Stabilen Router ? Katerega?

miha123

Pripravnik
30. nov 2010
286
7
18
@Bajkman mi lahko zaupaš katere posebne funkcije (routing,...) oz tehnične lasnosti routerja ti rabiš v domačem omrežju?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Torej Asus RT-N16 Wireless N Router je primeren za moje potrebe?

Če prav razumem,lahko na temu nastavim ta TOMATO in DD-WRT ( to moram se mal prebrati kaj točno je to ) , priklopim disk na USB in snemam torente direktno na ta disk?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.713
159
63
Za tvoje zagotovo. Pa tudi še za zahtevnješ uporabike. Pač, dobiš najboljši router. In ja, priklopiš na disk ter snemaš. Na računalniku ali na kakšnem predvajalniku, ki je priklopljen na ta router, pa direktno gledaš filme. Torej ne potrebuješ niti preklapljat.

Tomato in DD-WRT sta neuradna firmware-ja. Ki pa router še zelooo izboljšata. Od stabilnosti, dodatnih funkcij in povečanja dometa Wirelessa. Wireless sicer ne vem, koliko dejansko potrebuješ...

Osnovna zahteva je bila, da potrebuješ stabilen router.

Najstabilnejši routerji so tisti, na katere damo tomato. Pogoj za to je broadcom čip in vsaj 4 MB flasha.
Do tukaj WRT54GL zadostuje.

Če snemaš veliko torrentov in imaš dokaj visoko hitrost ter več računalnikov, je pomembno še, da ima router močan procesor in veliko RAMA.

Če imaš poleg stabilnosti še Gbit prenos, USB, močan wireless s pomočje SIGE čipa, še toliko bolje.

Edini za katerga vem, da ima vse to, je Asus RT-N16.

Pa samo za primerjavo z WR741ND:

RT-N16: 32 MB flash, 128 MB RAM, Broadcom 480 MHZ procesor, USB, GBIT prenos, 300 MB wireless, možnost tomata, možnost povišanja moči wirelessa, 80 EUR...

WR741ND: 4 MB flash, 32 MB RAM, Atheros 400 MHZ procesor, nima USB, nima GBIT prenos, 150 MB wireless, nima možnosti tomata, nima možnosti povišanja moči wirelessa, je pa samo 27 EUR, ampak za ta denar lahko dobiš malo rabljen WRT54GL

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.924
267
83
Slovenija
tale asus n16, bi delovalnormalno , če bi torrent klient deloval direktno na njem in shranjeval na usb disk?
Če ja, potem mi to zadostuje, ne potrebujem dodatnega nas-a.....

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.713
159
63
RT-N16 je 80,41 EUR + PTT:

http://www.cool-pc.org/artikel/17678/

Če pa si kaj v Cerknici, lahko komot prevzameš osebno in je potem 80 EUR. In ja, deloval bi normalno torrent client, vsaj če gor namestiš pravi tomato:

Tomato RAF. Bitorrent Client. Last Release. K-2.6.22. MIPSR2.
Tomato RAF 1.28.8950.. ONLY FOR 8MB Flash (MIPSR2.Kernel 2.6) Transmission + VPN + USB. Updated March 19th.2011. For RT-N16/WRT610N

Tak tomato dobiš tukaj:

http://victek.is-a-geek.com/tomato.html

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Sem ze kupil tega Asusa RT-N16 , ta coolpc ni imel na lagerju,tako da sem dal
V Accordu par € vec in to je to.

Upamda bo zadeva OK, za detajlno konfiguracijo in kaj vse vsebuje Tomato, moram pa mal prebrat,da vidim ce to rabim nalozit ali ne

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:

Najstabilnejši routerji so tisti, na katere damo tomato.
Daj, zdej je pa že dovolj kotaljenja buč. Ta tvoj opevani tomato ni prav nič boljši od n drugih neuradnih FW. Čisto vsak xy FW ima nekaj zelo dobro delujočih verzij in en kup slabo delujočih. Tomato ni nobena izjema pri tem
smirk-1.gif

Vsak si more vzeti nekaj časa, ter pretestirati kateri FW in katera verzija mu najbolj ustreza.

Sicer pa če se že gremo o količini opcij in stabilnosti... Ves se skrije pred OpenWrt
grims-1.gif
Jasno pa le ta ni za vsakega Janeza

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.713
159
63
Tudi DD-WRT ima več funkcij, kot tomato. Še zmeraj pa trdim, da je tomato bistveno bolj stabilen.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Pa tudi manj zahteven za sistem (router) kot DD-WRT. Tako da za nekega "normalnega" uporabnika je Tomato vrh glave.

