Sposobni DARS kontrolorji

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Po tvojem pisanju sodec je verjetno najbolje, da se vrnemo nazaj v kameno dobo, vse avtomobile in druga prevozna sredstva unicimo, ceste se pred unicenjem strojev, preorjemo v njive in zivimo idilicno, ljubezni polno zivljenje...
bonk.gif
Ni vse kar je novo že tud avtomatsko najboljše. Policije v najbolj mračnih totalitarnih državah zavidajo tem novim sistemom vohunjenja za državljani, ki jih ti tako hvališ.

No pa mi ti povej, v čem je za potrebe cestninjenja ABC sistem slabši od satelitskega? čeprav je nekaj 1000x cenejši? Kdo bo plačal in kdo zaslužil?
Pa zakaj so obljubljali, da z vinjetami ne bo kolon pred cestninskimi, ta post pa pravi da so še kar. pravzaprav še daljše kot prej.
Pa zakaj cestninske še stojijo? Imajo še kako drugo funkcijo razen da ovirajo promet, zaradi česar so tam omejitve un radarji, ki polnijo proračun?

Policija ne potrebuje podatka, kje sem jest hodil v soboto zvečer, čeprav nimam nič za skrivat. Ob uvedbi satelitskega cestninjenja bo pa dobila nadzor nad vsakim metrom, ki sem ga prevozil z avtom, in to iz naslonjača.
No pa če obrnemo, mene bi tud zanimalo, kje se nahaja kakšen policaj - v vsakem trenutku. Sem upravičen do te informacije?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Po tvojem pisanju sodec je verjetno najbolje, da se vrnemo nazaj v kameno dobo, vse avtomobile in druga prevozna sredstva unicimo, ceste se pred unicenjem strojev, preorjemo v njive in zivimo idilicno, ljubezni polno zivljenje...
bonk.gif
Ni vse kar je novo že tud avtomatsko najboljše. Policije v najbolj mračnih totalitarnih državah zavidajo tem novim sistemom vohunjenja za državljani, ki jih ti tako hvališ.

Kje jih pa jaz tako hvalim ???? Sem se samo spotaknil v dejstvo, da imas po defaultu skoraj vedno kaj povedat cez kaksno stvar... Si nekaksen vseved, ki se spozna na vsa podrocja
smile-1.gif

Citat:
No pa mi ti povej, v čem je za potrebe cestninjenja ABC sistem slabši od satelitskega? čeprav je nekaj 1000x cenejši? Kdo bo plačal in kdo zaslužil?
ABC sistem je slabsi v toliko, da se je potrebno se vedno skoraj ustavit... ce ne drugace, pa ker je vcasih kaksen [censored] pozabil nataknit tablico... ali pa maha z njo skozi okno, ker je nima namescene na ustreznem mestu...

Citat:
Pa zakaj so obljubljali, da z vinjetami ne bo kolon pred cestninskimi, ta post pa pravi da so še kar. pravzaprav še daljše kot prej.
Pa zakaj cestninske še stojijo? Imajo še kako drugo funkcijo razen da ovirajo promet, zaradi česar so tam omejitve un radarji, ki polnijo proračun?
Tukaj pa malo pretiravas... Pretocnost je vecja... kolone pa se pojavljajo sedaj zelo redko... V bistvu se nisem stal v kolonu, ker so DARSovci kontrolirali promet... in guzvo dela predvsem spet folk, ki se pred cestninsko postajo vozi zbegano sem in tja, in se ne morejo odlocit, na katero stezo bi zapeljali
smile-1.gif
...

