Star objektiv na novi dslr

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Doma imam 2 stara objekitva, ki sta na Praktici PLC3. ta adapter . Če kupim ta adapter potem bota ta dva objektiva vredi pasala gor? Da si nebi jaz kupo adapterja pol pa ta objektiva nebi mogo prišraufat gor

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Če je adapter iz m42 na nikon f-mount, boš seveda lahko brez težav montiral omenjena objektiva. Na d40(x) pa avtomatsko ostrenje deluje samo z nikonovimi af-s objektivi in sigminimi hsm oziroma objektivi, ki imajo vgrajen motorček. Nisem pa prepričan, da deluje merjenje svetlobe skozi objektiv v tovjem primeru.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
sej to da bo treba vse ročno nastavljat me sploh ne moti, meni je važno da bom lahko ta dva objektiva uporabljal za kaki portret pa to
smile-1.gif
. Sicer pa tak grem nasledni tedn kaj v ljubljano pa bom skočo do mixi-ja pa mel polek objektiva, pa d40x pa tam sprobam kak deluje.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.927
10.657
113
kod Džej-Zija
Na D40x ne boš imel merjenja svetlobe. Merjenje ima šele D200/300 in boljši (za manualne objektive). Torej boš moral v M načinu štelat čas, zaslonko pa na objektivu. Ročno ostrenje je pa itak jasno.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Na D40x ne boš imel merjenja svetlobe. Merjenje ima šele D200/300 in boljši (za manualne objektive). Torej boš moral v M načinu štelat čas, zaslonko pa na objektivu. Ročno ostrenje je pa itak jasno.

Men na k100d deluje merjenje svetlobe kot tudi potrditveni fokus ko ga naštelam točno, kar je za ročni fokus v zelo veliko pomoč
grin1.gif

Se pa splča zadevo sprobati tudi če ti to ne bo delalo ker ti da malce več igranja na voljo kot samo pritiskati na spložilec, tako da je čist en drugače filing ko dobiš tako fotko ven kot si želiš
smile-1.gif
Poleg tega imaš za zelo majhen denar odlične objektive katere z malce igranja lahko zelo dobro izkoristiš.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
v četrtek grem v ljubljano k mixi-ju al pa beseničarju pa bom tam sprobal. sem bral da pri nikonu so lahko neke težave glede goriščnic al nekaj takega, tak da najbolše da to tam sprobam pa potem vidim. hvala vsem za odgovore

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Citat:
Uporabnik Huggy_Bear pravi:
Doma imam 2 stara objekitva, ki sta na Praktici PLC3. ta adapter . Če kupim ta adapter potem bota ta dva objektiva vredi pasala gor? Da si nebi jaz kupo adapterja pol pa ta objektiva nebi mogo prišraufat gor
S prve roke ti povem, da ne bo šlo. Na D40x gredo samo tisti objektivi, ki imajo avtomatsko zaslonko..... Pred časom sem na F80 ( pa danes tudi na D80), skušal star Nikonov objektiv (z ročno nastavitvijo zaslonke) uporabit na F80, pa mi je javljal Error.
Vedet je treba, da pri novih objektivih, ki imajo avtomatsko zaslonko, ti objektiv nastaviš zaslonko na f22 in tako ti potem ohišje samo uravnava odprtje zaslonke. Ker pa imajo ohišja na ustju stikalo s katerim preverja ali je objektiv je na full zaprt ali ne, ti ohišje v koliko ne zazna, da je objektiv na full zaprt, ne bo funkcioniralo
uf-1.gif

Žal...

stilo

Fizikalc
19. jul 2007
599
133
43
Na D80 mora delat na Manual. Jaz sem probal z okol obrnjenim objektivm za makro in na manual lahko slikaš. Ne dela pa merjenje svetlobe in fleš moraš dat na manual če hočeš da se sproži.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Citat:
Uporabnik Huggy_Bear pravi:
S prve roke ti povem, da ne bo šlo. Na D40x gredo samo tisti objektivi, ki imajo avtomatsko zaslonko..... Pred časom sem na F80 ( pa danes tudi na D80), skušal star Nikonov objektiv (z ročno nastavitvijo zaslonke) uporabit na F80, pa mi je javljal Error.
Vedet je treba, da pri novih objektivih, ki imajo avtomatsko zaslonko, ti objektiv nastaviš zaslonko na f22 in tako ti potem ohišje samo uravnava odprtje zaslonke. Ker pa imajo ohišja na ustju stikalo s katerim preverja ali je objektiv je na full zaprt ali ne, ti ohišje v koliko ne zazna, da je objektiv na full zaprt, ne bo funkcioniralo
uf-1.gif

Žal...

