Študent in zaslužek večje vsote denarja

kolesarko

Pripravnik
5. jan 2011
37
0
6
Pozdravljeni!
To je moja prva objava na tem forumu, zanjo pa sem se odločil, ker sem opazil, da je marsikdo izmed vas pravi poznavalec tega področja.
Zanima pa me sledeče! Sem redni študent in obenem tudi profesionalni športnik za kar mi društvo za katerega tekmujem plačuje 1000€ na mesec preko študentskega servisa. Problem pa nastane, ker sam tako visokega zneska na leto ne morem prejemati preko študentskega servisa (če uveljavlam študentsko olajšavo cca3000€ in splošno olajšavo cca3000€ = letno 6000€).
Ena izmed opcij je nakazilo na nekoga drugega in jaz mu prepustim 5% nakazanega zneska. Vendar študentov, ki bi pristali na to je vedno majn.
Zanima me, če mogoče kdo ve kako bi bila izvedljivo plačilo, če bi moje društvo za katerega tekmujem, nakazalo društvu katerega član bi bil jaz osebno. verjetno bi moral za to, da bi dobil le ta znesek dati kaj v stroške?
Mogoče kdo ve, kako je z odprtjem popoldanskega s.p.-ja in kasnejšim nakazilom društva na moj poslovni račun? bi denar lahko preprosto dvignil in zapravil ali bi spet bili potrebni računi za stroške?
Še to, če mi društvo za katerega tekmujem, nakaže denar preko študentskega servisa in ga le ta nakaža na račun v državi kjer skrbijo za tajnost podatkov njihovih komitentov (npr. švica?). Ali pride davčna služba do teh podatkov ali ne?
aja, še to...če je kdo po tem prišel na idejo, da mi naj društvo nakaže del na študentski servis, drugi del pa kot štipendijo. To ne bo šlo, ker imam že kadrovsko štipendijo.

Upam, da mi bo kdo znal dat kak nasvet, kako naj stvar izpeljem tako, da mi bodo davčne službe pobrale kar najmanj mojih prihodkov.
cool-1.gif

Že vnaprej hvala za pomoč in lep pozdrav
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Človek lahko ponosen na generacijo, ki je trenutno na faksu...Le študent je, pa že gleda kako bi prinesel okoli državo in posledično državljane.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kaj je to o splosni in studentski olajsavi in od kje so te stevilke - dohodnina ali kaj ?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
No, no, kaj sedaj moralizirate? Tudi Jolanda se je v Monako preselila na pošten način.
Preko raznih društev boš imel samo zajebancijo, polek tega pa bodo imeli zajebancijo tudi sponzorji. Po moje najboljše odpreti popoldanski s.p., ker najlažje preide denar v privat žep, za stroške pa najbrž tudi ne bo problem če se ukvarjaš z dragim športom.

Sicer pa imajo profesionalni športniki to nekak po svoje rešeno, kolikor vem, niso s.p.-ji, d.o.o.ji, pa recimo kmetje delajo tudi na nek podoben način.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Mnogi profesionalni sportniki so s.p.-ji, v bistvu bi najbrz davkarijo zelo zanimalo kateri niso. Kolega (bivsi reprezentant) je recimo fuzbaler v 1. slovenski ligi in je slo pri njem vse preko s.p.-ja, kar sva se pogovarjala.

Na obrazcu za napoved akontacije dohodnine za vsak kvartal imas denimo tudi kategorijo, kjer oznacis, da si poklicni sportnik (tocka 3, cetrta alinea).

kolesarko

Pripravnik
5. jan 2011
37
0
6
Tole o splošni in študentski olajšavi mi je blo povedano na davčnem uradu, ko sm šel vprašat kako je z zneski, ki jih lahko zaslužiš preku študenta, če te starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana ali ne. Sem pa na strani, ki jo je objavil Floki, opazil da to ne drži.
S.p. pa imajo odprt vsi starejši kolegi iz kluba(ki se ne šolajo več), vendar bi se rad temu izzognil, ker le to potegne za sabo stroške + odpade študentska prehrana in še nekatere študentske ugodnosti.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Darjan..

govorim kot podjetnik... to počnejo vsi......, oz država največjim davčnim zavezancem ne pobira niti DDV-ja, ne plačujejo prispevkov, medtem ko mene jebejo, ker kljub plačilu prispevkov nismo oddali pravočasno rek obrazcev...

podjetniška klima in tudi študentarija je odraz naše skorumpirane države, kjer pred očmi gledamo kako gigantje klientalistično pridobivajo posle in nategujejo male gospodarstvenike...

država pa jim na neplačane fakture pobere še DDV, ter jih jebe za vsak narobe izpoljnen obrazec.. Medtem ko DURS največjim dolžnikom niti ne blokira TRR-je in jim dajo celo blagoslov za goljufanje svojih zaposlenih in ne reagira na neplačilo podizvajalcem, ter jim celo priznava vhodni DDV na neplačane fakture.......

dej mi pa ti povej, kako bi pa ti razmišljal......

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Kaj je to o splosni in studentski olajsavi in od kje so te stevilke - dohodnina ali kaj ?

Ja, to so olajšave povezane z odmero dohodnine: DURS

Glede na to, da je splosna olajsava (do 10200 EUR prihodkov, kar ni omenjenih 6000 EUR max.) debelih 6 tisocakov, ne razumem od kje te stevilke. Oziroma se mi zdaj vendarle malce svita - najbrz je se pri atu in mami in bi onadva rada imela olajsave za svoje prihodke, medtem ko sine kasira jurja na mesec
hysterical-1.gif

Sicer prides za 10 jurjev skozi prakticno brez dohodnine, ce je res studentska olajsava se dodatne 3 jurje.

kolesarko

Pripravnik
5. jan 2011
37
0
6
Cifre so prišle direktno iz davčnega urada v Celju, je pa tista gospa tam, ki mi je to govorila lepo pokazala koliko se spozna na stvari. Ne vem kako bi potem naj ljudje vedeli, kako najlažje (zakonito) izpeljat zadevo, če še oni tam sami ne znajo tega povedat! (ravno zaradi tega, sem tudi objavil stvar tukaj).

