Strošek reševanja?

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.276
1.251
113
A drone, ki bi ponesrečencu v steno ali prepad pripeljal pizo in pa topel čaj s šnopsom, pa power bank, že kje uporabljajo?
Ne mislim konkretno na to nesrečo, ker v vetru in megli najbrž tudi dron ne leti, ampak ko se zjasni in veter poneha bi pa najbrž lahko ????

Drone že imajo v uporabi za iskanje ponesrečencev. Samo če je vreme v riti, pač ne letijo.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

mistique

Guru
16. jun 2009
13.942
1.743
113
Emona / Carnium
A drone, ki bi ponesrečencu v steno ali prepad pripeljal pizo in pa topel čaj s šnopsom, pa power bank, že kje uporabljajo?
Ne mislim konkretno na to nesrečo, ker v vetru in megli najbrž tudi dron ne leti, ampak ko se zjasni in veter poneha bi pa najbrž lahko ????
Klic na pomoč pomeni, da rabiš spremstvo (ne veš kje je mami doma, opanke ne primejo, si zbolel ali pa si poškodovan ipd.), ne samo polno rit in ajfoun. Čas je zelo pomemben faktor in čakanje, da se oblaki premaknejo pride v poštev, samo če bi bili tudi reševalci nedvoumno v nevarnosti.
Drone že uporabljajo, ko je to izvedljivo. Velikokrat z droni iščejo tiste, ki se jih več ne da rešiti.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.942
1.743
113
Emona / Carnium
Ženska je imela spalko. Do večera ne bodo niti prišli do njih še...zdaj probajo še 1x s helikopterjem. 43 reševalcev je na terenu.

1734952494107.png

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.241
6.781
113
Primerjava je čisto na mestu. Če naj planinec plača za reševanje in zdravljanje, ker je imel neprimerno obutev in mu je zdrsnilo , naj plača še penzionist, ki je imel neprimerno obutev na Čopovi, in mu je zdrsnilo. Doma naj bi bil, a ni gledal vremenske napovedi. Pa naj plača še tisti, ki se je stresel na cesti in je vozil z neprilagojeno hitrostjo, (namenoma je sam pritiskal na plin), Pa naj plača še tisti, ki ga je infarkt, saj je sam zavestno preveč nažiral in ni živel zdravo.

Ni na mestu. Penznzionist na Čopovi:
1) ni rabil nobene druge službe razen resilca oziroma zdravstvene, ki je do njega prišla nemoteno. Lahko je tudi helikopter, če hočeš.
2) zdravtsvena in resevalna pomoc mu je zagotovljena iz zdravstvenega zavarovanja pri nas

Torej:
Ni rabil nobene druge službe, ki ni del zdravstvenega zavarovanja in katere zavarovanec je

Gorskoresevalna sluzba ni del zdravstvenega zavarovanja, Madzar ne placuje ZZZSju.

Pri nas je gorskoresevalna služba prostovoljska. Kar pomeni, da ljudje ne dobijo placila za to in ne, da se ne sme zaracunati porabniku. Denar se bi porabil ne za place ali honorarje, ampak za opremo, npr.

Zdravstveno oskrbo bo pa kar placal. Na nek nacim, ali sam ali neka zavarovalnica, ce je zavarovan. Domnevam, da resevalni prevoz je vstet v tole, t.j. helikopter.

Ne bo zastonj skozi prisel, to se ne bati. Ampak takale akcije najbrz mocno načnejo živce in pripravljenost prodajati svojo kožo tistih, ki nudijo takole pomoc. Prevelika zloraba, pa bo tudi pripravljenosti za tole manj. Pa ni treba, da je obvezni prispevek pretiran, saj ono prej bi nekaj stalo, ampak 100, 200€ direkt iz žepa nepovrnjenih je že dovolj za marsikaterega arogantneza.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.276
1.251
113
Poznam pa tudi ljudi, ki so jih podobno reševali in so potem ekstra privat dali donacijo GRS, pa so imeli vse zavarovano.
Tako, da imaš vsega ...

Najprej je treba ljudi rešit, potem lahko polemiziramo.
Če nisi doma v specifičnih gorah, te pa hitro zezne. Še lokalci hribovci se občasno zajebejo.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.942
1.743
113
Emona / Carnium
Meni se zdi totalno deplasirano, da v trenutku, ko človek zmrzuje in umira, odpremo debato o plačevanju stroškov reševanja. Jaz tega ne zmorem, sem pač napačno zvezan...
Ja, ogroženi so tudi reševalci, vendar so obenem usposobljeni za reševanje in enako, kot se lahko ponesrečijo med vajo (Okrešelj), se lahko tudi med intervencijo (vsako leto kakšen primer).