Na svojmu N-16 imam tole: http://www.4shared.com/file/7QunVwUB/tomato-K26USB-12874943MIPSR2-T.html
To je najnovejši ToastMan Tomato mod. Stran, kjer se lahko redno presnemava najnovejše verzije pa je: http://www.4shared.com/dir/v1BuINP3/Toastman_Builds.html#dir=79224764

++
Kdor misli uporabljat router kot nadomestek NAS, naj se hitro premisli, ker imajo routerji prepočasen CPU za kej tazga.

Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Bi mi ti dal link/nasvet, kako dejansko izkoristiti ta router?

Do sedaj sem si nastavil le osnove ( port fw, wifi, IPje vezane na mac adress...)

Vidim 2 USB porta na samem routerju,kako jih uporabit? Je disk dostopen potem vsakomur na mreži ali mora imeti kaksno geslo in podobno? Namreč nebi rad da dostopa do njega vsak,le ti ki ima pravice.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.713
159
63
Tukaj imaš victek tomato firmware od shibbya:

http://tomato.groov.pl/K26/build5x-083V-PL/tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-083V-PL-BT-VPN.trx

Naložiš na router, po koncu daš v tomatu -> Administration -> Configuration -> Restore Default Configuration-> Erase all data in NVRAM memory -> klik na OK.

Ko se vspostavi, priklopiš disk na USB routerja in preko računalnika nastaviš da ti snema. Kot je kolega rekel, naj ne bi stabilno delovalo. Jaz še nisem probal. Bral sem, da naj bi bila zadeva že bistveno izboljšana z najnovejšimi verzijami in to je trenutno najnovejša.

Novejše verzije se bodo pojavile tu, ko bodo narejene:
http://tomato.groov.pl/index.php?dir=K26

Če ne bo stabilno, boš moral še malo počakati ali pozabiti na to možnost. Do takrat pa naloži toastmanovo verzijo, ki jo je predlagal kolega, ali novejšo, ko se bo pojavila...

Kar se tiče tega, kdo lahko gleda disk, pa nimam pojma, mislim pa si, da se da nastavit samo določenim mašinam (share-at). To boš videl v nastavitvah, jaz žal nimam tega routerja...

LP

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
za nalaganje torrentov uporabi rTorrent ali pa Transmission. oba programa upravljaš preko spletnega vmesnika, lahko pa si naložiš tudi GUI na računalniku, kar je eleganteje.
za dostop do datotek na disku, ki je priklopljen na router, uporabi program Samba. V njem lahko poljubno nastavljaš obseg dostopa za posamezne računalnike (na osnovi IP, mac, ...).
lahko si narediš tudi multimedijski strežnik (minidlna, mediatomb, twonky) in potem filme/muziko/slike gledaš direktno na TV ali drugih napravah, ki podpirajo DLNA.
jaz imam sicer Oleg firmware, ampak če boš poguglal, boš našel navodila tudi za tvojo kombinacijo firmwara. hitrost branja/pisanja na USB disk je cca 3MB/s, kar zadostuje za predvajanje HD filmov.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.924
267
83
Slovenija
huh, samo 3MB/s?
to pa je ena velika žalost, to pomeni, da ni uporabno za kopiranje nekih velikih datotek iz PC-ja na disk, povezan preko usb-ja na routerju...

en 5gb 720p mkv bi se kopiral cca 27 min ???

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
3MB/s je verjetno omejitev zaradi zmogljivosti routerja pri prenosu na USB. mogoče je pri novejših routerjih ta hitrost kaj višja, jaz imam namreč nekaj let star asus WL-500gP. kot že rečeno, zadeva je bila zamišljena kot multimedijski strežnik in kot taka se obnese, da bi ga pa uporabljal kot nadomestek za NAS za neko resno delo, pa je verjetno prepočasi.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik mcn pravi:
huh, samo 3MB/s?
to pa je ena velika žalost, to pomeni, da ni uporabno za kopiranje nekih velikih datotek iz PC-ja na disk, povezan preko usb-ja na routerju...

en 5gb 720p mkv bi se kopiral cca 27 min ???
Ja, to je tak.
Zmogljivejši so malo boljši ampak je še vedno boljkone žalost (pa tudi sicer, USB2.0 je že sam po sebi žalost).

Malo boljši ruterji gredo tudi preko 10 MB/s:
: http://www.smallnetbuilder.com...eviewed?start=1

(glej tabelo pod "Storage Performance")

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
ksz...

Gledam tega novega TP-Linka WR842ND in opažam da ga je zelo težko najti v naših spletnih trgovinah. Zaenkrat sem ga našel najceneje na TTC.si. Na mimovrste ali enaa pa ga zaenkrat še ni za najti
rolleyes-1.gif

Še kdo pozna kaj drugega?