Živim pri starših, to je res, ampak sta seznanjena z mojimi prihodki. V kolikor bo potrebno, se bosta olajšavi tudi odpovedala... Da pa se ji sedaj ne želita odreči je pa itak logično.... ne vem če bi se ji kdo sploh želel...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Potem pa tako ni upanja, če že mladi gledajo kako bi takoj nekoga začeli goljufati.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
ksz

Nisem na tekočem s finesami študentskega dela, tako da bom mogoče brcnil v temo, pa vseeno:
letni zaslužek na napotnice *nikoli* ni bil omejen. Je pa res, da je bila včasih posebna študentska olajšava brezpogojna za vse zaslužke preko študenta, kasneje pa so jo omejili na način, da so do nje upravičeni samo tisti, ki zaslužijo v letu manj od določenega zneska.

Pri jurju na mesec mislim, da te olajšave res ne boš deležen in boš pač podvržen dohodnini, kot vsi ostali. Kar pa še ne pomeni, da jurja na mesec ne moreš dobiti izplačanega kot študent. Dodatno imaš možnost uveljavljanja stroškov, pri čemer moraš biti pozoren: po defaultu ti priznajo 10% normirnih stroškov (=davčna osnova se zniža za 10%), dejanske lahko z računi uveljavljaš ob ugovoru na izračun dohodnine. Kot športnik bi pomojem lahko uveljavljal precejšen delež "plače", drugo pa je, kaj si bo o tem mislila davkarija. Poznam primer človeka, ki je dolgo tega skušal uveljavljat dejanske stroške pri avtorski pogodbi, pa so ga gladko odyebali - zaradi bedastih birokratov, ki ne poznajo zakonodaje, njemu pa se tudi ni dalo ukvarjat z njimi in je (po mojem mnenju) gladko pušnil precejšnjo vsoto. Ampak upam, da so se zadeve pri dacarjih malo umirile.

Ob tem seveda dodaš tudi splošno davčno olajšavo (kar pomeni, da te starši ne uveljavljajo kot vzdrževanega člana).

Druga že omenjena možnost pa je študentski s.p. Kaj je boljše se boš moral odločiti sam.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
To je sporočilo države.... če si pošten, si reven...... In ni ga poštenega podjetnika, tudi recimo Boscarol ne..... Gleda, kako bi čim več zaslužil in odpira drugje firme, da tanka sem ter tja keš...

skratka, dokler država z inšpekcijami in enakostjo pred zakonom, nebo poskrbela, oz spravla v arest nekega velikega utajevalca (ne mišjih tatov), ter velikih dolžnikov, bo mišljenje točno tako......

Kot vidiš, so Zidarčka takoj pravnomočno obsodili in še miljon je plačal v Nemčiji.... poglej kaj delajo pri nas, se ve da je boter pravih strank........

pa goljufa državo, banke, pri javnih razpisih, odliva težke miljone čez mejo, ima fiktivne račune med hčerinskimi podjetji itd itd itd... Za 64 gradbenih projektov, ki zdaj stojijo, bo plačal kdo...

Zidar bo ohranil vse svoje premoženje...

in ti se zdej na študenta spravljaš...., k bi rad preživel...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.656
3.935
113
Ljubljana
hmpg.net
V bistvu to ni nujno goljufija, ampak davčna optimizacija.. In načeloma se to dela v okviru zakonodaje. In ja verjetno je s.p. in dejanski stroški (dokumentirani!) verjetno res optimalna možnost.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
načeloma.........

Načeloma imamo mi drag urad za preprečevanje pranja denarja, ki ni nič drugega kot statistični urad za zbiranje depozitov in brezveznih transakcij dvigov na šalterjih...

medtem pa ko naši politični veljaki in njihovi botri razpolagajo z premoženjem, katerega izvora ne morajo dokzati oz jih v lajf tajmu nebi mogli zaslužit..

vendar to nobenega nič ne briga.......

govoril pa sem za fikitvna podjetja, katera izdajajo fikitivne račune, za vhodni DDV, potem pa taisti firmo pošljejo v stečaj in odprejo novo...

Kako je to mogoče....

SAMO PRI NAS.......

Kako se to dela v tujini... Nemčjia pravnomočna obsodba Pjančka in nezmožnost prijavljanja na razpise.... ter da je sploh pogojno dobu, je mogu miljon odštet...

fata morgana za našo pravosodstvo, katerim če so dokazi tako jasni vse zastara, imajo pač podkupljene bele halje.... skratka katastrofa...

in potem se tukaj znašate nad ubogim študentom k čuka zasluž..... ne vem kaj naj rečem.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.656
3.935
113
Ljubljana
hmpg.net
Samo pri nas:) missing trader naš izum?:

STOLEN VAT JUNE 2005/6
UK 12.6bn euros (£8.4bn)
Spain 2.6bn euros (£1.7bn)
Italy 2.3bn euros (£1.5bn)
Germany 1.9bn euros (£1.3bn)
France 1.5bn euros (£1bn)
Source: Eurocanet

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
mamo mi neko posebnost......

pr nas tega ni... no vsaj pravnomočnih ni......
kar za tujino nebi mogu rečt.....

grims-1.gif