Ta dva Madžara najbrž nista ravno začetnika, ampak, da se znajdeš v takšni situaciji je dovolj ena napačna odločitev, običajno pa jih je več. Da se sploh odpraviš je najbolj očitna. Prva pa je po mojem mnenju ta, da na področju, ki ga morda sploh ne poznaš, slepo zaupaš vremenski napovedi, ki za Kamniške Alpe ni nakazovala takšne količine padavin...kaj želim povedati? Tudi, če se pripelješ z Madagaskarja, planiraj tako, da boš lahko namesto ture, 2-3 dni v Snoviku rit namakal. Sam sem 3 dni čakal na izboljšanje razmer za na Mt.Ruapehu, in je bil to eden glavnih ciljev mojega tripa po NZ...ampak sem mu moral pomahati do naslednjič.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.504
5.049
113
Glede stroškov pomoči: Mislim, da se vsi skupaj krepko motimo, ko mislimo, kako smo pri nas za vse živo zavarovani in smo lahko brezskrbni. Spomnite se problemov vojaka, ki se je z avtom prevrnil na vojaškem poligonu v času opravljanja svoje službe in ga je potem ZZZS terjal za stroške zdravljenja sopotnikov.
Pri nas je več sivih con, ki jih nekdo potem občuti na lastni koži, ko se na drugi strani najde nekdo, ki naredi stvari po črki zakona.
Po nekaterih novicah, danes še mogoče ne bodo prišli reševalci do njiju. To pa bosta preživela, če imata res znanje in dovolj opreme s sabo. Jaz je gotovo ne bi imel. Res pa je, da tudi šel ne bi, če bi bile razmere malo sumljive.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.949
16.053
113
Meni se zdi totalno deplasirano, da v trenutku, ko človek zmrzuje in umira, odpremo debato o plačevanju stroškov reševanja. Jaz tega ne zmorem, sem pač napačno zvezan...
V zagovor Alterju in Alterašem - debata o plačevanju stroškov reševanja se ni odprla v trenutku, ko sta dva človeka zmrzovala in umirala ampak je bila odprta že davnega leta 2008. Včeraj se je zgolj nalepilo novico o dogajanju, komentira se pa danes, ko se ve o zadevi ve malo več in kar se pa tega (komentiranja) tiče pa glede na udejstvovanje nisi prav nič drugače zvezan kot vsi ostali udeleženci.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.942
1.743
113
Emona / Carnium
V zagovor Alterju in Alterašem - debata o plačevanju stroškov reševanja se ni odprla v trenutku, ko sta dva človeka zmrzovala in umirala ampak je bila odprta že davnega leta 2008. Včeraj se je zgolj nalepilo novico o dogajanju, komentira se pa danes, ko se ve o zadevi ve malo več in kar se pa tega (komentiranja) tiče pa glede na udejstvovanje nisi prav nič drugače zvezan kot vsi ostali udeleženci.
Aja, nisem mislil Alterja...čeprav se je razvnela ravno ta debata...grumpy :srce: Se vidi da bolj malo spiš :evil:
Poglej komentarje na GRS, kjer se pod objavo oglašajo tudi svojci tistih, ki jih trenutno rešujejo, folk pa odpisuje v slogu "kdo bo plačal". Mislim, sej to je stvar moderiranja GRS FB, ampak vseeno pa je brutalno brati takšne komentarje.

Glede zvezanosti pa jaz v času reševanja ljudi nekako ne morem priti do vprašanja stroškov. To se dela drugje (v sejnih sobah) in ob drugem času, s pravimi deležniki (ministrstvo, zavarovalnice, PZS,...). In če ni urejeno, pač ni urejeno, v trenutku reševanja pa KOT OPAZOVALEC IZ TOPLEGA FOTELJA malo bolj globoko zadihaš in požreš, nikakor pa ne trobiš "ne smite tu parkirat!".

mistique

Guru
16. jun 2009
13.942
1.743
113
Emona / Carnium
Ja potem pa drugič uporabi kakšne druge besede kot pa "odpremo debato" pa ne bom(o) zaveden(i). Spanje tu ne igra vloge :srce:
Odpremo, ja. Mi. Ljudje. Vsi smo eno Matey . :sprasujemse: Ne obstaja predal Alter, al kaj si sploh hotel povedati, ko si stopil v bran Alterašem? Zakaj nas braniš pred lastnimi izjavami? Koga braniš Matey?! Povej! :evil:
Saj ta Alter debata v resnici ni izjema...ko koga rešujejo (npr.: psa), se tudi tukaj vsakič znova nadaljuje nikoli zaključena debata o stroških.

• Haha
Reactions: Matey

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.439
1.615
113
To s helikopterjem in droni v slabem vremenu in megli je zajebano. Vidimo kaj se je pred parimi dnevi zgodilo zaradi megle.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.949
16.053
113
Kaj je pa zdaj tvoj problem jest5 ? Čemu prstek dol? Menda ja ne zaradi izrazoslovja, ki sm ga povzel iz samoopisa sogovornika? :aplauz:

A vidiš: