Sršeni

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Ma proti osam hitro deluje karkoli, pa če je še tak čunga lunga sprej.
Res pa pogrešam stari pips, ki je res fino naškorpil. Sedaj so moderni ti jebeni plastični pokrovi, ki pol slabše špricajo in nikamor ne nesejo
bonk.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Kaj ne nesejo effect nese par metrov 750 ml piksno sprazne v 15 sekundah.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Ne govorim o namenskih zadevah za uničevanje gnezd, ampak na splošno o "pipsih"

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Mene je skozi pulover pičil v biceps. Še bezgavke na vratu so mi zatekle. Ni se za hecat s temi sršeni.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Aha, šele po piku se ti je naredil dovolj velik "hribček" da si upaš slikati mišice
evil.gif

Drugače pa, če koga piči ta leteča golazen, mesto pika čimprej v čimbolj vročo vodo. Strup je občutljiv na toploto in se tako zelo omili posledice.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ma proti osam hitro deluje karkoli, pa če je še tak čunga lunga sprej.
.....
enkrat so se mi ose zaredile pod haubo avtomobila, ki je bil parkiran cca 1leto. spraznil sem 2 dozi vlikega pipsa, pa je komaj deloval.
VAPE ali pa EFECT pa deluje trenutno. Kolega, ki se s tem profesionalno ukvarja mi tudi pravi, da so ose občutljive na karkoli ampak moje izkušnje so čisto drugačne. Obstaja pa seveda več vrst os, tako da ne vem...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Da razjasnimo, pik sršena ni nič bolj nevaren od pika navadne ose, oz. je slednja celo bolj strupena in povzroči močnejšo reakcijo. Poleg tega so sršeni nekajkrat manj napadalni od navadnih os (dejansko zelo redko napadadejo, celo če se približaš gnezdu). Sršen je tudi izredno počasen napram osi ...

Če dobite od pika sršena ali pa ose (ali pa čebele) izrazito rekacijo potem lepo do zdravnika pa naj vas dajo testirat, po potrebi dobite potem opremo za prvo pomoč. Se ni za hecat ker od pika čebel/os umre precej več ljudi kot pa od vseh ostalih živali pri nas (od medvedov do kač)!
evil.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Hja, jaz sem teden dni nazaj z merkator "pipsem" z okoli 10s spricanjem pokončal osje gnezdo skrito v luknji med lesenimi dilami, tako da ga sploh nisem mogel direktno zadeti. Zvečer pošprical, zjutraj je tu pa tam bila videna še kakšna osa, naslednji dan nobene več.
Citat:
Da razjasnimo, pik sršena ni nič bolj nevaren od pika navadne ose, oz. je slednja celo bolj strupena in povzroči močnejšo reakcijo
Tole pa ne vem če bo držalo
smirk-1.gif
Strup sršena in ose je kar nekako enak. Saj se tudi gre za isto družino. Ga pa sršen količinsko več izloči.
Je pa strup čebele dosti močnejši od osjega in tudi bolj alergen
tongue-1.gif

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Desty pravi:
Ksz

Praviš, da te je pičil sršen. Že pik ose je kar hud, kaj šele od sršena, kjer ponavadi rabiš takojšnjo medicinsko pomoč, ker so lahko posledice smrtonosne. Vi pa jih tolčete od blizu ali celo z rokami?

Dejstvo je, da kot pri vseh stvareh velja pravilo 100 ljudi, 100 čudi. Vsak ima različno reakcijo na pik sršena/ose... Očitno imam srečo, ker je bila oteklina pri meni zelo majhna. Malo rdeče lise v okolici samega pika, ter majhna bolečina. Takoj po piku sem bil pripravljen na hujše bolečine kot sem jih bil dejansko deležen, sploh zaradi tega, ker me je pičil v vrat (cca 5 cm pod desnim ušesom). Je po približno treh dneh izginila rdečina in bolečina, tako, da sem jo res dobro odnesel...

