Stenska toplotna črpalka za sanitarno vodo

I

Izbrisan uporabnik 474

Priznam, nisem še nikoli delal tega izračuna, zato je velika verjetnost, da se motim. Ampak vseeno... Trenutno porabimo nekje 82c/dan. To je praktično okroglih 300€ na leto. 1l olja na dan je preračunano 10kW toplotne energije. Toplotna črpalka ima COP 3.5 (tista iz zgornjega linka). Torej za 10kW porabi 2.85kW električne energije. To je 0.313c/dan oziroma nekje 115€ na leto. Prihranek torej 185€ na leto. Če stane TČ 1000€ kot je zgoraj omenjeno, potem se investicija povrne v 5.4 leta...
Ali sem se kje zmotil? Resno sprašujem, ker se nagibam k prenovi/posodobitvi kurilnice in iščem najboljšo možnost...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.459
9.760
113
EU
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Ne razumi me narobe. Kupuješ grelec 100l sanitarne vode za okoli jurja. Klasični Gorenjev Tiki bojler stane okoli 100€. Če se cena elektrike podvoji, potroji zaradi mene, izračunaj koliko desetletij boš takšno toplotno črpalko notri dobival.

Tole sem zasledil (citirano iz: http://www.deloindom.si/toplotne-crpalke/elektricna-energija-malo-elektrike-za-toplo-vodo )

V Gorenju so izračunali, da manj potratna družina, ki na dan porabi približno 100 litrov tople vode, segrete na 60 stopinj Celzija, kar na primer pomeni, da se le prhajo, uporabljajo pomivalni stroj in nasploh preudarno ravnajo s toplo vodo, porabi na dan približno šest kilovatnih ur elektrike. Na leto to nanese 2200 kWh ali 242 evrov, če upoštevamo povprečno ceno za kilovatno uro elektrike 0,11 evra. Bolj potratna družina, ki pogosto uporablja kopalno kad in morda tudi posodo pomiva pod tekočo toplo vodo, na dan porabi do 12 kWh elektrike, na leto torej 4400 kWh, letni strošek je 484 evrov.

In po tej kalkulaciji za prihranek ni potrebno prav veliko časa....

Gorenje bo sigurno prikazalo izračun tako, da je nakup njihove toplotne upravičen .
Nastavil sem si merilec porabe v dozo in naj priklopil Gorenjev električni (kombinirani) boiler 120 literski.
Na koncu meseca je bil odčitek porabe 12€ za štiri člane, in 8€ ko sva sama z ženo.
Po zimi boiler dogreva centralna (drva in premog), torej je na štrom boiler priklopljen recimo pol leta.
V kakšem času bi amortiziral toplotno črpalko.
10.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz imam v glavi da smo mi kurili prek poletja po 2 litra kurilca dnevno za segrevanje vode...prek poletja, ko se ni kurilo. To je bilo 1 x na dva dni oz. dan..odvisno kako se je izšlo. Če peč vmes dogreva je poraba kvečjemu višja. Tako da čez palec si v enem letu hitro na 400 litrih (zaokroženo)...realno dobiš iz lira kurilca kakih 6 kWh toplote ( upoštevasje izkoristek)
Zdaj če si kupil kurilca v roku enega meseca...ga računaj po tvoji tarifi. Drugače lahko mirne duše jemlješ ceno 1 eur.

Je pa tako no
wink-1.gif
če iščeš razloge, da ne menjaš vira ogrevanja, potem pusti kot je.

Pri vsaki stvari je potreben nek vložek, da imaš na dolgi rok nekaj od tega. Eden gleda prek povračila, drug to enostavno naredi.
Meni je osebno všeč da imamo prek poletja zastonj toplo vodo ( ki jo koristimo še v pralnih in pomivalnih strojih) prek zime pa nas pride SV tam 30 centov dnevno...in se nisem spraševal preveč kdaj se vrne. Bistvo mi je bilo čim nižji tekoči stroški (beri: čim manjša odvisnost od drugih...sploh energentov).

I

Izbrisan uporabnik 474

Nikakor ne iščem razlogov za menjavo, nasprotno. Rad bi bil manj odvisen od ELKO. Trenutno se nagibam da bi kupil še eno peč na trdo gorivo (peleti, polena, uplinjevalna) ter en večji zalogovnik ter vse skupaj premaknil izven hiše v zdaj neuporabljano garažo, avtomatiko pa bi naredil sam (različne veje, pametno ogrevanje itd.)

Če se vrnem na izračun - 1l ELKO na dan je vzeto čez celo leto enako oz. toliko je sedaj, poleti po moje še manj. Izkoristek peči je bil pred mesecm kar nekaj večji od 90%, številke ne vem več, bi moral poiskat izpisek meritev.
Druga bojazen, ki jo imam, je da tako poceni elektriko, kot jo imamo sedaj, ne bomo več imeli. Vprašanje je le, kdaj bo šla navzgor. Me pa mika TČ, priznam (ne kot vir ogrevanja prostorov, tmveč le za SV)

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.636
727
113
Na gorilec namesti števec delovnih ur.
Serviser ti da podatek o pretoku, glede na vgrajeno šobo in nastavljen pritisk
in s tem izračunaš dnevno porabo ELKO.

