sportniki svetujte :)

gurman5

Pripravnik
5. avg 2013
77
3
8
Pametno, da si se začel rekreirati! Sam sem začel nekaj let nazaj in moram rečt da so le pozitivni učinki. Drugače pa bi ti med vadbo predlagal kakšen izotonični napitek, jaz kupujem tega in sem zelo zelo zadovoljen.. http://athlete-nutrition.si/in...&Itemid=686
Mislim pa, da na tej strani prodajajo tudi nekakšne masažne gele, ki ti lahko pomagajo zmanjšati možnosti športnih poškodb
smile-1.gif

Veliko užitkov pri športanju!

mr_

Guru
20. sep 2007
9.410
2.764
113
Ah dej no, ne tolk padat na te fore in pol se sami reklamirat te napitke. Do 1h30 zmerne rekreacije gre komot samo na vodo, sploh v takem vremenu. Ce ne pa imas vodo, sol, pomarance, limone, pivo, vino, snopck v mrazu...:) Je sla kolegica parkrat tect z menoj, zdej pa je ze ugotovila, da nima smisla vlacit bidona z Isostarjem al karkoli ze s seboj, za 45 min. Poleti je druga zgodba. Takrat pa rabis vodo.

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Ne pozabi na regeneracijo. Če boš s treningi pretiraval in vmes ne boš dovolj počival si boš naredil več škode kot koristi... malo se tu pozanimaj KLIK

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
V primeru DOMS bolečin je priporočljivo aktivno počivanje, torej kak sprehod in ne ležati na kavču ter jamrati...

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik igors24 pravi:
Ne pozabi na regeneracijo. Če boš s treningi pretiraval in vmes ne boš dovolj počival si boš naredil več škode kot koristi... malo se tu pozanimaj KLIK

haha hvala ker si linkal moj člank
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Sicer tu predvsem omenja vrhunske športnike vendar to velja tudi za amaterje. Tako kot piše mišica raste ko počiva. Jaz sem lansko leto začel malo telovadit ter kolobarit z vajami za mišice in sem pridobil v dobre pol leta prepotrebnih 6kg.
smile-1.gif
(in to na "stara" leta - 44)

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Ni za kaj.
smile-1.gif
Dejstvo je, da se o tem premalo govori in ljudje res ne zastopijo, da regeneracija ni samo počitek na kavču vs. "aktiven počitek" ... spanje, pravilno in dovolj le tega...

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Od tablet ti lahko svetujem za razredčenje krvi ASPIRIN, za povečan pulz KOFEIN, za protibolečinam PARACETAMOL (svečke za v rit za otroke) . Vse to rekreativni športniki dobro poznajo in s pridom uporabljajo
smile-1.gif
samo priznal ti ne bo pa noben.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.410
2.764
113
No, jaz prvic slisim, res pa da nisem nek grozno hud sportnik in mi ni bistvo biti hitrejsi od soseda Janeza...
Kri bi redcil ker hitreje tece, pulz pa s kofeinom da si bolje prekrvavljen al kako?
Z bolecinami pa imam samo izkusnjo, da sem enkrat brcnil kamen, ki mi je priletel v vrhnji del stopala in po ohladitvi zvecer je to bolelo, da nisem mogel spat. Vzel nekaj v stilu naklofena, proti bolecinam, zaspal, naslednji dan pa kot da ni bilo nic.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Če hočeš imeti zjebana prebavila, potem kar hop po tabletah.

Drugače pa je jemanje zdravil kolosalna neumnost. Če tiste nekaj musklfibra ne moreš preživet brez tablet, se je bolje ne ukvarjat s športom.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
No, jaz prvic slisim, res pa da nisem nek grozno hud sportnik in mi ni bistvo biti hitrejsi od soseda Janeza...
Kri bi redcil ker hitreje tece, pulz pa s kofeinom da si bolje prekrvavljen al kako?
Z bolecinami pa imam samo izkusnjo, da sem enkrat brcnil kamen, ki mi je priletel v vrhnji del stopala in po ohladitvi zvecer je to bolelo, da nisem mogel spat. Vzel nekaj v stilu naklofena, proti bolecinam, zaspal, naslednji dan pa kot da ni bilo nic.