Citat:
Policija ne potrebuje podatka, kje sem jest hodil v soboto zvečer, čeprav nimam nič za skrivat. Ob uvedbi satelitskega cestninjenja bo pa dobila nadzor nad vsakim metrom, ki sem ga prevozil z avtom, in to iz naslonjača.
No pa če obrnemo, mene bi tud zanimalo, kje se nahaja kakšen policaj - v vsakem trenutku. Sem upravičen do te informacije?
Ocitno si bil zraven pri kaksni gostilniski debati glede tega staltiskega sistema cestninjenja... pa se precej paranoicen si izgleda
evil.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Pri ABC je bila omejitev skoz cestninske 40km/h, (je sprobano prijelo tud pri 80) zdej ko so vinjete pa ravnotoliko. Tud na vseh izvozih/uvozih kjer bi stale kontrolne točke za ABC je že od nekdaj omejitev 40km/h. Več kot 40 na uvozu/izvozu pa itak ne smeš peljat, tko da ABC ne bi povzročal nobenih dodatnih ustavljanj.
Ja, lahko je tablica pokvarjena ali nepravilno montirana, ampak za satelitsko škatlo velja enako.
No pa tud pri satelitskem bi prenos podatkov najbrž potekal nekaj časa.

A gužvo dela folk, ki se ne more odločit na katero stezo naj bi zapeljal? Khmm, čemu pa služijo tisti betonski bloki sred avtoceste in steze tam skoz odkar imamo vinjete?

Kaj pa je narobe z gostilniškimi debatami? Sicer pa noben ne zanika, da sistem ne omogoča sledenja, saj temu je namenjen, zaenkrat politiki le obljubljajo, da ne bodo gledali drugega kot le prevožene kilometre po AC. In ti politikom neomejeno zaupaš in jim verjameš?
Z majhnim popravkom softwera, (ki se ga da popravit na daljavo brez tvoje vednosti) pa lahko nadzirajo tud hitrost na določenem delu ceste, pa ne samo na AC. in točno pot, čas tvojega gibanja, podatke pa shranit v arhiv. kar je hud vdor v zasebnost. To ni paranoja, to bo realnost.
Sicer pa v Ljubljanskem potniškem prometu tak nadzor že lepo laufa za avtobuse. Vedno se ve do metra natančno, kje se kakšen njihov avtobus nahaja vsak trenutek. In ti podatki se tud shranjujejo. iz časa in pozicije se pa tud hitrost izračuna če se spomniš iz OŠ.
Tko da če se boš pritožil, da se avtobus ni držal voznega reda in si ga zamudil, bodo samo pogledali shranjene podatke, pa vidli al je res al pa ti samo ura zaostaja.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Jest bi satelitski sistem prepovedal, ker nadzora nad vsakim mojim korakom država ne rabi.
Samo si že zamudu. S svojim mobitelom si "mračnim silam" povsod pod kontrolo.
ABC je bil zakon. Lepo, dovolj hitro in pošteno.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Jest bi satelitski sistem prepovedal, ker nadzora nad vsakim mojim korakom država ne rabi.
Samo si že zamudu. S svojim mobitelom si "mračnim silam" povsod pod kontrolo.
ABC je bil zakon. Lepo, dovolj hitro in pošteno.
Ja vem. Čeprav mobitel ni tako natančen, pa tud ne ve če sem kdaj kje nepravilno parkiral. Satelitski bo pa to znal.
Pa če nisi nasedel vabi in jim za jurja poslal svoje podatke malo težje ugotovijo lastnika.

Tud jest mislim da je bil ABC zakon. in za pobiranje cestnine povsem ustrezen in tud najcenejši.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Pri ABC je bila omejitev skoz cestninske 40km/h, (je sprobano prijelo tud pri 80) zdej ko so vinjete pa ravnotoliko. Tud na vseh izvozih/uvozih kjer bi stale kontrolne točke za ABC je že od nekdaj omejitev 40km/h. Več kot 40 na uvozu/izvozu pa itak ne smeš peljat, tko da ABC ne bi povzročal nobenih dodatnih ustavljanj.
Ti si se zgleda rodil takrat, ko ABC ni vec bil v uproabi za osebna vozila
bonk.gif

Citat:
Ja, lahko je tablica pokvarjena ali nepravilno montirana, ampak za satelitsko škatlo velja enako.
No pa tud pri satelitskem bi prenos podatkov najbrž potekal nekaj časa.
Ampak pri satelitskem sistemu ni potrebno prevozit rampe ... in cakat, da se odpre...

