Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Že stanovanjski kredit na 30 let je za moje pojme mega mimosun, da bi ga pa vzel s fiksno obrestno mero, ki bo vseh 30 let cca 4% pa je po moje še večji mimosun. Ob dejstvu, da je današnji EURIBOR globoko pod 0 in bo tako ostal še dolgo....
Fiksna obrestna mera se danes suče tudi do 2,8% in to tudi na dobo odplačia >20 let. EURIBOR je trenutno res negativen, ampak ne pozabi...predvidena odplačilna doba tega kredita je 20+ let. Če pa pogledamo EURIBOR za zadnjih 20 let, pa ugotovimo, da se je vse do 2008 vrtel med 2 in 5,5%. Fiksni pribitek trenutno pa je tudi koliko...2%? Torej, če se čez recimo 10 let situacija obrne, lahko kaj hitro prideš na 2% pribitka + 4% EURIBOR, kar pa že ni več tako ugodno. Do takrat pa boš itak plačeval fiksni pribitek teh 2% (ali kolikor pač je trenutno). Ne vem no...moje skromno mnenje je, da moraš ob fiksni obrstni meri recimo 2,8% biti kar globoko v S&M vodah, da se danes odločiš za variabilno obrestno mero za 20+ let...
Že to ti dosti pove, da banke zadnje čase ponekod namesto kredita s fiksno obrestno mero ponujajo takšnega s "fiksno" obrestno mero, pri katerem se lahko obrestna mera spremeni v primeru, da pride do velikih sprememb EURIBOR-a. Očitno tudi banke sumijo, da se zna v neki neznani prihodnosti nekaj čudnega dogajati z EURIBOR-jem...
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Raje v najemu še nekaj let in našparaj malo denarja, da boš lahko štartal s 15 letnim kreditom in to je to. Ko dobro premisliš najem ni slaba stvar. Če zapadeš v finančne težave lahko kadarkoli oddideš iz stanovanja in zamenjaš za manjše, cenejše, se ne ukvarjaš s prenovo,... Pri kreditu si zabetoniran za 30 let.
To je pa druga pesem...itak je najem strogo ekonomsko gledano daleč najugodnejša varianta. Ampak kot pravi Slovenc pač moraš imeti svoj grunt, a ne?
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Mislim, da imajo na SKB takšno opcijo tudi. Pozanimaj se.
Pred cca. pol leta je SKB imel maksimalno dobo 25 let. Mogoče je zdaj že kaj drugače.