Poleti je slabi izkoristek, ker peč in potrebno vodo segreješ samo zaradi bojlerja in potem se ta toplota izgubi v prostor.

I

Izbrisan uporabnik 474

Točno to imam narejeno. En majhen PLC (Siemens !Logo), ki sem ga vezal na impulz za vklop gorilca ter signal iskre. Merim v obdobju 6 ur in dobim za 4 povprečne meritve za 1 dan (00-06, 06-12, 12-18, 18-24). Ker vem pretok čez šobo, mi ni probelm dobiti porabe. Pri zadnjem polnjenju cisterne se ugotovil, da se je pri polni cisterni (2000l) "zmotila za manj kot 2l pa še to je kazala manj, kot je v resnici bilo. Imam še grafični prikaz in izračun napolnjenosti rezervoarja ter za koliko dni še trenutna zaloga zadostuje (glede na trenutno porabo).
Iz teh meritev sklepam, koliko "odapde" na sanitarno vodo...

22. jul 2007
13.594
1.772
113
124
Citat:
Uporabnik WeWatchingYou pravi:
Preboj v kopalnici bi se pa naredil zaradi izločanja vlage iz prostora in iskoriščanja toplote.
Kaj potem je to z ohlajevanjem bolj tako-tako in bi bilo škoda vrtat ploščo ali je še vedno sprejemljiva opcija?
Še to mi povejte ali je res, da nisi več upravičen od letošnjega leta do subvencije sploh pri teh sanitarnih TČ.
Še vedno nisem dobil zadovoljivega odgovora, drugače kdor išče razloge za proti jih bo vedno našel
wink-1.gif

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Morda še jaz pristavim svoj "piskrček"
Stanovanje imam zelo blizu (mejna stena) z kurilnico, v kateri je peč na kurilno olje. Iz kurilnice gredo vse linije z toplo vodo v moje stanovanje. V kurilnici so tudi preboji na odprto (cca 200 - 250mm) zaradi boljšega zračenja kurilnice.
Bi se potemtakem splačalo nabaviti TČ? V stanovanju sva dva, pomivalni in pralni stroj sta priključena na mrzlo vodo, tako da se topla voda uporablja samo za tuširanje/umivanje. TČ bi namestil v kurilnico in samo prevezal topli vod iz peči na TČ.
Tako tudi ni probelm, če črpalka jemlje toploto iz okolice, saj je to odvečna toplota od peči in razdelilca... Tudi z zračenjem ni probelm, ker lahko porabim že obstoječe odprtine...

No pozimi bo efekt sanitarne toplotne črpalke, ki bo jemala topoloto iz kotlovnice blizu NULE.
Toliko kot boš ti pridelal tople vode iz toplote iz kurilnice, toliko boš več porabil kurilnega olja. Topota mora pač od nekje priti. V tvojem primeru od kurilnega olja.
Ko pa boš imel peč ugasnjeno bo pa druga zgodba.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.704
1.355
113
Stenska TČ za SV se res ne izide, če vklopiš kmečki razum. Kot prvo je resnica ta, da nek 80l ali 120l bojler odnese nekje med 50 in 60€ letno realno, se pravi bi TČ za isto opravljeno delo odnesla nekje med 15 in 20€ letno + ohlajevanje kopalnice, ki je pa zastonj kot kaže
grin1.gif
ali pa kurilnice.

Skratka odjem toplote za TČ zrak-voda mora biti nekje v kakšni kleti ali podobnem prostoru, da se zadeva finančno povrne. In pa TČ mora biti ena resna, recimo vsaj z bojlerjem 300l za 1.500€. Tale stenska za jurja je pa en tak iTČ.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Ne mi zamerit za tale mimosun, ampak kdo pri zdravi pameti bi si montiral klimo v kopalnico?? V edini prostor v hiši, ki mora RES biti topel, vam nekdo svetuje, da vgradite odjemalca toplote
rolleyes-1.gif
Kolikor toplote vzameš (in preneseš v vodo), toliko bolj moraš ogrevat prostor...prostor, ki ga nekater že tako ogrevajo 24/7, da je "dovolj" topel...

Čemu se čudim? Doma smo imeli TČ za sanitarno vodo v kurilnici (recimo cca 25m2), 200l bojler, 6 ljudi (za primerjavo porabe). Pozimi je bilo v kurilnici nekaj stopinj manj (pa ni bilo nikoli pod 20C), poleti pa je bilo MRAZ. Brez heca. Tudi ko je bilo zunaj 30C je bilo v kurilnici prijetnih 20C, v sosednjih prostorih pa vsaj 24C. Tako da ne bi o tem, da se "2x na dan po pol ure" ne pozna
grin1.gif

Pa še replika na ohlajanje kurilnice: s tem, ko TČ pobira temperaturo iz kurilnice in jo moraš "bolj" ogrevat... načeloma je kurilnica topla zaradi izgub peči, ne za to ker bi jo namerno ogreval, tako da je to čisti plus, poleti pa je le pametno, da se malo prezrači, da dobi malo toplega zraka...

lp
Peter