Citat:
A gužvo dela folk, ki se ne more odločit na katero stezo naj bi zapeljal? Khmm, čemu pa služijo tisti betonski bloki sred avtoceste in steze tam skoz odkar imamo vinjete?
To je pa drugo vprasanje... ampak dokler bodo tam, jih pac ne mores ignorirat... Tako ali tako se bos ti verjetno taprvi pizdil, ko bodo zaprlo del ceste in zaceli odstranjevat tiste betosnke bloke in preostale hisice
smile-1.gif
...

Citat:
Kaj pa je narobe z gostilniškimi debatami? Sicer pa noben ne zanika, da sistem ne omogoča sledenja, saj temu je namenjen, zaenkrat politiki le obljubljajo, da ne bodo gledali drugega kot le prevožene kilometre po AC. In ti politikom neomejeno zaupaš in jim verjameš?
Sistem je laho enosmeren... in tako te noben ne more izsledit... In sistemov je lahko vec razlicnih... Sledijo ti pa ze tako, ko placujes s kreditno ali placilno kartico, pa ko uporabljas mobilni telefon... pa ko se gibljes tam, kjer je podrocje nadzorovano z videonadzorom... Ali nic ne gledas kaksnih takih ameriskih filmov, kjer je to vse tako lepo transparentno ...
evil.gif

Citat:
Z majhnim popravkom softwera, (ki se ga da popravit na daljavo brez tvoje vednosti) pa lahko nadzirajo tud hitrost na določenem delu ceste, pa ne samo na AC. in točno pot, čas tvojega gibanja, podatke pa shranit v arhiv. kar je hud vdor v zasebnost. To ni paranoja, to bo realnost.
Seveda je paranoia... to je ze sedaj mozno... Preko satelita lahko prestejejo stevilo sibic v oprti skatlici
smile-1.gif

Citat:
Sicer pa v Ljubljanskem potniškem prometu tak nadzor že lepo laufa za avtobuse. Vedno se ve do metra natančno, kje se kakšen njihov avtobus nahaja vsak trenutek. In ti podatki se tud shranjujejo. iz časa in pozicije se pa tud hitrost izračuna če se spomniš iz OŠ.
Tko da če se boš pritožil, da se avtobus ni držal voznega reda in si ga zamudil, bodo samo pogledali shranjene podatke, pa vidli al je res al pa ti samo ura zaostaja.
bonk.gif

Dost mam... taka debata se lahko nadaljuje v nedogled...
bonk.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Ja fajn bi bilo, če bi bil sistem enosmeren. Pa dars ne bi vedel kam poslat račun lol
Pa če ne bi blo rampe bi se kar brez vozili, saj pravijo da vgradnja ne bo obvezna. (beri te pozakonu ne morejo prisilit vgradit)
Ja sledijo ti lahko že danes, vendar še zdaleč ne s tako natančjostjo in sigurnostjo. Satelitski sistem bo velik korak naprej v tej smeri. Pa tud podvojeni sistemi (mobitel, cestnina, kamere, kartice...) dajo bolj natančne in zanesljive podatke.

Včasih je udba pred cerkvijo postavila ovaduhe, da so gledali in zapisovali kdo je šel v cerkev, odzdej bodo to in kaj podobnega počeli od doma z naslanjača. Stasi je scanje od ljudi shranjevala, da bi jih kasneje mogoče prepoznali po vonju, takrat ko še ni blo dnk. Oblast je sposobna marsikakih svinjarij, in jaz jim niti najmanj ne zaupam, še posebno ko vdirajo v našo zasebnost.

Za šibice mi je vseeno, če jih kdo šteje, za pin kodo moje bančne kartice mi pa niti najmanj ni všeč če me kdo gleda ko tipkam.
Pa tebi?

Nazadnje urejeno:

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Po tvoji logiki bi lahko srali po sosedovem dvorišču, parkirali kar v trgovini etc. Ker kar je po tvoje uzakonjeno je butasto, nepravično in nevarno. Nadzora pa po tvojem misljenju nikakor ne mores opravljati varno in eticno.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Čisto prav, da kontrolirajo. Toliko avtomobilov brez vinjet za 2009 in s pretečenimi zelenimi vidim, da je čist prav.

