejansko ne razumeš (vsakič znova se to pokaže) - na koncu boš pa lajala, da sem budala.
Ne rabim tega, res ne.

Torej, vi se kar derite dalje.
Jaz bom pa to ignorirala, kot ignoriram tudi kup ostalih reči.

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
lej..tole je en link od nekega foruma npr: http://forum.biologija.org/viewtopic.php?t=1518 in razlaga iz tega linka: "Največ informacij boste dobili na referatu svoje fakultete in pa na referatu fakultete, kamor se nameravate vpisati. Naj poudarimo, da je pri vzporednem študiju status študenta vezan na matično fakulteto (to je na fakulteto, na katero ste bili najprej vpisani). Ko na matični fakulteti diplomirate, se status prenese na drugo fakulteto. "
pa takih odgovorov je še mnogo, na vseh forumih različnih fakultet in študentskih svetovalnic..al pa na kak faks pokliči pa boš videla..
ne bi se s tabo trudila, bi mi pa bilo žal, da bi te morda kakšen študent poslušal in si rekel "ne bom se vpisal če ni statusa"..
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sem pač budala in moj tekst samo zmede poštene državljane.
Zakaj bi kvarila idilo?

Saj nadi vse ve. Vprašaj njo.

Lahko noč.

PS: Saj bo tega brisanja čedalje manj. Ne skrbi. (hint - poglej število mojih postov, ki so bili objavljeni na temo Patria/Volitve v zadnjih 48ih urah...
grin1.gif
).

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik nadi pravi:
lej..tole je en link od nekega foruma npr: http://forum.biologija.org/viewtopic.php?t=1518 in razlaga iz tega linka: "Največ informacij boste dobili na referatu svoje fakultete in pa na referatu fakultete, kamor se nameravate vpisati. Naj poudarimo, da je pri vzporednem študiju status študenta vezan na matično fakulteto (to je na fakulteto, na katero ste bili najprej vpisani). Ko na matični fakulteti diplomirate, se status prenese na drugo fakulteto. "
pa takih odgovorov je še mnogo, na vseh forumih različnih fakultet in študentskih svetovalnic..al pa na kak faks pokliči pa boš videla..
ne bi se s tabo trudila, bi mi pa bilo žal, da bi te morda kakšen študent poslušal in si rekel "ne bom se vpisal če ni statusa"..
smirk-1.gif

Da povzamem kar ti je odgovorila kozarec.

Vzporedni študij je samo takrat, si vpisan na dve fakulteti. Ko na matični študij zaključiš, se ti vzporedni spremeni v zaporednega, če še vedno študiraš na drugi fakulteti (kar je normalno saj morata bit za pojem "vzporedni" dve stvari). Ker če bi bilo tako da bi imel študij plačan še naprej, čeprav ne bi bil več vzporedni, bi šlo lahko to v nedogled (teoretično), če bi bil priden študent. Kar bi bil velik strošek za državo, od tebe pa ne bi imela nič, razen da bi ti dobivala naziv na naziv...

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
lej..
-ne more ti nek program, ki si ga vpisal, kar sredi študija prehajat v nekaj drugega
-zaporedni študij se imenuje vpis diplomantov (z razlogom)
-če pa bi se že kaj spreminjalo, pa se ne! (da bi ti na nek način vzporedni študij res prešel v zaporedni- vpis diplomantov) pa s tem prav tako ne bi izgubil nič, saj ti status študenta in s znjim vse pravice prav tako pripadajo (če si redni študent, ti študija ni potrebno plačevat, imaš možnost delat prek šs, boni itd..)..torej status pridobiš z vpisom na neko fakulteto (redno ali izredno)
- niso pa to neki študiji kamor se lahko vpiše kar vsak, mest je zelo malo in izpolnjevat moraš določene pogoje..

-le to se z letošnjim letom spremeni, da ti po 26. letu starosti več ne krijejo zdr. zavarovanja klju temu, da imaš status študenta

zdej pa bo menda dovolj napisanega in predvsem dovolj razumljivo..
rolleyes-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Sej mislim, da se razumemo kaj želi kdo povedat. Če to drži kar si napisala, potem ti lahko država financira redno šolanje celih 10 let. Kar se meni ne zdi prav, saj od "poklicnih" študentov država nima nič, dokler ne začne delat. Ker če nekdo npr. vpiše 4 letni študij. In se potem spomni v začetku 4. letnika vpisat vzporedno še en 4 letni študij (seveda ker izpolnjuje pogoje) potem mu mora država financirat 9 (oz. 10 če ponavlja) let študija. Pol se pa spomne še magisterij vpisat (ker izpolnjuje pogoje ko je tok priden študent) in spet dve leti na račun države.

Študiji so pa normalni (nimajo vzporedni študenti posebne študije) ampak moraš imet visoko povprečje ocen, da lahko vpišeš vzporedni študij.