Sosed hodi čez našo parcelo!

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:
Glede gozdov in privat lastnine.. po njih se lahko sprehaja vsakdo, res je. In nabira gozdne plodove, to je po zakonu dovoljeno. Ampak za osebno uporabo. Da bi pa nekdo šel v gozd in nabral kostanj, gobe, borovnice... za prodajat, to pa se ne sme. Isto se ne sme v njih lomiti vej, delati škode. Recimo, vožnja s krosarji je v njih prepovedana. Kot tudi s kolesi. Ampak, če se pelješ po gozdnih poteh, ti ne bo nihče kaj rekel (z gorskimi kolesi -za motorje je prepovedano). Sploh, če vprašaš lastnika. Seveda to ni vedno mogoče. Jaz prakticiram to tako, da pač peljem in vprašam kakšnega v gozdu (če ga seveda srečam), če se lahko peljem tam.

Obesil se bom na tvoj vpis, čeprav ne leti nate.- Samo zanima me kaj lahko storim v svojem primeru in ima malce povezave s tvojim zapisom. Sicer čez mojo (oz. očetovo le da jaz "obdelujem") parcelo gre planinska pot. Malce sem jezen tudi na planince, saj si vsake toliko časa uberejo novo stezo in potem imam stezo poleg steze in imam probleme s košnjo. Še bolj me pa jezijo kolesarji, ki se meni nič tebi nič vozijo s planine navzdol kar po planinski poti. Obenem so si ubrali kar novo (neoznačeno) stezo a sem jim malce nonšalantno preprečil ko sem jim "vrgel" par dreves počez tam in seveda se ni več dalo prekolesarit tamle.
smile-1.gif

Vprašanje za strokovnjaske, kaj lahko naredim v tem primeru? Razumem da planinske poti ne morem in tudi nočem "zapreti" ampak če dobim kolesarja na njej, kako lahko postopam (razen da ga pospremim s kletvicami
smile-1.gif
)?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Veja med špice?
evil.gif

No, brez heca: na oba začetka poti napiši "PREPOVEDANO ZA KOLESARJE!" ali pa "VOŽNJA S KOLESI PO PLANINSKI POTI PREPOVEDANA!" ali "Vožnja s kolesi po planinski poti na lastno odgovornost!" in vmes na poti naredi nekaj grabnov, za začetek.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.780
180
63
Kakšno škodo pa delaj kolesarji na planinski poti?
Sicer pa bi tudi jaz na vrhu poti postavil tablo z nekim napisom. Bi pa za začetek verjetno napisal nekaj bolj prijaznega kot sovražni "PREPOVEDANO!!!"

lp

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
In kaj bi ti napisal?
"Spoštovani kolesarji se vljudno naprošajo, naj blagovolijo uporabiti kako drugo pot, kajti tale tukaj je namenjena pešcem, ki peš hodijo čez naš travnik." ?
bonk.gif

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Hvala za nasvete, verjetno bom ubral kaj takega.

Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ja in kaj ti škodi, če se kolesarji peljejo po planinski poti?

Ne vem če imaš kmetijo oz. koga poznaš. Če ja pomisli kako je "enostavno" kositi z ročno kosilnico (ki btw. nima 20 kg.) klanec z naklonom tam od 35 stopinj navzgor, pa da imaš stezo globoko kakšnih 20 cm. vmes 15-20 cm trave, pa novo tako stezo oz.. enih 4-5 takšnih stez. Verjemi da je občutek ob premetavanju kosilnice tako dober da komaj čakam da kosim tamle.
In ko preklinjaš te še kakšen bebec vpraša zakaj...

Oz. da ti malce bolj pojasnim, teli kolesarji se ne vozijo po ravnini, pač pa s planine dol. In verjetno je treba glede na to da je pot navzdol tudi večkrat silovito zavirati. In s tem svojim zaviranjem uničujejo travo oz. delajo globoke steze. Obenem pa s tem uničevanjem potem ko pride dež še nanaša pesek in zemljo po travi. Dejansko je ta steza tam bolj podobna že cesti ne samo stezi.

Zdaj te pa še vprašam kako bi bil ti zadovoljen da bi kaj takega počeli tebi...