In ti genialc seveda veš da je zelena vinjeta pretečena? Kaj pa če je bila kupljena novembra?

Očitno boš moral nazaj v osnovno šolo se učiti brati.

alesi0

Pripravnik
15. okt 2008
98
0
6
ksz
Odkar so uvedli vinjete je po mojem pretocnost dosti boljsa, kot prej. Prej so bile kolone pred cestninskimi postajami. Velikokrat se je stalo na ABC stezi zaradi svercerjev (blizje kot smo bili vinjetam bolj se je stalo na abc-ju zaradi tega), ob sezonah pa zaradi čehov. Zaradi kontrole vinjet pa zaenkrat se nisem stal na cesti.. kvecjemu smo se pocasneje pomikali. Ce bi pa enkrat stal minutko zaradi tega me pa tudi nebi pobralo... raje to, kot pa prej veckrat na ABC-ju..

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik Tku pravi:
ksz...

A za kamere in računalnike pa ni še noben slišal?
Par km pred cestninsko postavit kamere in z računalniško obdelavo izločit slike problematičnih vozil, katere bi nato pregledalo človeško oko. In nato delat gnečo z zaustavljanjem prometa samo po potrebi. Če obstaja programje za prepoznavanje registrskih tablic, bi tudi tole zagotovo šlo.
...
he he, preveč gledaš ameriške filme. prav rad bi videl sistem, ki bo pri hitrosti vozila 100+ km/h znalo odčitati, ali ima vozilo nalepljeno pravo vinjeto in ali je vinjeta luknjana na pravi datum

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Hrm...

Huni majo vinjeto vezano na tablico, pa sistem dobro funkcionira. Sploh nimas fizicne vinjete... Nad Ac pa na vsakih par 10km kamere, ki odcitajo tablico, in same od sebe posljejo kazen.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
prav rad bi videl sistem, ki bo pri hitrosti vozila 100+ km/h znalo odčitati, ali ima vozilo nalepljeno pravo vinjeto in ali je vinjeta luknjana na pravi datum
Naš AndY1 to obvlada, vidi na ker datum je luknjana pri mimovozečem ali nasprozivozečem avtu na AC, vsaj on trdi, da je veliko voznikov na AC s pretečenimi zelenimi vinjetami.

Če pa takšne avte vidi kje v mestu pa ni to noben potatek, tud če bi bili brez, niso v prekršku. V prekršku so šele tedaj, ko zapeljejo na AC.
Jest sm že eden takih. Se mi je letna zdela predraga, pa jo nisem kupil, gor imam pa še pretečeno zeleno. pač nisem še s tem avtom letos šel na AC in še ne nameravam kmalu.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
3 strani sranja

vinjete ukinit, ob registraciji povečat cestnino za 100€ po registraciji in zadeva rešena, Darsovce na zavod, kombije na razprodajo.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
3 strani sranja

vinjete ukinit, ob registraciji povečat cestnino za 100€ po registraciji in zadeva rešena, Darsovce na zavod, kombije na razprodajo.
Se strinjam.
Ja, tujce pa zastonj spuščat, dokler se naša država ne zmeni z njihovo državo za povračilo uporabe cest. Saj smo v EU, se bodo že zmenili.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik sass pravi:
he he, preveč gledaš ameriške filme. prav rad bi videl sistem, ki bo pri hitrosti vozila 100+ km/h znalo odčitati, ali ima vozilo nalepljeno pravo vinjeto in ali je vinjeta luknjana na pravi datum
Ameriški filmi? Heh ...
Avstrijska realnost.
grims-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:

Za šibice mi je vseeno, če jih kdo šteje, za pin kodo moje bančne kartice mi pa niti najmanj ni všeč če me kdo gleda ko tipkam.
Pa tebi?

Prevec si paranoicen... ali pa si lopov, pa se bojis, da bi te dobili
bonk.gif
...

Tudi pin kodo tvoje bancne kartice se da brez problema videti
smile-1.gif
... Ce si prevec paranoicen, je najbolje, ce to vse nehas uporabljat...