Slovenci si radi predtsvljamo, da smo nekaj več pa po takem obnašanju vidiš, da smo navadni malomeščani ....
Kar se tiče lifta, ga vedno pridržim, ne čakam pa ljudi, ki ne morejo normalno vzeti pošte iz nabiralnika in jo pogledat doma, ampak stojijo pred nabiralnikom in gledajo kdo jim piše in še pričakujejo, da jih boš čakal ... Tudi moj čas je dragocen.
Blazno me motijo ljudje, ki ne znajo pozdravit/odzdravit ali pa v pozdrav kar nekaj momljajo in gledajo v tla. Ljudje bi se počutil veliko boljše in bili veliko bolje razpoloženi, če bi se znali že zjutraj nasmehnit sosedu in ga lepo pozdravit. Tako polepšaš dan sebi in njemu.
Glede tekočih stopnic nisem pozorna. Če je le možnost uporabim navadne stopnice, ker so tekoče prepočasne. V kakšnem City Parku pa mislim, da se nobenemu ne mudi, to umikanje bolj pride v poštev za kakšne podzemne, letališča, ipd.
Vrata vedno pridržim in mislim, da se tega držijo večinom vsi. Izjeme opažam pri priseljenih študentih, ki najbrž ne vejo, da v Ljubljani načeloma ravnamo tako.
No, ko že debatiramo o teh stvareh, bi omenila še, da bi ljudje, ki nakupijo poln voziček hrane, lahko pred sabo spustili tistega, ki ima le eno stvar ali dve. Stvari se v vrečko zlaga šele ko jih plačaš oz. sproti, ne da prodajalka in vsi ostalimo čakamo kdaj boš ti zložil in preštel tistih 30 bronastih kovancev in nato ugotovil, da nimaš dovolj in moraš plačat z bankovcem ali bog ne daj z eno izmed miljonih kartic, pri katerih le na eni ne zavrne transakcije. Potem me moti splošna norija na bencinskih črpalkah, kjer je 3/4 folka nekih komolčarjev, ki se preriva in skorajda teče med tistimi policami. Debili, ki ti hodijo nasproti, čeprav ti hodiš po desni in se nočejo umakniti. Včasih se vprašam kaj je narobe z ljudmi, da imajo tako potrebo po tem, da v vsaki še tako banalni situaciji bijejo neke bitke kdo bo kraljeval na kolesarski progi, cesti, pločniku.
No tko, malo sem si olajšala dušo .... vsak dan sproti se trudim bit prijazna in drugačna od tipičnega škodoželjega slovenceljna in upam na to, da bomo slovenci nekoč hodil po ulicah z lahkotnih korakom in vedrim obrazom in se ne bomo prerivali pred vhodi, kregali kdo je bil prej v vrsti in podobne neumnosti s katerimi imajo predvsem starejši veliko opravka. Če se vsak potrudi narediti korak naprej in na lep način vzgojiti tudi svoje otroke, lahko čez kakšnih 20 let že pričakujemo korenite spremembe na tem področju. Seveda pa ne bi škodilo, če bi nekaj ur posvetili tej vsebini že v šoli - občutek za sočloveka, prijaznost, vljudno obnašanje, prosim/hvala ...