Sosedova ograja na meji parcele

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
tu sosedi niso problem, ker imamo vsak prek zadosti. ampak mene zanima za mene, da ne bi slučajno na njegovo šel.
parcele ipd jajce je vse urejeno, ampak v naravi najti nek iebeni kamen ali pa ono rumeno sranje, ki ti gre v zemljo, v 1 letu ( trava zaraste, se pelje nkdo prek s traktorjem itd ) pa ni čisto enostavno.
in če se sosed ne bi strinjal, pa naj da uradno meriti... meni s gre samo da jaz vem, potem pa če ima kdo veselje naj si plača polno ceno....en drug si je tudi dal poiskati, pa ni blo blema. samo on je dal en kos sinu in je zaradi tega to delal. meni je vseeno. meteg gor ali dol, ker je tisti kos itak neuporabne za karkoli razen za šipek, črni trn ipd. ampak cucski pa srne pa vseeno skozi pridejo

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Lepo, da si se prijavil na brezplačno pravno pomoč.

Citat:

4. Uskladitev določb o prostorskih aktih in z njimi povezanih pogojev
za začetek gradnje oziroma izvajanje del

205. člen
(uskladitev pogojev za gradnjo enostavnih objektov in
pogojev za skrajšani postopek po tem zakonu)

(1) Do uveljavitve predpisa iz drugega odstavka 8. člena tega zakona se glede največje velikosti, načina gradnje in rabe enostavnih objektov, za katere po določbah tega zakona gradbeno dovoljenje ni potrebno, uporabljajo določbe občinskih predpisov, izdanih na podlagi drugega odstavka 51. člena ZUN, glede pogojev za njihove odmike od meje sosednjih zemljišč pa se šteje, da so izpolnjeni, če je enostavni objekt od meje sosednjih zemljišč oddaljen najmanj 1,50 metra oziroma če je od meje sosednjih zemljišč oddaljen manj kot 1,50 metra, če s tem soglaša lastnik sosednjega zemljišča, v primeru gradnje ograje pa, da je takšen odmik 0,50 metra od meje sosednjega zemljišča in če so izpolnjeni še naslednji pogoji:
1. da je pomožni objekt za lastne potrebe predviden na obstoječi gradbeni parceli;
2. da konstrukcija ograje ne posega v sosednje zemljišče;
3. da je začasni objekt predviden na obstoječi gradbeni parceli oziroma na zemljišču, na katerem se izvaja sezonska turistična ponudba, prireditev ali drug podoben kulturni, športni oziroma zabaven dogodek;
4. da je vadbeni objekt predviden na obstoječem športnem oziroma rekreacijskem vadišču, vojaškem vadišču ali vadišču za zaščito in reševanje;
5. da je pomožni infrastrukturni objekt predviden na zemljišču, ki ga predpisi o javni infrastrukturi ali o javnem cestnem, železniškem, letalskem, ladijskem, žičniškem oziroma telekomunikacijskem prometu opredeljujejo kot prometno telo, oziroma je sestavni del javne ceste ali železnice, urejenega smučišča, letališča, pristanišča oziroma energetskega ali telekomunikacijskega omrežja oziroma da je namenjen samo za posamezno stavbo;
6. da je pomožni kmetijsko-gozdarski oziroma ribiški objekt predviden na zemljišču, ki je neposredno namenjeno kmetijstvu, lovu, gozdarstvu ali ribištvu;
7. da je spominsko obeležje predvideno na obstoječi gradbeni parceli, oziroma če je obeležje spominska plošča in se jo pritrjuje na objekt, da z njeno pritrditvijo soglaša lastnik takšnega objekta, ali pa da se ga postavlja na pokopališču oziroma grobišču v skladu s pokopališkim redom.

ZGO-1

In še tole seveda
http://www.pisrs.si/npb/files/2008-01-1567-20081110_133428_2008-2511-0160.doc

Citat:

Pri ograjah:
– če z izvedbenim prostorskim aktom ni posebej predpisan odmik ograje od meje sosednjih zemljišč, je lahko ograja postavljena največ do meje zemljiške parcele, na kateri se gradi, vendar tako, da se z gradnjo ne posega na sosednje zemljišče;
– ograja, ki je medsosedska in označuje potek meje, se lahko gradi na meji, vendar le, če se lastniki zemljišč, ki jih razmejuje, o tem pisno sporazumejo;
– ob javni cesti zgornji rob ograje oziroma lega ne sme posegati v polje preglednosti, pred gradnjo takšne ograje pa je treba pridobiti soglasje upravljavca javne ceste.

