Strah pred smrtjo

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Pozdravljeni! Sem dijakinja 4. letnika Škofijske gimnazije Vipava in sem si za seminarsko nalogo pri psihologiji izbrala naslov: Ali je strah pred smrtjo večji pri vernikih ali nevernikih? Prosim vas, da anketo rešite iskreno. S tem mi boste zelo pomagali pri izdelavi seminarske naloge. Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem!

https://www.1ka.si/a/58572

I

Izbrisan uporabnik #488

dvomim, da je to sploh povezano z vero

človek po svoji naravi zanika določene zadeve, da lahko sploh živi

ena od teh zadev je tudi smrt

če bi tega ne zanikal v možganih, bi imel hude težave pri vsakdanjih opravilih

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Je pa nevernikom teze, ker jih ne cakajo device v nebesih ipd.

I

Izbrisan uporabnik #488

težko rečem, po moje se s tem posebej ne ubadamo pa še ceneje je, ker se ne plačuje za nedeljske pravljice

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Sej jaz deklice ne poznam...sem slucajno zasledil, prilimal pa za kaksno debato...bo treba pocakat na 32.
smile-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.103
-8.777
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Ali pa ne.
Lahko nam je vseeno. Verniki pa iščejo tolažbo v pravljicah, kako bo po smrti vse oh in sploh fajn.

burst

Pripravnik
12. nov 2014
831
0
16
Jaz sem pa vseeno malo fous vernikom pri tem vprasanju. S tem mislim resnicnim vernikom, ki verjamejo v posmrtno zivljenje.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.103
-8.777
113
Zakaj pa
confused-1.gif

Da si zajebejo življenje z raznimi omejitvami in zabijanjem časa po cerkvah itd, da bodo mogoče nekoč "večno živeli"?

burst

Pripravnik
12. nov 2014
831
0
16
Pri tem vprasanju!!! Vecina vernikov, ki jih poznam, niso cerkvene misi. Cerkve in njihove politike prezirajo, verjamejo pa v nekaj "vec", posmertno zivljenje, reinkarnacijo itd.

Dokler te ezotericne zadeve ne vplivajo na njihov life, jim je lepse v svoji glavi. Seveda, ce pa padejo not, si pa zajebejo lajf.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:

Tole velja samo za muslimane.

Meni so zanimivi tisti, ki verjamejo v reinkarnacijo. Dejansko lahko v svojem "novem" življenju pridejo na slabše ali pa na boljše, torej bi jim po logiki moralo biti vseeno, ker ne vedo, ali bo potem bolje ali slabše.

Aja, rešil.

burst

Pripravnik
12. nov 2014
831
0
16
Saj ni fora boljse ali slabse. Lahko si drevo. Samo da ni konec.
smile-1.gif

Si ze prisel do konca kake rac. igrce?

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Mislim, da veren gor ali dol, vsak se boji smrti, še posebej tisti, ki nima sreče v življenju (veliko smrti v sorodstvu, veliko bolezni ipd)

Jaz se smrti ne bojim še, ker mislim, da še bom kar nekaj let (30 let npr) še zagotovo živel. Pač, ko te bo pobralo te bo pač pobralo. Eni sanjajo o raju, da ko bodo umrli, bodo tam videli svoje umrle sorodnike in najbližje, v bivstvu pa jaz smrt dojemam kot konec še tistega, o katerem nekateri sanjajo - življenje po smrti.
Pač, ko umreš, se konča vse in pol "živiš" v večni temi. Nekaj istega, kot ko zvečer greš spat, in ne sanjaš o ničemer.
Ugasneš za vedno, še duša (kot jo verniki imenujejo) izgine.

Ne verjamem v duhove, ne v boga, ne v ničesar, kar je povezano z verniki, če tudi imam krst, obhajilo in birmo, mi dol visi za bogove, jezuse in marije, pa župnikovo nakladanje o nebesih ...
Nekdaj je en psiholog v enem dokumentarcu o duhovih rekel, da si nekateri ljudje sami ustvarijo duha, ker tako močno verjamejo v njega, da se prikazuje samo njim - isto kot nekdo, ki vidi bele miši, drugi vidi, da mu nekdo uničuje premoženje, oz se jim pač meša ker imajo previde, v resnici pa je vse ok.

Sem ateist in ne verjamem v nič, kar je povezano z vero in nadnaravnimi pojavi.

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Sem nevernik, nekako upam pa, da se vseeno po smrti nekaj le zgodi.. Všeč mi je ideja, da se preseliš v drugo osončje, v neko drugo dimenzijo oz. kaj podobnega. Pa sem izredno racionalna oseba, da me ne bo kdo imel za kakega norega hipija
smile-1.gif

Strah me je edino samega umiranja (poslavljanja od bližnjih)...

Zanimiva debata sicer
smile-1.gif