Strošek reševanja?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.894
5.980
113
Vseeno takšnaamaterja ta dva Madžara tudi nista bila, saj sta imela spalko in nekaj živeža. Nista šla gor v natikačih, ker bi že do sedaj zmrznila.
Očitno je moški poškodovan, čudi me, da ženska ne ve kje točno je, razen, če mu je zdrsnilo. Vidljivost v gorah pa je itak v takh razmerah blizu nule.

Tudi GSM bi jima naj dela, me čudi, zakaj nista poslala GPS koordinat svoje lokacije.
V mrazu baterijo bolj hitro "pobira", sploh staro.
Sodoben android v10+ telefon ob klicu na 112 sam doda lokacijo, če le gps dela ?

Očitno sta se v nekem trenutku danes ločila, da so našli samo njo.

Lokacija brez snega

• Všeč mi je
Reactions: Robert

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Takele zimske ekspedicije bi morale bit vodene. Se spomnim, ko me je foter gnal po hribih v 90ih, redkokdo je obiskoval gore, folk pa je bil opremljen. Dobro, tale dva res nista bila čist amaterja, ampak danes je it v hribe kot na Petkovška ali Šmarko. :bonk:Za take budale naj se uvede plačljivo reševanje.

2. okt 2007
3.841
2.338
113
Nista bila amaterja, že dan prej sta bivakirala zgoraj, ker drugače tudi drugenoči ne bi preživel (vsaj ženska, za moškega se žal ne ve) Tudi vem ni bilo napovedano tako divje, in če ne bi prišlo do poškodbe bi verjetno uspela sestopit pred poslabšanjem vremena.
Heba je, da ti eksrtemni planinci ravno sedaj najbolj rinejo v gore, ker jim je poleti brez veze. Ker np.r zakaj rinejo v HImalajo, čeprav vedo, da so tam krute razmere in se marsikdo ne vrne več nazaj... pač, želja po nekem adrenalinu.

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.724
86
48
Sam tko za usput: jaz sem na Prehodavcih govoril s čehom al slovakom (sm že pozabu), ki redno obiskuje slovenske gore. Je rekel da mu je v Sloveniji bolj všeč kot v Italiji in Avstriji, ker je reševanje dobro rešeno in pa da imaš svobodo it kamor hočeš, ker pri njih bojda rabiš za vsako bolj resno turo vodiča.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.075
10.855
113
kod Džej-Zija
Sam tko za usput: jaz sem na Prehodavcih govoril s čehom al slovakom (sm že pozabu), ki redno obiskuje slovenske gore. Je rekel da mu je v Sloveniji bolj všeč kot v Italiji in Avstriji, ker je reševanje dobro rešeno in pa da imaš svobodo it kamor hočeš, ker pri njih bojda rabiš za vsako bolj resno turo vodiča.
Ni tako hudo. Sem precej Dolomitov prehodil s frendi, oddelal vse ferate okrog Selle, brez vodnikov, pa ni bilo nikoli nobenih težav. Res pa je, da so vodniki tam nuja, ker pride poleti folk iz cele Italije na počitnice, marsikdo je hribe videl samo na slikah. Potem si pa zaželijo kakšno besno ferato in tam je res koristno, da imajo vodnika.

• Ljubezen
Reactions: Matey

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.724
86
48
Nene sem nerodno napisal, vodnike rabiš pri njih (Češka ali Slovaška, pozabil). V Italiji in Avstriji zna za razliko od Slovenije udarit po žepu če rabiš helikopter. Jaz sem dosti v Alta Badii in imam coriss z doplačilom za nad 3000m, upam da ne bom nikoli rabil.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.075
10.855
113
kod Džej-Zija
Nene sem nerodno napisal, vodnike rabiš pri njih (Češka ali Slovaška, pozabil). V Italiji in Avstriji zna za razliko od Slovenije udarit po žepu če rabiš helikopter. Jaz sem dosti v Alta Badii in imam coriss z doplačilom za nad 3000m, upam da ne bom nikoli rabil.
Kaj te vleče v Alta Badio? Če imam za smučanje izbiro, raje Canazei.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.678
2.563
113
Zavarovanje?
Zato, da so ti fantje, ki so šli zdele gor prostovoljno in neprofesionalano/profesionalno dobil .... (se bojim napisat, de ne bo fajta!)
Pa da se malce kaznuje take neodgovorne, kot ta dva madžara in tisti iz avta!! z Golaka!

p.s. pa so gor bili v tem vremenu dva dni. Pa gredo danes, na Božič!, še enkrat. 100% noben ne nerga ali da je odstopil!!!!

• Wow
Reactions: motofrik in Car

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
430
83
www.weekendwarrior.si
Jp jp, Maverick fura "go hard or go home" sceno :D
To so bili časi. Letos nisem bil niti enkrat v kanjonu, lani pa sem vodil točno dvakrat. Družina, delo, gradnje. Pa še iz zveze sem izstopil zaradi različnih pogledov na vseskupaj. Bom pa to počel še za lastno veselje, pa še kakšen soteskarsko povezan projekt imam v planu...