Sončna očala, polarizirana, koliko in kje?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.564
1.090
113
Titograd
kje se začnejo cene? Kje v MB je dobra izbira? Okvirje težko najdem zase, redkokateri na meni dobro izgleda
smile-1.gif

Enkrat sem jih poskusil, razlika je precejšnja, bleščanja res skorajda ni, zato bi jih kupil za v avto.

B81

22. jul 2007
36.999
10.531
113
Npr. Mestna optika MB ima vsa očala polarizirana (rekla prodajalka).

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Enkrat sem jih poskusil, razlika je precejšnja, bleščanja res skorajda ni, zato bi jih kupil za v avto.

Če kupuješ športne modele, bodi pozoren na primernost stekel za vožnjo! Pri bolj ta hard izvedbah imaš itak označeno, da niso primerna za na cesto (če te prodajalec slučajno pozabi opozorit na to malenkost).

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Jaz pa mam ene fosilke za 30e (znižane iz 90eur) za v avto, pa še nekaj polariziranih športnih in casual iz dealextreme, za 10 eur ali majn po kosu.Vse imajo uv400 in polarizacijo. Verjetno imajo fosilke kak mikron debelejšo plast polarizacije, vendar se v praksi to skoraj da ne pozna. Za očala dajat 100 ali še več eur se mi zdi v današnjih časih noro, sploh ko je tolko izbire in so kitajci doberšni del že skopirali, predvsem zato, ker se je proizvodnja že pred desetletji preselila dol in "imajo" tehnologijo.Pač ni napisa oakley, diesel, versace, police itd...
Kdor ne verjame bo pač moral sprobat. Meni idealno pašejo očala s širino 14.5 cm in na to pazim.Oblika okvirja in leč pa po občutku in izkušnjah.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
63
28
Imam nekaj podobnega kot klik in že dobrih 5 let odlično služijo svojemu namenu

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.564
1.090
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Npr. Mestna optika MB ima vsa očala polarizirana (rekla prodajalka).

Res? V Mercator centru to? Bil nedolgo nazaj, pa mi je kot polarizirane tišala same modele s ceno 120 € in gor
bonk.gif
sem mislil da ostale niso....

Aja, za firmo mi dol visi, zaradi mene lahko tudi mr. Džirlo piše na špeglih, samo da mi ne bleščijo
smile-1.gif
bom pa vsekakor povedal da jih nameravam koristiti za avto. Je res da jih je treba v tunelu dol dati (naj se ne bi nič videlo)?

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Vsa kvalitetna očala so 100+€. Polarizirana pa so itak 30-40€ dražja od navadnih.

Mam polarizirana Fossil očala za 75€ in je razlika glede na polarizirana Ray Ban za 170€, ki jih ima bruder. Najbolj sem to razliko opazil pri vožnji. Moja ne razbijejo vseh odbojev svetlobe.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
V tunelu jaz nisem opazil nič posebnega. Jih pa itak vedno dam dol.
Se pa na števec prevoženih kilometrov in board computer ne vidi pod določenim kotom...

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ah, kaj mečete take denarje v ta očala... zapelješ se čez mejo v outlet špeglov in maš dobro kvaliteto za 25e

5. avg 2011
1.054
196
63
Okolica Ormoža
Polarizacija se ne meri v debelini! Polarizacijski filter, ki je vgrajen v steklo, ima v eni smeri drobne(nevidne) in goste raze, ki polarizirajo svetlobo, ko prehaja skozi to plast. Se pa v debelino meri na primer metalizacijski sloj, ki zadržuje UV žarke in delno odbija svetlobo. Za vožnjo z avtomobilom v sončnem vremenu so polarizacijska stekla odlična, ravno tako za smučanje, posebej radi pa jih uporabljajo tudi ribiči, ker jim občutno zmanjšujejo moteči odboj svetlobe od vodne površine. Je pa posebej pomemben UV filter, ki mora zadrževati valovne dolžine 400 nm (nanometrov)-torej ultravijolično svetlobo, ki je zelo škodljiva za oči. Najslabša možna kombinacija pri sončnih očali pa je, če so močno zatemnjena in imajo slab UV filter.( to so kakšna pogrošna, no-name očala, ni pa seveda rečeno, da so vsa cenena očala zanič) Takšna očala lahko povzročijo resne poškodbe na očeh, saj močna zatemnitev prisili oko, da razširi zenico, salb UV filter pa prepusti večjo količino ultravijolične svetlobe, ki zaradi razširjene zenice obremenjuje očesno ozadje-mrežnico.

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.564
1.090
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Vsa kvalitetna očala so 100+€. Polarizirana pa so itak 30-40€ dražja od navadnih.

Mam polarizirana Fossil očala za 75€ in je razlika glede na polarizirana Ray Ban za 170€, ki jih ima bruder. Najbolj sem to razliko opazil pri vožnji. Moja ne razbijejo vseh odbojev svetlobe.

Meni se ne kupuje Raybanke, ker vem da so itak najdražje. Pač nekaj srednjega, itak bodo prvi "pravi" moji špegli to, tak da bojo amerika
smile-1.gif

Na netu ne bi kupil, kaj vem če kak ponaredek fašem..... raje osebno.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Heh, čas ko boš res rabil špegle še pride. Zima. Nizko sonce in sneg, ki zelo odbija svetlobo.Pozimi skorajda ne vidim brez špeglov od bleščanja. Mam ene z oranžnimi lečami in so super, ker ne zatemnijo preveč.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Na hrvaskem morju mas na stantih za 10eur soncne spegle s polarizacijo, na vodi super delujejo napram navadnim soncnim speglom. Je pa seveda na steklenih drazjih ocalih opazit lepse kontraste, seveda se plastika nemore glih primerjat s steklom, ampak spegli kot spegli.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.701
3.307
113
Nekdo mi je zadnjič rekel, da vodo z odsevom sonca vidiš čisto drugače, če polarizirana očala obrneš pokonci. Moram preveriti
smile-1.gif