sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.516
9.665
113
Zdaj, omreznino placujemo vsi... Velika verjetnost je (in velika verjetnost rečem, ker se bo iskalo izjeme, ki potrjujejo pravilo, ki je pa "praviloma"), da tisti s SE vec kot kot tisti brez. Omreznina ni izvzeta s položnice. Na koncu je pa vedno tak, da tisti, ki placuje najvecji drobiz, tuli, kako vse gor drži...

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.476
6.864
113
Isto pri nas, pozimi čez 100 eur, poleti nekaj čez 30 eur. S tem, da se zna ta znesek še povišati, ker sem zaprosil za dvig iz 17kW na 24kW, ker mi števec od 15 do 30 minut na dan še zmeraj dela na meji dobrega okusa. Je pa vprašanje kaj bo s tem, ker sem po kablu 550 metrov od transformatorja.

sass

Guru
1. sep 2007
5.379
1.013
113
Zdaj, res ne vem tocno, kako se ta nadomestila dobaviteljem obracunavajo, ampak glede na napisano, se obracuna razlika med koliko gre ven in koliko noter. Torej so nadomestila izplacana samo za tiste, ki delajo viske. Jaz recimo delam manke, pa so odsteli od teh nadomestil (ni za kaj se enkrat). Prenesi teh kwh za 12mio na uporabnike in bodo dali res delali to, kar se pavsalno ocita za sankom. Skurili bodo vse! Ker bo ceneje porabljati kot varcevati. Glede na to, kako so bloki postavljeni (kot receno, vsaj tu jih je pamet srecala in ninvec visokih blokov poleti cez dan) pa bo to ponoci pozimi, ko nic hudega ce je 1 stopinjo vec v bajti, avti se pa itak ponoci filajo...

Tak... Tako so ta nadomestila povzeto po clanku zastavljena...

P.s.
Dobavitelji kasirajo tudi nam, ki imamo manje. Cena za kWh je kar nekaj visja, kot za tiste brez soncnic.
slabo si prebrala, nadomestila se izplačujejo tistim dobaviteljem, ki morajo elektriko poceni jemati in drago vračati. se pravi imajo dobavitelji večje stroške s tistimi, ki delajo manke, kot s tistimi, ki delajo viške.
Izgube nastajajo zaradi vedno večje razlike med cenami elektrike v času visoke proizvodnje fotovoltaike (to je podnevi in poleti), in v času visokega odjema odjemalcev (to je zvečer in pozimi). Ali drugače, energija, proizvedena v fotonapetostnih napravah, ima v sončnih dnevih vedno manjšo vrednost (saj je teh naprav vedno več), medtem ko je vrednost energije, ki jo morajo dobavitelji zagotoviti za dobavo tem odjemalcem (ko sonce ne sije), vedno večja. "Škarje" se z leti pospešeno razpirajo in povzročajo vse večje težave dobaviteljem pri oskrbi odjemalcev z letnim netiranjem.

• Všeč mi je
Reactions: BojanP

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.516
9.665
113
Ja, na začetku se je tako bral, zdaj pa poskrolaj do konca... Poleg tega stevilka 57000 daje misliti, da gre za one, ki delajo viske. Kolikor vem, praviloma delajo SE viske.

Nisem slucajno napisala zadnji stavek. Povzemamo zurnal...

Ob tem so pri izračunih upoštevali tudi vrednosti, izračunane za odjemalce z neto prevzemom, ki znižujejo višino nadomestil. To pomeni, da se pri »izračunu nadomestila ne upoštevajo le stroški dobavitelja zaradi odjemalcev, ki v omrežje oddajo več električne energije, kot je iz njega prevzamejo, temveč tudi učinek odjemalcev z neto prevzemom, ki iz omrežja prevzamejo več električne energije, kot je vanj oddajo«.

Pri teh odjemalcih se presežna količina prevzete električne energije ovrednoti po povprečni letni tržni ceni. Tako izračunana vrednost predstavlja pozitiven učinek za dobavitelja in se zato odšteje od skupnega nadomestila. Končni znesek nadomestila je posledično nižji, kot bi bil, če bi se upoštevali le stroški zaradi sistema letnega netiranja.

Preprosto povedano, če nekateri samooskrbni odjemalci v posameznem letu iz omrežja prevzamejo več električne energije, kot je vanj oddajo, ta učinek zmanjšuje znesek nadomestila, ki ga prejme dobavitelj

piagolo

Guru
22. nov 2009
8.691
4.860
113
Je rešitev v zero-exportu za sončničarje?
In prehod pa na neto odjem, v primeru manjka.
Neporabljena energija pa poslana nazaj k izvoru.

Kupec

Pripravnik
19. sep 2016
68
5
8
Ja, na začetku se je tako bral, zdaj pa poskrolaj do konca... Poleg tega stevilka 57000 daje misliti, da gre za one, ki delajo viske. Kolikor vem, praviloma delajo SE viske.

Nisem slucajno napisala zadnji stavek. Povzemamo zurnal...

Ob tem so pri izračunih upoštevali tudi vrednosti, izračunane za odjemalce z neto prevzemom, ki znižujejo višino nadomestil. To pomeni, da se pri »izračunu nadomestila ne upoštevajo le stroški dobavitelja zaradi odjemalcev, ki v omrežje oddajo več električne energije, kot je iz njega prevzamejo, temveč tudi učinek odjemalcev z neto prevzemom, ki iz omrežja prevzamejo več električne energije, kot je vanj oddajo«.