Z golimi rokami jih pa nisem tolkel...s cunjo sem jih tolkel, pa še to zaradi tega ker niso bili popolnoma nič napadalni! Ko sem skasiral pik, sem nehal...sem jo poceni odnesel, glede na to kako sem se igral
wink-1.gif

V glavnem...če jih še kdaj dobimo takole...sprej Effect res vse potolče
smile-1.gif

LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Tole pa ne vem če bo držalo
smirk-1.gif
Strup sršena in ose je kar nekako enak. Saj se tudi gre za isto družino. Ga pa sršen količinsko več izloči.
Je pa strup čebele dosti močnejši od osjega in tudi bolj alergen
tongue-1.gif

Strup ni enak, navadne ose imajo močnejši strup od sršenovega. Sicer pa izvoli.

Pa še nekaj je v literaturi se pogosto omenja sršene kot bolj nevarne, ampak v evropi imamo samo "evropskega sršena", ki je kot rečeno manj strupen, manj agresiven, bolj počasen skratka manj nevaren od ose. To da je večji nič ne pomeni. Seveda obstajajo pa kje druge tudi drugačne oblike sršenov ki so posledično bolj nevarne. Sicer te sršen poleg pika tudi fino ugrizne.

Sicer pa ni pomembno, boli tako od ose kot od sršena pik. Če nekdo dobi rekacijo na sršenov pik, tako da mu otečejo bezgavke bi rekel da to ni normalna reakcija in da bi morala taka oseba do zdravnika in potem pri sebi nosit adrenalisko avto-injekcijo!
zmaga.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
klik
Na splošno imajo sršeni močnejši strup od osjega, ter te nafilajo z večjo količino le tega.
Se pa razlikujejo od vrste, do vrste.

Sicer pa ne vem od kje ti ideja, da intenzivnost bolečine po piku kaj pove o moči strupa?
confused-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:

Hornet stings are more painful to humans than typical wasp stings

Skratka, da ne bo dileme, sršeni spadajo v družino os. Družina os je pa precej velika družina, v sloveniji imaš ponavadi tiste velike navadne ose (Vespula vulgaris) ki so sicer podobna stvar kot sršeni (delajo velika gnezda). Potem imaš pa tiste malce manjše ose ki delajo tista mala okrogla gneza (Polistes dominula), pa lesne ose itd.

Ne vem kako je pri vas, ampak pri nas je večina os teh tamalih in pik teh je bolj boleč od pika sršena (dejansko gre v kosti), pa še precej napadalne so.

Sicer pa so čebele najbolj tricky, če te dobijo kje kjer so na kupu, potem te še urne noge ne rešijo!
evil.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Znova...
Citat:
Sicer pa ne vem od kje ti ideja, da intenzivnost bolečine po piku kaj pove o moči strupa?
Pove ti le, koliko ima strup zadevic, ki se vežejo na receptorje za bolečino

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Seveda pove, ker bolečina je reakcija na strup .. več bolečine=močnejši strup, dobro ko ne čutiš nič veš si pa mrtev, to je res!
grin1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Bolečina je reakcija na snovi v strupu, ki aktivirajo receptorje za bolečino. Ni pa samoumevno, da so te snovi sploh kaj škodljive(razen bolečine). Čisto lahko strupa niti ne čutiš
evil.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Seveda pove, ker bolečina je reakcija na strup .. več bolečine=močnejši strup, dobro ko ne čutiš nič veš si pa mrtev, to je res!
grin1.gif

matr je strupeno, če ti nekdo stegnenico prestreli, a ne?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
je. posebno če je krogla nafilana z živim srebrom ali pa recimo nikotinom
po drugi strani pa če vdihavaš CO in te nič ne boli spljoh ni strupeno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
grin1.gif

matr je strupeno, če ti nekdo stegnenico prestreli, a ne?

Če bi vedel na kakšen način strup os deluje in čemu je namenjen bi vedel zakaj je tako. Tako da kar veselo na branje strokovne literature.

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Citat:

Sicer pa so čebele najbolj tricky, če te dobijo kje kjer so na kupu, potem te še urne noge ne rešijo!
Timater, prav iskat sem šel po netu. Te žvali imajo preko 12 tisoč zamahov s krili na minuto, letijo pa lahko nekje do 45km/h
13.gif
.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Jaz sem imel nesrečo in sem se usedel na sršena, ta me piči, tečem v kopalnico za mrzlo vodo in tam še stopim na enega #$%!"#&/ . 2 pika v 20 sec, bolelo pa me je manj kot osji pik.