Študenti in zdravstveno zavarovanje

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
No jaz sem danes uredila zadevo.

Na upravni enoti sem šla uredit obvezno zavarovanje, ki mi ga do prve zaposlitve (redne, ne preko ŠS) plačuje občina. Potem sem papirje nesla na ZZZS, kjer so me vpisali v svojo evidenco in sem zaprosila še za papirje za dopolnilno zavarovanje. Šla sem nato na Vzajemno, kjer so mi uredili še dopolnilno zavarovanje za 21,75 EUR na mesec. Vse kar rabiš za celoten postopek je osebna izkaznica, davčna številka in zdravstvena kartica. Pri tem vas mora starš, pri katerem ste zavarovani odjavit.

Dopolnilno zavarovanje je tisto, ki ti krije RAZLIKO zdravstvenih storitev, da tebi ni potrebno plačevat. Obvezno je pa bolj za okras - ker je pač obvezno za vse, kakšne koristi pa od tega nimaš (ne krije pol k...).

Aja pa še to - dopolnilno zavarovanje se ti začne vedno s 1. v mesecu, zato je fajn to urejat konec tekočega meseca. Jst sm se mal zaj*, ker zdaj 27 dni ne bom imela dopolnilnega zavarovanja (teči začne šele s 1.10.), tko da morm kr vsak dan mal na les trkat, da ne bo kaj narobe.

en PM sem ti poslal na to temo....

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik qqqqqqq pravi:
Jaz res ne vem, zakaj se vedno tko težko razumeva.
grin1.gif

29 bom star, ko doštudiram, ne 25! Preberi še enkrat oz. po potrebi moj prejšnji post...
Zgleda da jaz tudi ne štekam.
20 + (4+1) študija ? 25. Toej 25 s končanim faksom.
To, da si šel delat še enega, je pa tvoja osebna odločitev. Bi pač šel delat.
Če se jaz zdaj, po slabih 15 letih službe spomnim it na faks, bi mi tudi morali plačevat zavarovanje?
Ne se hecat.
Država ti da enako šanso kot vsem: do 26. leta, kar je dovolj za vse fakse (morda z izjemo MF,) ti plačuje prispevke. Če v tem času ne doštudiraš, tvoj problem. Če greš na več kot en faks, tvoj problem ...

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
vzporedno študira, sej je napisal (a vas matra matematika ali znanje o rednih vpisih?)
rolleyes-1.gif

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
SJTV1,

vidiš, tukaj prikaže pojem demokracije in liberalizacije, jaz če hočem, želim, ne morem! Zato, ker pač oni so postavili pravila, še enkrat, pravila ne ločujejo pridnih od nepridnih, temveč bogate na nebogate! zato mi ne govorit, da je to moj problem, ker je to moja osebna odločitev, tukaj ni odločitve, če sem prisiljen zapustit študij, ki sem si ga želel.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se ne strinjam...

Če se po 15 letih delovne dobe odločiš, da boš šel REDNO (torej kot nezaposlen) študirat, bi ti po mojem morala država plačati zdravstveno zavarovanje.

Do sedaj je vse izhajalo iz naslova statusa študenta in ne starosti (kar je lepo poglihalo daljše in krajše študije).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik qqqqqqq pravi:
SJTV1,

vidiš, tukaj prikaže pojem demokracije in liberalizacije, jaz če hočem, želim, ne morem! Zato, ker pač oni so postavili pravila, še enkrat, pravila ne ločujejo pridnih od nepridnih, temveč bogate na nebogate! zato mi ne govorit, da je to moj problem, ker je to moja osebna odločitev, tukaj ni odločitve, če sem prisiljen zapustit študij, ki sem si ga želel.
A si en faks, med katerim ti je država plačevala prispevke, naredil? Si. Pote je to to, zakaj bi ti še enega. Pojdi delat pa drugega lepo naredi na lastne stroške ob delu ... Čas je, da začneš državi vračat, kar ti je nudila ...
In sorry, meja 26 let je za en faks naredit (razen MF) čisto dovolj.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
SJTV1,

ti očitno ne bereš mojih postov, vsaj pozorno ne. Jaz se strinjam, da je meja 26let zadost za en faks, ja, še predobra je ta meja, vendar! Če se študent odloči iti naprej, ne more. Lahko gre, če ma ata denar, pa čeprav je razvajen in len in si tega ne zasluži. Na drugi strani imamo pa sposobne, pridne, pa si ne morejo prvoščit. To ni fer...

