No vidiš, a ni fajn, če se pogovarjamo o kompletni situaciji in ne samo delni...ja potem pa še dobro, da niste malenkostni, saj bi mi lahko podtaknili marsikaj česar nisem omenil![]()
Sej ne vem kako je s tem ampak terminske cene za SE so recimo 1/3 cene od MHE (nakupne) na mwh, kaj šele od kakšnih resnih HE. Zdej vprašanje pa kaj ti revni ponudniki SEja dejansko kupujejo na trgu (ker so zakonsko obvezani zakupit toliko in toliko mwh na toliko in toliko odjemalcev) ... najbrž kupijo poceni sončnično energijo, potem pa razlike pokrivajo z dejansko borzno ceno. Pol pa stokajo pa subvencije pobirajo ko gre EU trg v ekstreme kot je bilo zadnje 2-3 tedne.Nisi ne. Kot tudi niti omenil nisi dolgoročnih pogodb in nakupov vnaprej. Ampak ne bodimo malenkostni... Kot sem dejal, izgube ki jih trenutno dobavitelji ustvarjajo se direktno odražajo na plačah v branži.
Iz Mojelektro vzameš 15' podatke o oddani (A-) in prevzeti (A+) električni energiji. Vsako posebej zmnožiš z borzno ceno (BSP oz. SIPX) za tistih konkretnih 15' in dobiš vrednost prevzete oz. oddane elektrike. Sešteješ vse mesečne 15' vrednosti in dobiš mesečno vrednost oddane in prevzete elektrike. Ni ravno neka raketna znanost...jaz podatke imam vse (zase). ravnokar gledam, zdaj naj mi pa en še pove, kaj in kako naj iz njih izračunam. ni problem, ampak trenutno beremo v enem članku par vstopnih podatkov narobe pa še par kontradiktornih zaključkov. Uporabljene formule pa še zmeraj nikjer...
Uradno nadomestilo se računa po formuli iz uredbe. Ampak tam so zajeti vsi (?) odjemalci, ki v danem intervalu bilančno pripadajo k posameznemu dobavitelju. Jaz sem ti povedal, kako si lahko svoj delež preprosto izračuna vsak sam (pri tem zaradi poenostavitve nisem upošteval mankov). Ko veš, da je borzna cena elektrike vsakih 15' drugačna, je zadeva preprosta in logična: pač upoštevaš vrednost oddane in vrednost prevzete elektrike in to je to.Se pravi po tvoje se odskodnina racuna po tej formuli? Ce si tok dober pa svojo trditev podkrepis s kakim kredibilnim virom. Sam izracun, ki ga tvoj model predvideva, je dalec od kakršnekoli znanosti, ampak ce je v osnovi napacen,...