Saj je zadeva zelo enostavna.
Če ti premoženje prinaša dohodek, se ustrezno obdavči dohodek. Recimo obresti. Če oddajaš stanovanje, se obdavči najemnina. To vse že imamo in to je v redu, saj je to nov dohodek.
Davek na premoženje izgleda tako, kot če bi tebi poleg vseh trenutnih davščin na plačo inovirali še recimo letno davščino v višini 10% samo zato, ker delaš. Vsako leto.
In ker vidim, da te cegli motijo, si predstavljaj namesto ceglov, recimo motor za 30.000 EUR Pa dajmo zraven še 20% letno davka, ker si tajkun. Aja, to tebe ne boli, ker ti nimaš teh skrbi, tebe boli, ker imaš davščine za 2.000 EUR neto. No, tudi jaz sem jih plačal enake kot ti.
Sedaj pa ti meni povej, kdo si ti, da boš ti mene z davščinami silil, kako naj potrošim svoj pošteno zaslužen in že obdavčen denar in mi ukazoval, kako naj ga potrošim, da bom jaz srečen. Hm, kapitalist na svoji fronti, a očitno čisti komunist na drugi fronti, ki tebi ni ravno v prid.
Verjamem pa, da je kapitalistom najbolje, da delavci živijo brez prihrankov in se izobražujejo ter potujejo in imajo najnovejše Iphončke, saj jih tako lahko mirno držijo za ovratnik, ker dejansko je takšen delavec konkretno manj fleksibilen kot nekdo, ki ima 20 tisočakov na banki in lahko delodajalcu reče adijo kadarkoli, brez da bi takoj padel v revščino.
In še tole: ko kupiš stanovanje nisem vedel, da ga kupiš brez DDV-ja, ravno tako nisem vedel, da se da tudi motor kupit brez DDV-ja, tako da tisti tvoj izgovor o plači in ponovni obdavčitvi z DDV-jem je bolj kot ne iz riti potegnjen.
Aja, pa zanimivo, da kapitalist pojmuje zasluženo premoženje kot nekaj, kar si tajkun nagrabi zase. Nagrabi. Fajn. Če je pa to tako, mi pa povej, zakaj si si ti nagrabil plačo za 2000 EUR neto in je nimaš 1000 EUR? Svinja tajkunska
.