Imam paypal, naslov je snecer@gmail.com
Glede na to, da si citiral stare določbe, ki niso več v veljavi, predvidevam, da ti lahko nakaže Tolarje.
grims-1.gif

Na avtorja teme. Pridružujem se ostalim, da je bolje it do soseda z narezkom in glažem vina, pa se poment, kot pa dokazovat uslužbencem svoj prav.Verjemi, da imajo dovolj drugega dela in da vajinega spora z odstranitvijo ograje ne bo rešil. De facto.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Pa nej postavi ograjo na robu parcele,kaj te moti...jao taki sosedje. Kaj je fora da imam ograjo postavljeno 1 metr stran od konca parcele
bonk.gif

Če ne drugače,zmeni se da ti da 100 al pa 200 eur, zato da bos dal mir...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.704
1.356
113
Če ne razmišljaš birokratsko in po členih ter zakonih... Kam pa spada drugače ograja kot na terman?
bonk.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Pa nej postavi ograjo na robu parcele,kaj te moti...jao taki sosedje. Kaj je fora da imam ograjo postavljeno 1 metr stran od konca parcele
bonk.gif

V tem je bistvo. Da ko hoče potem kosit tistega pol metra trave onkraj ograje je ne more ker bo hodil po mojem ker ima kosilnico preširoko. Če pa ne kosi se pa pizdiš da so v tistem šavju miši in podgane. win-win kombinacija. Sčasoma se mu začne jebat za tistega pol metra, potem začneš ti tam kosit, potem je tam že solata v naslednji generaciji pa potem velja da je bilo to že od nekdaj naše. Tako to gre pri nas. Ko gre kaj narobe pa namesto geometra (ker veš da boš na slabšem) kličeš Jermana.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
bonk.gif

Zadeve so ponavadi večplastne, npr. sosed je "butnil" sosedovo hčerko ipd. zgodbe.
Zato je poravnava ne mogoča, investicija v advokata pa vredna kredita.

Moraš videt kaj takega v živo, ko 15cm odloča o marsičem
evil.gif
(mislim da ne mejo)

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik cencelj pravi:
imam problemček. dopisujem si z gradbeno inšpekcijo, ki vztraja na stališču, da lahko sosed (brez soglasja soseda) postavi ograjo na meji parcele, kar da ni v nasprotju z ZGO-1 (Zakon o graditvi objektov). Dost jih mam s njihovimi telebanskimi trditvami.
Zanima me, kaj lahko storim. Ima kdo izkušnje z nadaljnjimi koraki. Je mogoča prijava inšpektorja na republiški ravni, je treba začeti pravni spor ali obstaja kakšna druga pot, kjer bi lahko oporekal odločbi inšpektorata in zahteval novo presojo.

ma ,kaj ga jebeš z to ograjo
evil.gif

naj jo postavi točno na meji ,tebi bo zagradil parcelo ti ne boš imel stroškov in je vse v redu
shocked-1.gif

tudi mene je sosed jebal zaradi ograje sam poklical geodeta ga vredu plačal in nazadnje se je izkazalo po meritvah da je meja zamaknjena še dober meter na njegovo stran ,pa je še bil bolj v lufru.
postavil sem ograjo tam kot sem načrtoval ,smotanemu sosedu pa sem pustil tisti meter pa naj hudič kosi.
PA RES SLOVENCI ZNANI PO ŠTRITARIJI ZA MEJE
13.gif
ŠE VAS BO ZEMLA TIŠČALA --FAUŠIJA PREKLETA !!

pozdrav.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ne sme se.

Pa ne vem zakaj folk tako pametuje, ko ne pozna situacije.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
bonk.gif

TOTEMU TAM GORI NI ZA 100- 200 evrov
tongue-1.gif

njemu je za princip da sosed ne postavi ograje
evil.gif

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Lahko odgovorite le z DA ali NE, se lahko postavi žična ograja na mejo brez soglasja soseda?

odvisno od prostorskega akta (občina?).. nekateri imajo napisane odmike

drugače je po ZGO, z odmikom 0,50m od meje lahko postaviš ograjo brez soglasja mejaša