Jaz vem, da tebi zadostuje en faks, ampak nismo vsi isti. Če se tega ne zavedaš in ne vključuješ v svoje poste, jah bog pomagi.

Jaz sem za strožji kriterij, sem za plačevanje šolnin (tud sam plačujem za vporedni faks zato mi ne očitat!), odvzem zdravstvenega zavarovanja je kruta poteza naše vlade, ki ne rešuje tega problema na pravičen način.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Da ni videti, da si si pogledala definicijo vzporednega študija.

In pravic, ki iz tega izhajajo.

BTW - Iste so že najmanj zadnjih 20 let.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Vzporedni študij ne prinaša nobenih dodatnih socialnih pravic.

Status študenta (in bombončki, ki iz tega izhajajo) je vezan na primarni študij, ne na vzporednega.

Če status študenta na matici izgubiš, tough luck...

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
to ni res..ko zaključiš na matični se ti status prenese na vzporedno..kar ti si preberi definicije
priden.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja, samo potem se tisti živali ne reče več vzporedni študij.

Ampak zaporedni (vezan na pogoj diplomiranja na matici).

Kaj zdaj študira? Vzporedno ali zaporedno?
smirk-1.gif

Mogoče pa sploh ne ve, kaj študira...
priden.gif

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
pač tale gggg se je vpisal na neko fakulteto..v enem 3. letniku se je odločil za vzporedni študij in ga vpisal..ko je (oz.bo) zaključil svoj prvi študij (in ob tem študira in opravlja izpite tudi na vzporednem), se mu bo status prenesel na vzporedni študij katerega bo imel za dokončat - še 2 leti (če je bil priden)..in ker bo starejši od 26 let bo imel sicer status ampak glede na prvi post v tej temi, ne bo imel zdr. zavarovanja- to je poanta..in ko bo zaključil šolanje bo star tam 29 let (približno, nisem šla spet njegovih postov brat)..

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
morda si ti zamešala z dvopredmetnim? samo tam pa itak ne moreš nadaljevat, če obeh ne opravljaš sproti (se mi zdi)?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Zdaj nevem, kdaj si morš urejat dopolnilno zavarovanje, ker eni govorite, da imaš zavarovanje (če si zavarovan pri starših) pokrito do 26. leta (7 let študija), eni pa da 6 let študija. Katera verzija je prava?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
.ksz.

V bistvu je ta državni hec narejen zato, da bo narod končno nehal študirat in za spremembo začel delat.

Sicer - končaš faks A, pa se vpišeš na B. Pa potem končaš B in se vpišeš na C.... in tako dalje in tako naprej do penzije.
Delal ne bi pa noben.

Kasneje ko qqqqqqqqqqqqqq vpiše t.i. vzporedni študij (v tretjem, četrtem ali kot absolvent), bolj je to v resnici zaporedni študij - čedalje več letnikov bo opravljal po končanem študiju A. Več letnikov bo študiral zaporedno, kot pa vzporedno. Za zaporeden študij pa velja logika, ki je napisana zgoraj - ENKRAT BO TREBA PAČ ZAČET DELAT! Sorry! Nisem jaz kriva, da je življenje tako krivično, da je treba delat...
grin1.gif

Skratka, vzporeden študij (DEJANSKO vzporeden - torej, ko se v nekem študijskem letu študira na A in B HKRATI) ni prav noben problem in njegove pravice s tem zakonom niso prav nič prizadete - po enostavnem matematičnem izračunu (glej moj izračun ali izračun SJTV1a) potekajo znotraj 26 let in so itak vezane na njegov osnovni študij!

Spet - govorim o vzporednem študiju, kot je definiran v zakonu - ker vidim, da imajo študentje PF probleme z razumevanjem temeljnih pojmov in namaštavajo neke svoje definicije.

Pa lep pozdrav.