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.085
501
83
tam ko se terc po tori rola
Rambo013.. kaj lahko storiš? Za kolesarje, mislim. Ustaviš spodaj in poveš, da ti ni všeč njihova vožnja po tvojem. Vsakdo normalen bo to razumel in drugič tam ne bo peljal. Ker vožnja s kolesi ( z motorji pa itak) je po planinskih poteh prepovedana. Jaz sem s svojo vožnjo po planinskih poteh mislil na nekaj takšnega, kot od Rogle do Lovrenških jezer. V bistvu napol makadamska cesta, korenine... ne po travnikih. Tega se pa držim. Gozd je tvoj, vso pravico imaš nabiti table 'kolesarjenje ni dovoljeno'' ali kaj takega.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.358
3.046
113
Lublana
Obišči stran
KSZ

Jaz ne vem kaj nekaterim ni jasno!?!? Privat lastnina je privat lastnina in nima kdo kaj po tvojem hoditi, če tega ne želiš. Kaj pa če bi jaz hodil po vašem avtu, ker bi mi bilo tako lažje ali pa bolj všeč, zanimivo? Čeprav nekateri tudi kaj takega počnejo, ker ne spoštujejo tuje lastnine. Komunizem je vse zjebal in ljudje mislijo, da je kar vse njihovo in si vse lahko dovolijo. Pri mnogih pa velja načelo moje je samo moje, tvoje je pa od vseh.
Saj meni je tudi debilno to slovenceljsko kreganje s sosedi o mejah in podobno. Pa ne govorit, da so mestni ljudje tisti, ki delajo največje probleme s tem, ponavadi so kar tisti staroselci najhujši v tem. Mi smo se pred tridesetimi leti iz mesta preselili na deželo kjer smo bili edini "novinci" in edini smo imeli skoraj trideset let zemljo brez ograje in ker je naša parcela precej velika je služila vsem sosedom in mnogim vaščanom predvsem otrokom, da so po njej skrajšali pot za dobrih 500m. Nikoli nismo nikomur zasikali zaradi tega medtem ko so bili vsi sosedje zabarikadirani z visokimi ograjami. Jaz zdaj že nekaj let živim v Ljubljani ampak starši so še vedno tam in po tridesetih letih je bil čas za temeljito obnovo hiše in tudi predelavo v več stanovanj saj je zelo prevelika. Posledično se je spremenilo tudi dvorišče in končno se je na eni strani zaprl prehod, ker se pač je. Da to vidiš kakšen vik in krik sosedov je to povzročilo. WTF!??! Zemlja je privat in se jo lahko ogradi, kot so si jo vsi ostali! Ampak ne! To se kmetavzem ne zdi pravično! Zdaj po dobrem letu so se že v glavnem pomirili, čeprav se še vedno dogaja kakšna resnično otročja nagajanja s strani najbolj zabitih sosedov.
bonk.gif

Tako, če nekdo noče, da se čez njegov vrt kdorkoli sprehaja vidim jaz edino rešitev v ograji. Pri nas je težko pričakovati, da bo nekdo spoštoval tujo lastnino, če ta ni zagrajena.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.299
7.066
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ja in kaj ti škodi, če se kolesarji peljejo po planinski poti?
Nima veze kaj škodi. Pot je privatna,oziroma je uradno ni,predvidevam. In ko jo bodo planinci iz mesta kupil bodo hodil po njej. Ti planinci vejo kje je njihova lastnina sveta, ko so pa na tujem so jim pa kršene take in onake pravice. Na svojem bodo postavljali pa pasje drekce, žive meje, ograje, berlinske zidove....

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
A planinci s kmetov so pa drugačni? A te zanima, kakšni so motokrosisti s kmetov?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.576
1.829
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
In kaj bi ti napisal?
"Spoštovani kolesarji se vljudno naprošajo, naj blagovolijo uporabiti kako drugo pot, kajti tale tukaj je namenjena pešcem, ki peš hodijo čez naš travnik." ?
bonk.gif
Hm, pa si že kdaj videl pešce, ki ne bi hodili peš?
grin1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
KSZ
Tako, če nekdo noče, da se čez njegov vrt kdorkoli sprehaja vidim jaz edino rešitev v ograji. Pri nas je težko pričakovati, da bo nekdo spoštoval tujo lastnino, če ta ni zagrajena.
Saj niti ni praktično: potem lahko naokoli hodiš s katastrom in paziš, da ne pohodiš tuje grude - v tujini je nekako normalno, da svojo posest ogradiš.

Imaš pa v Sloveniji oba ekstrema: folk, ki misli, da lahko hodi po moji dnevni sobi, in folk, ki bi streljal sprehajalce po 'mojem gozdu', blokovce, ki mislijo, da je javno parkirišče njihovo itd. Malo common sensa bi rešilo vse te težave.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik DIY pravi:
Kaj se lahko stori če sosed hodi čez našo parcelo do ceste, brez pravice, čeprav sem ga že opomnil da ne sme?