Ja tako nekako, Aspirin ni nič novega, redči kri da teče hitreje in hitreje odvaja strupe iz celic. Kofein ti dokazano poviša pulz in naostri živčni sistem. To dvoje sem probal in sicer v normalnih količiniah 1,5 tableta aspirina+1 tableta kofeina 200mg (kave drugače ne pijem, naj bi pa to bilo recimo 3-4 dvojne močne kave) in če ob tem šteješ še adrenalin in pričakovanje sem bil kar našpičen, sledil sem najboljšim na kratki tekmi in čutil sem da dajem od sebe sebe čez svoj maximum in na koncu sem se dobesedno sesedel ,....še nekaj časa tresel, in pulz ni padel in srce razbijalo ko noro, vse me je bolelo,...potem nisem nič spal celo noč,....ne vem pa če bilo od adrenalina in od bolečine ali od kofeina,....skup sem se sestavljal še par dni. Vglavnem dosegel sem namen nisem pa tega več ponovil.
Paracetamol uporabljajo protibolečinam,...baje nisem probal,
Lekadol, nalgesin naj bi bila prešvoh, naklofen pa premočen ker potem ti lahko pulz pade in zaspiš sred tekme.

Drugače rekreativci jemlejo med treningi še vsaj 5 ali 6 drugih sestavin, recimo beljakovine, BCAA. glutamin, L-karnitin, Vitamine, Minerale, Omega 3, Creatin pa še kej verjetno. Vsak služi svojemu namenu in se ga jemlje s točno določenim namenom, noben ni prepovedan in vse se dobi v trgovini s športno prehrano. ti preparati niso noben bavbav ali kemija kot bo večina rekla, ti nimajo pojma za kaj se sploh gre. Gre za to, da telo med težkim treningom ali tekmo potrebuje več določenih sestavin ki pa jih telo proizvaja v zelo omejenih količinah v navadni hrani pa jih ni. In te snovi so v bitsvu iz naravnih sestavin pridobljeni koncentari ki jih potem poječ recimo eno žličko creatina za kar bi mogu zbasat vase 5kg najboljšega govejega mesa,...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
torej začenš s športom da bi bil bolj zdrav zraven pa požreš še nevemkoliko kemije da bi...? zbolel?

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Nasveti mr-ja in jaka6 so dobri, jaz pa bi dodal še nekaj, kar je pomagalo meni. Po teku sem si dobro raztegnil utrujene mišice, kar mi je zelo pomagalo pri preganjanju musklfibra. Na stara leta sem začel s tekom, ki sem ga pred pol leta prekinil zaradi precej hude poškodbe. Za šalo sem že pretekel polovico maratona, brez da bi potem umiral od utrujenosti in musklfibra.
Z raztezanjem ne mislim "trganja" mišic, ampak normalno raztezanje, ki naj traja dovolj časa.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
ksz...
Nasveti mr-ja in jaka6 so dobri, jaz pa bi dodal še nekaj, kar je pomagalo meni. Po teku sem si dobro raztegnil utrujene mišice, kar mi je zelo pomagalo pri preganjanju musklfibra. Na stara leta sem začel s tekom, ki sem ga pred pol leta prekinil zaradi precej hude poškodbe. Za šalo sem že pretekel polovico maratona, brez da bi potem umiral od utrujenosti in musklfibra.
Z raztezanjem ne mislim "trganja" mišic, ampak normalno raztezanje, ki naj traja dovolj časa.

dej si tole mal preber
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735398

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Saj to niti ne vem, po kaki logiki bi strečing pomagal pri doms..če se gre za mikro poškodbe tkiva...ni logike.

Pomaga pa aktivno počivanje ne pa to kar folk misli, da mora ležat na kavču pol cele dneve...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.410
2.764
113
Zanimiva izkusnja.
Osebno menim, da so to stosi v rangu Joze bi rad prehitel Janeza.
smile-1.gif

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Ma, preden se človek pretrenira, je potrebno kar nekaj časa. Predvsem pa so za to krive ponavljajoče se vaje iz dneva v dan. Zato je pri športu pomembno variiranje.

Trenutno delam to:

in se počutim super. Cel program lahko dobite na vaših priljubljenih pašnikih.
Pa seveda joga vsako jutro.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
A mogoče kdo ve, če narkoza po dobrem tednu še kaj vpliva na moč, kondicijo... Danes grem ves vesel na fitnes, da se malo razmigam po operaciji, tam pa nič od nič, kot ožeta cunja. Sem bil kar šokiran kako mi je pobralo moč v dobrem tednu.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Mislim, da povsem možno. Po enem tednu netreniranja bi moral pokati od energije in biti sposoben narediti mogoče še več, kot si prej. Moč bi ti pobralo po kakem mesecu.