Sprememba stalnega prebivališča

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Torej zamenjal bom stalno prebivališče. Kaj vse moram urediti? Novi dokumenti, to mi je jasno. Verjetno javiti na banko? Še kaj drugega?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Katere dokumente? Jaz šašava sem dala samo osebno novo. zdaj ko je pol leta okoli, je še moj spremenil stalno prebivališče, pa je privlekel še novo prometno pa vozniško. Moram zdaj bojda še jaz to... Še kaj drugega?

Kaj in komu je pa treba sporočiti, če bi tudi s.p. hotela prestaviti na ta naslov? da vdim, če se mi da s tem hecati...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Prometno naredis novo ob registraciji vozila. Voznisko pa menjas samo ce menjas mesto prebivalisca ker tocen naslov ni vpisan. V potni list pa lahko samo vpises nov naslov ni treba novega.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
prometno ob registraciji, razen če menjaš upravno enoto. Tak so meni rekli. Vozniško v vsakem primerui.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Zakaj bi menjal vozniško kjer itak ni točen naslov vpisan? Razen če menjaš MESTO prebivališča. V vozniški ni vpisan točen naslov ampak kranj, jesenice, ljubljana.... vsaj na starih roza vozniških nove nimam da bi pogledal.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
nevem zakaj nisem jaz na oni strani okenca
smile-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Kako novo je to? Marca, ko sem jaz menjala, ni nihče niti omenjal vozniške. Ne pod mus, ne kot dobrohoten nasvet, ko je pa moj prejšnji teden, je bilo pa treba. Res pa je, kot je doctorz rekel, da jaz nisem menjala kraja, on pa. Obadva sva pa imela tisto roza, kjer točnega naslova ni bilo. na novi - kartici, kolikor vem, naslov je.

saj zdaj moram tudi na prometno pogledat, bi morala tudi jaz imeti tam že nov naslov, ker sem avto registrirala kasneje, kot sem menjala prebivališče...

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.776
2.597
113
Zakaj menjat dokumente na nov naslov?
1 Zaradi zakonodaje
2.Če moraš z dokumentom izkakžeš naslov, ki ga omenjaš - pošiljanje pošte. pri bamki ti lahko pošioljajo na XY naslov.
3.Če prekinjaš vse "vezi" s starim naslovom.
4. ???

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
no zdajle pogledala na eupravo in imajo eno reč, ki pokaže veljavnost dokumentov. možno je tudi nastaviti opomnik, da ne pozabiš menjati dokumentov. In mi lepo piše, da je vozniška veljavna do mojega 80 leta (svoj čas so jih izdajali precej nekritično). Po moje je zdaj to ena kaprica, da bi čim hitreje ljudi prisilili v menjavo vozniške. dobro, da je moj moral, štekam, ker se je spremenila upravna enota stalnega prebivališča, da bi pa vsakega silili - no to je pa tako, kot včasih siol. Niso hotli dat ADSL, če nisi vzel ISDN - pogojevanje monopolista, ker pač lahko.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
no zdajle pogledala na eupravo in imajo eno reč, ki pokaže veljavnost dokumentov. možno je tudi nastaviti opomnik, da ne pozabiš menjati dokumentov. In mi lepo piše, da je vozniška veljavna do mojega 80 leta (svoj čas so jih izdajali precej nekritično). Po moje je zdaj to ena kaprica, da bi čim hitreje ljudi prisilili v menjavo vozniške. dobro, da je moj moral, štekam, ker se je spremenila upravna enota stalnega prebivališča, da bi pa vsakega silili - no to je pa tako, kot včasih siol. Niso hotli dat ADSL, če nisi vzel ISDN - pogojevanje monopolista, ker pač lahko.

Vozniška kot kategorija ti resda velja do 80. leta, sama listina pa ima omejen rok trajanja. Roza knjižcam bo zadeva potekla 2016 ali 2017 (je bilo po tv), takrat pa bodo vsi obvezno morali menjati za nove. Te pa imajo veljavnost 10 let, seveda spet "kartica" in ne vozniško.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Na roza vozniski je vpisan kraj bivanja in ne naslov.

Po novem ti ne menjajo več naslova če zraven ne menjaš tudi vozniške...
Še pred natanko 1 mesecem sem brez problema zamenjal naslov in osebno izkaznico. Vozniška je ostala stara.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
To vem, hotela sem samo reci, da je ocitno ni potrebno menjati samo zavoljo menjave stalnega prebivalisca, ker so podatki se vedno pravi. Ker ce ne bi pisalo, da je pretecena/je nimam ali bilo kaj takega...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Na roza vozniski je vpisan kraj bivanja in ne naslov.

Po novem ti ne menjajo več naslova če zraven ne menjaš tudi vozniške...
Še pred natanko 1 mesecem sem brez problema zamenjal naslov in osebno izkaznico. Vozniška je ostala stara.

Zanimivo. Meni niso hoteli to zamenjat brez menjave vozniške, pa je bilo takrat v istem kraju in UE...

No ja, se mi pa 2016 ne bo treba gužvat
grin1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Vozniška kot kategorija ti resda velja do 80. leta, sama listina pa ima omejen rok trajanja. Roza knjižcam bo zadeva potekla 2016 ali 2017 (je bilo po tv), takrat pa bodo vsi obvezno morali menjati za nove. Te pa imajo veljavnost 10 let, seveda spet "kartica" in ne vozniško.

Vozniško dovoljenje velja do smrti! Razen če ti ga vzamejo zaradi nesposobnosti vožnje (velja tudi za prekrškarje), pa še takrat je malo drugačen postopek kot za prvo pridobitev.
Roza vozniške imamo izdane do 80. rojstnega dneva, ker potem nastopi čas za zdravstvene preglede, ki nam podaljšujejo vozniško dokler smo sposobni vozit.
Tak sistem se nepreklicno spremeni 30.04.2018 do takrat je potrebno zamenjati roza vozniške z novo evro vozniško kartico, ki pa velja 10 let. To pomeni samo to, da po desetih letih je potrebna nova slika in plačilo kartice.

Je pa mogoče pomembno še to, da nova vozniška kartica v SLO velja kot identifikacijski dokument in tako lahko nadomešča OI in PL, vendar ne velja za prehod Šengenskih in drugih mej, ter osebno identifikacijo v tujini (čeprav po moje razen ob mejnih in policijskih kontralah verjetno ni problema).