Tožba zaradi motenja posesti ali vznemirjanja lastninske pravice.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
V 30tih letih se je pot ,,priposestovala,, al kak že rečejo in je niste imeli pravice zapret, ker je postala javno dobro
evil.gif
in srečo ste imeli, da se vam je izšlo.....
dobrota je sirota ....če se prav spomnim je že po 15letih njegovo, če si tolk naiven in delaš sosedu uslugo

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
In kaj bi ti napisal?
bonk.gif
Hm, pa si že kdaj videl pešce, ki ne bi hodili peš?
grin1.gif
Tako sem napisal, da bi tudi zabiti kolesarji zapopadli.
grin1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.133
11.220
113
ne štekam, prizidek so naredil do vaše parcele, sej to ne smejo brez soglasja.. črna gradnja? prijava itd?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik capl pravi:
V 30tih letih se je pot ,,priposestovala,, al kak že rečejo in je niste imeli pravice zapret, ker je postala javno dobro
evil.gif
in srečo ste imeli, da se vam je izšlo.....
dobrota je sirota ....če se prav spomnim je že po 15letih njegovo, če si tolk naiven in delaš sosedu uslugo
to ne drži
priposestuješ lahko nekaj, kar si prepričan da je tvoje in to obdeluješ itd

Priposestvovanje je oblika pridobitve lastninske pravice. Zakon določa, da dobroverni posestnik nepremičnine, na kateri ima nekdo drug lastninsko pravico, pridobi lastninsko pravico na njej s priposestvovanjem po preteku 20 let. Priposestvovanlna doba začne teči tisti dan, ko je posestnik dobil stvar v posest, konča pa se z iztekom zadnjega dne zahtevanega obdobja. V priposestvovalno dobo se všteva tudi čas, ko so predniki sedanjega posestnika imeli stvar v posesti kot dobroverni posestniki. Če pa so njegovi predniki vedeli, da imajo v posesti tujo stvar, potem priposestvovalna doba začne teči z dnem pridobitve pravice (npr. dedovanje).

V bistvu gre torej pri priposestvovanju za zmago dejanskega nad pravom, pri čemer morajo biti izpolnjeni določeni pogoji:

dobrovernost: lastninsko pravico lahko priposestvuje samo dobroverni posestnik. To pomeni, da posestnik ne ve in ne more vedeti, da stvar, ki jo ima v posesti ni njegova.
potek priposestvovalne dobe: dobroverni posestnik priposestvuje nepremičnino v 20 letih
posest: nepremičnina mora biti v posesti ves čas priposestvovalne dobe (lahko je tudi posredna – npr. nepremičnina dana nekomu v najem).

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
....... Samo zanima me kaj lahko storim v svojem primeru in ima malce povezave s tvojim zapisom. Sicer čez mojo (oz. očetovo le da jaz "obdelujem") parcelo gre planinska pot. Malce sem jezen tudi na planince, saj si vsake toliko časa uberejo novo stezo in potem imam stezo poleg steze in imam probleme s košnjo. Še bolj me pa jezijo kolesarji, ki se meni nič tebi nič vozijo s planine navzdol kar po planinski poti. Obenem so si ubrali kar novo (neoznačeno) stezo a sem jim malce nonšalantno preprečil ko sem jim "vrgel" par dreves počez tam in seveda se ni več dalo prekolesarit tamle.
smile-1.gif

Vprašanje za strokovnjaske, kaj lahko naredim v tem primeru? Razumem da planinske poti ne morem in tudi nočem "zapreti" ampak če dobim kolesarja na njej, kako lahko postopam (razen da ga pospremim s kletvicami
smile-1.gif
)?

za začetek daj tablp z znakom prepoved za kolesarje, napis zasebna lastnina in pa planince naprošamo, da se držjio planinske poti oz da ne zahajajo iz poti. v zahodnih kulturnih državah to dokaj dobro deluje.
pri nas žal dvomim, da bo pomagalo,. ker ta narod slovenceljski gleda samo na svojo rit in si lasti vse kar ni njihovo.
naslednja varianta pa je ograja v stilu el_pastirja s takšno ovito, da z biciklom ne gre direkt skozi, ampak da mora model razjahati , dat bicikl na rame in preko tiste ovire oz skozi oviro
naslednja varianta pa bo pol metrski jarek okoli, pa bo 98% verjetno mir. 2 % pa ne b oš ustavil razen s spuščenim psom....

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Za stavbe ne poznam, ...če pa jim dovoliš pot, ki se potem z leti spremeni v kolovoz za občasni prevoz, počasi v stalni še za osebna vozila, ......postane cesta, ki je ne moreš več zapret.
Vem za primer, ko so na sodišču dokazovali pravico s starimi slikami avtomobila tam parkiranega, samo so pozabili, da tisti tip avta še ne delajo toliko let
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.133
11.220
113
ne, če obstaja še druga možnost iz javne ceste - dovoza, potem lahko to zagradiš..Tako je znanec naredil, sosed je pač mel prek njegovega cestico do bajte, uporabljal jo je sto let..no on je potem to kupil in mu ni dišalo da sosed fura preko tretjine njegove parcele, ker je pač bil tako navajen. Zadevo zagradil, bager pa je sosedu je splaniral direkt iz ceste (ubogi sosed je moral reskiat par m2 svojega)..bilo nekaj hude krvi, ampak je hitro bil mir. Ograja in rešeno.