Stanovanjski kredit s fiksno obrestni mero

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Sedaj sem obletal ze nekaj bank in pri kreditu z 20% lastnega vlozka na 30 let sem prisel na 2,9%.
Ce ima kdo kaksno priporocilo nas se javi
wink-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
2,9 ali pa 2,7. a še kaj drugega hočejo od tebe? razen nakazovanje plače na njihov račun. Hočejo, da vzameš kaki njihov paket, ki ga ne rabiš, hočejo varčevanje ali kako zavarovanje (ki je super, ampak ne ti ki ga zahtevajo banke, ker so predragi glede na to, kaj dobiš)? takoj požrejo razliko pa še kaj čez.

pa stroški odobritve kredita s ov 3x glede na banke, pa ene bi še odvetnika zraven, da ga plačaš, pa polno je jajc, s katerim lahko one nižajo pribitek, ti pa plačaš več.

Nazadnje urejeno:

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Pri samoudeležbi 20% / 80% si pri spremenjljivi lahko pod 1,8% pribitka.

Se vam ne zdi, da se to bolj splača vzet? Seveda je možno, da euribor naraste ampak več kot 1% verjetno ne bo v naslednjih nekaj letih...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
on jemlje na 30 let. kaj to pomeni npr lahko. če pomislimo, kaj se je dogajalo od leta 1986 do danes...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Če bo "kriza", se bo tudi fixna mera spremenila, tako da ne si mislit, da je to zapisano v kamen.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Jp, 30 je dolga ja...

Odvisno od dobe in tudi višine kredita...če imaš možnost iz bilokakega vira v nujnem primeru odplačati celoto ali vsaj del kredita predčasno.

Jaz sedaj iščem na 20 let 100.000 eur in imam ponudbo za 1,75% in bom kar to vzel...planiram namreč, da bo v 10 letih odplačano.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Bolje je vzet dlje, pa da imaš "luft", kot pa da odplačaš čimprej z max zategovanjem pasu, ker če v prvem primeru zagusti, še imaš malo manevra, če pa v drugem pa si pečen.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
KSZ

Obstaja kakšna simulacija, koliko izgubim, če v štartu vzamem na daljše obdobje in predčasno poplačam kredit?

Recimo vzamem 80.000eur na 20let, čeprav bi na tesno šlo tudi za obdobje 10let. Ampak ker na tesno pač ni pametno iti, raje ob manjšem obroku zraven varčujem in po 10 letih s prihranki poravnam vse obveznosti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če bo "kriza", se bo tudi fixna mera spremenila, tako da ne si mislit, da je to zapisano v kamen.

Že kar nekajkrat sem povprašala glede te trditve, pa ni bilo nikdar konkretnega odgovora.

kaka mora biti ta "kriza"? na koncu je bil vedno odgovor, da to lahko ureja le klavzula v pogodbi, ki je jaz nimam, drugače pa ne. Torej, se je to v preteklosti že kdaj zgodilo in kake so bile okoliščine? Kdo je požegnal?

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Kredit je kot igralnica. Samo not' stopiš, pa si že na izgubi. Proti banki nimaš šans.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ko so ta mladi pred pol leta jemali stanovanjski kredit smo se zadeve lotili s kmečko logiko, ki pravi:
- banka ni nikoli na izgubi, zato je treba ugotoviti kje je manjša možnost za super profit banke.
Iz tega izhaja naš spet kmečko logični preračun fiksne in spremenljive obrestne mere, ki nam pove sledeče:
- iz amortizacijskih načrtov je jasno, da v začetku odplačevanja velik del obroka predstavljajo obresti in manjši glavnica, z leti se to razmerje spreminja v korist glavnice, torej nas s časom obresti vse manj bremenijo;
- pri fiksni obrestni meri banka prvih nekaj let služi super profit, potem nekaj let profit in na koncu majhen profit;
- pri spremenljivi obrestni meri je v začetku, na sredi in na koncu normalen profit;

Sami smo si dopovedali, da je spremenljiva obrestna mera bolj ugodna, saj v začetku manj "pušimo", če se pa karkoli nepričakovanega zgodi, pa lahko kredit kadarkoli spremenimo v takega s fiksno obrestno mero (seveda po takratni obrestni meri). Jasno, da v takem primeru izgubimo nekaj za stroške kolobocije, ampak vseeno smo se tako odločili.

Kar se pa tiče razmišljanja Pbutca - tudi mi smo tako razmišljali, raje 30 let normalno živiš brez "super priboljškov" (še vedno normalno hodiš na dopuste,...) kot pa 15 let zateguješ do amena in bog ne daj, da se ti konkretno zalomi, si v r.i.t.i. Naš obrok je pol miniminimalne plače!

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
eni pozabljate da je bil na vrhuncu Euribor preko 5,20% sedaj pa je -0,22%
in ce boste poplacali in na novo jemali kredit, ko bo euribor 2% bo nominalna obrestna mera 5% in ne 2,8%

ce ne zelite v riziko in banka nima clena noter, kjer bi imela pravico spremenit fiksno obrestno mero potem raje vzamite fiksno obrestno mero. Na tak nacin bos vedel vedno na cem bos.

V nasprotnem primeru se ti lakho hitro zgodi, da bos na koncu jokal kot joce folk sedaj za krediti v svicarjih...

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Kot sem napisal v prvi alinei - precej verjetno se nam zdi, da banka v nobenem primeru ne bo imela izgube, torej bo fiksno popravila navzgor, ko se ji bodo razmerja porušila.

Ampak to je le naše mnenje, vsak je svoje glave mesar.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Kot sem napisal v prvi alinei - precej verjetno se nam zdi, da banka v nobenem primeru ne bo imela izgube, torej bo fiksno popravila navzgor, ko se ji bodo razmerja porušila.

Ampak to je le naše mnenje, vsak je svoje glave mesar.

Sem točno to danes vprašal na banki koper in je vodja poslovalnice zagotovila, da takega člena ni v pogodbi.

Je pa tako, da bi na 10 let fix kredita itaq dobili 12k obresti, kar niti ni tako malo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Točno to. Eni kar naprej razglabljati da fixna ni fixna ipd. Ampak vedno je to lahko samo, če je tak člen že v prvotni pogodbi. Ki jo kreditojemalec tudi podpiše. In zdaj se je to kar posplosilo in je to postala resnica. Na banki (pa recimo, da se ti v ksiht ne zlazejo, kar bi druge banke, ki to klavzulo imajo, takoj izpostavile), na ZPS nasvetih, kjerkoli kjer to.govori nekdo kredibilen, vedno je fixna fixna. Zato me zanima od kje je to.prislo, da fixna ni nujno fixna. Se je kdaj v preteklosti to zgodilo,v kakih okoliščinah in kdo to posebna. Vsekakor do tega ni prišlo, ko je en šefe na banki z levo nogo vstal...

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ti si sama začela, da nisi dobila konkretnega odgovora. Jaz nisem nič trdil da se bo spremenila fix.

Verjamem pa, da če se jim bo euribor toliko porušil, da bo za njih minus, bodo že našli način. Samo enkrat v zgodovini se spomnim fix obresti, nerevalorizacij in posledično bagatelno odplačevanje kreditov. Ja, bilo je v časih hiperinflacije.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Zato ker se kar vprek opleta s tem da fix ni fix. Kar je nič drugega kot dezinformacija očitno...