Sončna očala, polarizirana, koliko in kje?

5. avg 2011
1.054
196
63
Okolica Ormoža
Polarizacijska stekla so tudi priročen pripomoček za ugotavljanje notranjih napetosti v prozornih ali prosojnih materialih. Če namreč med dve polarizacijski stekli postavimo na primer poljuben plastični prozorni izdelek, bomo videli, kje so v izdelku napetosti. Tam se namreč pokaže obarvanost kot nekakšna mavrica. To pride prav pri brizganju polizdelkov iz prozorne ali prosojne plastike, ko želimo s spreminjanjem dolivnih kanalov odpraviti kritična mesta v izdelku, ki lahko predstavljajo nevarnost loma.

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.564
1.090
113
Titograd
Kupil od Smith Optics polariziran model Rambler za 70 € v optiki Art
smile-1.gif
na hitro pogledano po netu jih nikjer ne bi dobil tolk poceni, če bi prištel še poštnino......

SmithOptics_Hideouttactical_Black_gray.jpg

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Vsa kvalitetna očala so 100+€. Polarizirana pa so itak 30-40€ dražja od navadnih.

Mam polarizirana Fossil očala za 75€ in je razlika glede na polarizirana Ray Ban za 170€, ki jih ima bruder. Najbolj sem to razliko opazil pri vožnji. Moja ne razbijejo vseh odbojev svetlobe.

Meni se ne kupuje Raybanke, ker vem da so itak najdražje. Pač nekaj srednjega, itak bodo prvi "pravi" moji špegli to, tak da bojo amerika
smile-1.gif

Na netu ne bi kupil, kaj vem če kak ponaredek fašem..... raje osebno.

Reybenke dobiš pol ceneje prek neta. 80 - 120 EUR. Drugače pa sem kupil v Sparu pred 2-3 letu polarizirane za 15 EUR. Odlično služijo namenu. Še vedno. Pa zelo dobro zgledajo.

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.564
1.090
113
Titograd
Ne me sploh prepričevati da na štantih po hrvaški obali in v šparu dobiš za 15 € isto kvaliteto. Ker mi moje oči pravijo da to ni niti približno res, sem imel cele štante tega na sebi. Razlika celo svetlobno leto.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Sem bil tudi sam istega mnenja, zato teh speglov nisem hotel kupit. Pa mi jih je punca. Kvaliteta je bila res presenetljiva, zelo nad stantnimi.

Sicer pa kakor vem so marze na brandirana ocala zelo visoke. Se ob alcijah 50% off imajo optike visoke rvcje.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
imate kako dobro POCENI alternativo tem očalam oakley jawbone? Pa nočem polarizacije. Hočem, da dobro držijo na nosu tudi med kakim offroadom.
adidas evileye prejšnji model me je razočaral.

oakley jawbone
https://www.google.si/search?q...14CYCg#bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&ei=WYoOUpPBF4ei4gS6qYHoBA&fp=bdf01480bb2498fc&hl=sl&q=oakley+jawbone&sa=X&safe=off&spell=1&tbm=isch&um=1&ved=0CE4QBSgA

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Nekdo mi je zadnjič rekel, da vodo z odsevom sonca vidiš čisto drugače, če polarizirana očala obrneš pokonci. Moram preveriti
smile-1.gif

Najlažji test, če so polarizirana je da vzameš obe šipci ter ju daš eno za drugo pri tem pa eno obrneš za 90 stopinj.

Takrat mora biti skoraj tema, ker ti nobene svetlobe ne spusti skozi več.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.564
1.090
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/so-soncna-ocala-iz-bencinske-crpalke-res-nevarna

Torej če pozabiš očala doma in pelješ par 100 km, je ok kupit na bencinski za 1. silo...? Me zanima če to res kar tam gor piše...polarizacije pa žal ne moreš preverit, ali kako...

Ne moreš preveriti praktično nič, tudi če ima UV filtre, nalepke lahko da vsak gor. Lahko so pač samo zatemnjene, to pa je najslabše. Lahko bi po tem testu napisali še konkretne modele, ki so zanič, bi se vsaj tistim izognil.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com

B81

22. jul 2007
37.000
10.531
113
Imam polarizirana, ki mi odlično služijo že več let, ampak mi je padel beg napis na strani pa malo sem se jih že naveličal...torej nova očala dam pred moja in potem bi naj bila tema, ko "nova" očala obrnem...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Imam polarizirana, ki mi odlično služijo že več let, ampak mi je padel beg napis na strani pa malo sem se jih že naveličal...torej nova očala dam pred moja in potem bi naj bila tema, ko "nova" očala obrnem...

Daj si očala gor in vzami telefon* v roke in ga obračaj (ekran na telefonu naj bo seveda vklopljen). Če bo pri določenem kotu črna slika, potem so polarizirane.

* Ali karkoli drugega z LCD zaslonom (TV, monitor ipd.)

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik Denis pravi:

Daj si očala gor in vzami telefon* v roke in ga obračaj (ekran na telefonu naj bo seveda vklopljen). Če bo pri določenem kotu črna slika, potem so polarizirane.

* Ali karkoli drugega z LCD zaslonom (TV, monitor ipd.)

iphone se ne zatemni :D monitor pa skoraj v celoti

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.458
346
83
34
Kakšna je razlika med polarizacijo, reflective glass lenses with mercury, photochromic? Kaj je najbolje za oči? Je res, da imajo polarizacijo samo temne zelene "šipce"?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Kakšna je razlika med polarizacijo, reflective glass lenses with mercury, photochromic? Kaj je najbolje za oči? Je res, da imajo polarizacijo samo temne zelene "šipce"?

Polarizacija ti odstrani bleščanje, reflektivne leče odbijajo svetlobo, opazovalec gleda v špegu, fotokromične pa na soncu potemnijo. Polarizacijski premaz nima veza z barvo leč.