Ja ok štekam za avtomatiko, ampak popoln manual bi pa vseeno verjetno moral delovati
confused-1.gif
Zaslonko ročno nastaviš na objektivu na bodyu pa se igraš z časi. To bi pomojem moralo iti, ali pač??

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
To dela. Preverjeno. Je pa to tudi vse, kar dela. Rabiš še svetlomer, da lahko potem stare objektive uporabljaš.
smile-1.gif

Ja in v čem je problem? Kot sem že povedal, ni samo šklocanje ampak rabiš malce več truda. Počasi hitro lahko na približno ugotoviš kakšen čas boš potreboval za določene pogoje in glede na zaslonko. Hitro se navadiš verjami. JKaz sem kar nekaj mesecev uporabljal popolen manual, ker mi niti ni na pamet padlo da mi zazna svetlobo oz. mi zna sam nastaviti čas. Pa sedaj kljub temu uporabljam popolen manual. Vglavnem ni tak velik problem samo enkaj volje je potrebno
smile-1.gif

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
bo pač vse manual, sej to sem vedo da bo treba, ampak nimam 300€ za novi objektiv
smile-1.gif
. edino kar še je da bo objektiv z 29mm z tistim adapterjem 48mm al tak nekak so mi rekli pri mixi-ju. ampak to me neja moti, glavno da bom jaz ponosn z 3emi objektivi hehe:)

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
in lahko ti zatrdim da boš zelo zadovoljen. Jaz sem dal še takrat v tolarjih 6.000 sit za adapter oz obroč, da lahko pritrdim objektive m42 navoja na moj body in potem 7.000 za prvi manualc s katerim sedaj posnamem cca 70 % fotk
smile-1.gif

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
že ko slikam z staro praktico, ko morem fajn se "namatrat" predno slikam, da neja uničim tistega posnetka na filmu, mi je fajn občutek delat vse manual, ker moje znanje res pride do izraza,
smile-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.927
10.657
113
kod Džej-Zija
Tudi sam uporabljam stare objektive na Olympusu. Manual je zelo uporaben način za makro slikce s flešem (ki je seveda na avtomatiki). Sicer pa imam na AV-ju. Jaz izberem zaslonko na objektivu, aparat določi čas. Še vedno je čisto dovolj dela za avtentičen fotografski občutek. Pa imam pet manualnih objektivov, med njimi tudi tebi dragega Heliosa.
cheer.gif

Da lahko (skoraj) vedno uganeš prave nastavitve, brez da bi zgrešil za kakšen EV stop ali dva, pa ne verjamem.
ne-ne-1.gif
Potem je pa zadeva samo še pogojno uporabna.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Nisem rekel da vedno zadanem sem pa vedno zelo zelo blizu in vedno prvič vžgem predogled tako da se slika sploh ne zapiše pa hitro vidim kako naprej. Tako da ti vzame 2 sekundi pa si tam.

Kerga Heliosa pa imaš 40?
smile-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.927
10.657
113
kod Džej-Zija
Tako nekako sem si to tudi predstavljal.
smile-1.gif

Tudi jaz imam 44-ko. Iz "snajper" paketa, v katerem imam še Tairja 300/f4,5 in 2x konverter. Potem imam pa še 200/f4, čeprav ta vidi bolj malo uporabe. Največ uporabljam (od tastarih) Olympus zuiko OM 50/f1,4 in Kiron 105/f2,8 makro 1:1. Ta je pravi srček. Z njim delam svoje "taboljše" makrote. Zadnja dva sta na OM bajonetu, ostali so m42. Zna se zgodit, da bo v prihodnosti še kakšen peleng padel.
tongue-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Peleng je fantastičen ja, sem ga že preizkušal sam imajo še vedno kar dobro ceno (tam cca 250€
shocked-1.gif
)
Jaz največ uporabljam Heliosa 44 je fantastičen, ostrina res odlična že na f2.