Stenska toplotna črpalka za sanitarno vodo

wolffstein

Pripravnik
5. maj 2011
47
21
8
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
BILOKATERO OD TEH DVEH ČRPALK BOŠ KUPIL BOŠ ZADOVOLJEN

Hvala. Zanimalo me je predvsem, če sta to edina ponudnika stenskih TČ/SV, saj se mi zdi kar malo čudno, da ob poplavi proizvajalcev TČ "zvenečih imen" - le dva in še to slovenska (ni mišljeno slabšalno), ponujata tovrsten model.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja .saj je ponudnikov več ,malo si vzami časa pa obišči trgovine kjer ponujajo ogrevalno tehniko pa boš našel kar rabiš
preko interneta boš tudi našel firme ,a je bilje da jih vidiš v "živo" pa še več informacij boš dobil samo vzami si čas .

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik WeWatchingYou pravi:
Si pa skrivnosten, mogoče bi pa še komu informacija iz prve roke prav prišla
17758-icon_confused.gif

glej nisem skrivnosten
firme ki prodajajo ogrevalno tehniko so mnogi tudi generalni uvozniki za določeno firmo črpalk ,zato ne vem katere so
imaš pa recimo Vissmana ,Vailant, jUNKERS pa še več jih je ,niti vseh ne poznam zato sem ti napisal da se malo sprehodiš po teh trgovinah je pa res da jih za MB poznam in v katerih trgovinas jih dobiš za ostali konec SLO pa ne ker me pač ne zanima .Niti ne vem od kod si tako da ti ne morem svetovati kam naj greš .

pozdrav.gif

22. jul 2007
13.594
1.772
113
124
Imam vprašanje glede sanitarne toplotne črpalke, predvsem me zanima ali je pametno zaradi vlage/kondenza v kopalnici narediti v stropu kopalnice zračnik za odvzem zraka iz prostora in ga speljati do TČ ali ne?Kako je z vplivom vlage na dolgi rok?

Druga izstopna cev bi pa bila speljana pa na hodnik zaradi ohlajevanja.

Sedaj imamo v prizidku nad kopalnico - na podstrešju postavljen el. bojler katerega bi radi zamenjali sTČ.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
če še nimaš odgovara ti ga bom dal v nekaj dneh
moram malo preštudirati in sedaj ne utegnem ,sem glih sterena pa me doma čaka delo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Sicer ne vem čemu bi delkali preboj v kopalnici...ker drugje ni možen dotok zraka?

Isto je z izstopom..?

TČ se ti bo v povprečju vklopila 2 x dnevno za kake pol ure...v tem času se ne bo zgodilo nič drastičnega kar bi lahko ohladilo kak prostor oz. Karkoli drugega.

22. jul 2007
13.594
1.772
113
124
Preboj v kopalnici bi se pa naredil zaradi izločanja vlage iz prostora in iskoriščanja toplote.
Kaj potem je to z ohlajevanjem bolj tako-tako in bi bilo škoda vrtat ploščo ali je še vedno sprejemljiva opcija?
Še to mi povejte ali je res, da nisi več upravičen od letošnjega leta do subvencije sploh pri teh sanitarnih TČ.

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

TČ se ti bo v povprečju vklopila 2 x dnevno za kake pol ure...v tem času se ne bo zgodilo nič drastičnega kar bi lahko ohladilo kak prostor oz. Karkoli drugega.

Če TČ iz prostora vzame ene 5-10kwh topote dnevno se zna v kopalnici poznati padec temperature, sploh če je ta bolj mala.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.704
1.353
113
Ne razumi me narobe. Kupuješ grelec 100l sanitarne vode za okoli jurja. Klasični Gorenjev Tiki bojler stane okoli 100€. Če se cena elektrike podvoji, potroji zaradi mene, izračunaj koliko desetletij boš takšno toplotno črpalko notri dobival.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Ne razumi me narobe. Kupuješ grelec 100l sanitarne vode za okoli jurja. Klasični Gorenjev Tiki bojler stane okoli 100€. Če se cena elektrike podvoji, potroji zaradi mene, izračunaj koliko desetletij boš takšno toplotno črpalko notri dobival.

Tole sem zasledil (citirano iz: http://www.deloindom.si/toplotne-crpalke/elektricna-energija-malo-elektrike-za-toplo-vodo )

V Gorenju so izračunali, da manj potratna družina, ki na dan porabi približno 100 litrov tople vode, segrete na 60 stopinj Celzija, kar na primer pomeni, da se le prhajo, uporabljajo pomivalni stroj in nasploh preudarno ravnajo s toplo vodo, porabi na dan približno šest kilovatnih ur elektrike. Na leto to nanese 2200 kWh ali 242 evrov, če upoštevamo povprečno ceno za kilovatno uro elektrike 0,11 evra. Bolj potratna družina, ki pogosto uporablja kopalno kad in morda tudi posodo pomiva pod tekočo toplo vodo, na dan porabi do 12 kWh elektrike, na leto torej 4400 kWh, letni strošek je 484 evrov.

In po tej kalkulaciji za prihranek ni potrebno prav veliko časa....

I

Izbrisan uporabnik 474

Morda še jaz pristavim svoj "piskrček"
Stanovanje imam zelo blizu (mejna stena) z kurilnico, v kateri je peč na kurilno olje. Iz kurilnice gredo vse linije z toplo vodo v moje stanovanje. V kurilnici so tudi preboji na odprto (cca 200 - 250mm) zaradi boljšega zračenja kurilnice.
Bi se potemtakem splačalo nabaviti TČ? V stanovanju sva dva, pomivalni in pralni stroj sta priključena na mrzlo vodo, tako da se topla voda uporablja samo za tuširanje/umivanje. TČ bi namestil v kurilnico in samo prevezal topli vod iz peči na TČ.
Tako tudi ni probelm, če črpalka jemlje toploto iz okolice, saj je to odvečna toplota od peči in razdelilca... Tudi z zračenjem ni probelm, ker lahko porabim že obstoječe odprtine...

I

Izbrisan uporabnik 474

Jap, voda se greje tudi na kurilno olje. Žal nimam podatka, koliko od celotne dnevne porabe olja pade na sanitarno vodo (da bi lahko naredil neko oceno prihranka)

I

Izbrisan uporabnik 474

Sem se malo poigral z izračunu, ker pač vem, koliko olja pokurimo na dan in kakšna je razlika med toplimi/hladnimi dnevi. Ostanek odpade na ogrevanje sanitarne vode, ki na grobo znese 2l ELKO na dan. Recimo da odpade 1l na moje stanovanje (pretiravam), to znese 82c/dan.

Če vzamem TČ za sanitarno vodo, koliko električne enrgije bo porabila dnevno (če predpostavimo, da porabim trenutno 1l ELKO na dan, kar je navzdol zaokroženo 10kW toplotne energije)? Potem lahko hitro naredim izračun, ali se splača ali ne...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Najkasneje v treh letih imaš odplačano. Daleč najdražje je gretje vode na alko.