Pri teh odjemalcih se presežna količina prevzete električne energije ovrednoti po povprečni letni tržni ceni. Tako izračunana vrednost predstavlja pozitiven učinek za dobavitelja in se zato odšteje od skupnega nadomestila. Končni znesek nadomestila je posledično nižji, kot bi bil, če bi se upoštevali le stroški zaradi sistema letnega netiranja.

Preprosto povedano, če nekateri samooskrbni odjemalci v posameznem letu iz omrežja prevzamejo več električne energije, kot je vanj oddajo, ta učinek zmanjšuje znesek nadomestila, ki ga prejme dobavitelj
Jabe, narobe razumeš. Tudi ti zelo verjetno svojemu dobavitelju s svojo 'izmenjavo elektrike z omrežjem' povzročaš izgubo. Pač s tem, ko mu jo oddajaš tedaj, ko je njena cena na borzi nizka in jo jemlješ nazaj, ko je visoka. Zadnji stavek pa le pojasnjuje, da zate, ki imaš manke, dobavitelj ni upravičen do povračila vseh izgub ampak se mu znesek zniža za tisti del, ki ti ga je zaradi mankov prodal po (zanj) dobri ceni.

Če bi veljala tvoja logika, potem kao odjemalec z letno izravnano oddajo in odjemom iz omrežja dobavitelju ne bi povzročal nobenih izgub. Kar pa praviloma seveda ne drži, kajti povprečen lastnik net metering samooskrbe dobavitelju odda bistveno več elektrike tedaj, ko je njena cena na trgu nizka, odvzame jo pa tedaj, ko je sam (tako kot skoraj vsi net meteringaši) nima dovolj, visoka. In od tod razlika.

Sicer pa ne bi smel biti problem izračunati tvoje 'bilance' (brez mankov po koncu leta). Excel menda obvladaš - izvozi iz Mojelektro podatke o oddanih in iz omrežja prevzetih količinah elektrike. Dodaš borzne cene (so javno objavljene) in poračunaš koliko je kaj vredno in voila. Za to, da boš ugotovila, koliko stotakov ti šenka dobavitelj (oz. dejansko vsi ostali odjemalci) ti niti ni treba upoštevati marž dobaviteljev (cca. 10 - 20 €/MWh v vsako smer). Z njimi bi bila izguba le še večja...

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.476
6.864
113
Zanimivo, kako gladko se ignorira dejstvo, da je elektrika, katere cena je na trgu sredi dneva nizka (oziroma je marsikomu ni treba niti kupiti, ker jo brezplačno prevzame) končnemu odjemalcu vseeno prodana po tržni ceni in ne nižji. Kako to dokazujejo v bilancah nakupa in prodaje je verjetno neznanka.

Mogoče bi res morali iti na sistem kjer pač vzamemo iz omrežja samo kolikor rabimo, ostalo pa pač zero export, pa da vidimo, koliko se bo revežem med dobavitelji takrat popravila računica, ker ne bojo več trpeli ob brezplačnem prevzemanju.
Morebiti celo ukiniti upravljanje baterij po sistemu ti baterijo kupi, mi bomo pa polnili, ko bo poceni in prodajali, ko bo drago.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.516
9.665
113
tole se zdele v dveh temah fura... razumem, kot je napisano. več kot enkrat sem napisala, da je pa napisano, da je škoda vsacga W, ki je bil porabljen zato, da se je spisalo...

jaz podatke imam vse (zase). ravnokar gledam, zdaj naj mi pa en še pove, kaj in kako naj iz njih izračunam. ni problem, ampak trenutno beremo v enem članku par vstopnih podatkov narobe pa še par kontradiktornih zaključkov. Uporabljene formule pa še zmeraj nikjer...

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.476
6.864
113
Meni izgleda, da so vsi ti izračuni, ki jih dobavitelji plasirajo v javnost enostavno obravnavani tako, da je vsa elektrika, ki jo brezplačno prevzamejo in prodajo po tržni ceni vredna manj kot zadnji drek na palici, vsa elektrika, ki jo morajo kupiti na trgu za uporabnike z sončnimi elektrarnami ima ceno platine, vmes pa se še malo operira z borznimi cenami in popolnoma ignorira dolgoročne zakupe elektrike, ki jih imajo praktično vsi dobavitelji in seveda niso po urnih borznih cenah. In sedaj imajo dobavitelji izgubi, kar se odraža tudi na plačah v energetiki...

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.516
9.665
113
lej... tole je bilo 12mio potalanih, da nihče ne ve, kako. Prevzeta elektrika, ki se jo naprej prodaja je nič, da se kwh šopajo po zajlah, je treba plačati - kdo, koliko? kdor ima manke, plačuje dražji kWh, da se malo pokompenzira. koliko je česa za koliko, živ bog ne ve. polno postavk, za nobeno se ne ve, po čem je. ven se plasira članke z edinim namenom dodatnega razkola, zato da se dobi "javno" podporo za uvedbo sprememb. in še čisto vsaka sprememba je udarila po tošlu, ponavadi one, ki so navijali zanjo, še malo bolj. Kar je pa od vsega tudi fer. Če navijaš za neki, še račun plačaj. Najbolj tepejo računi za štrom tiste, ki porabijo najmanj. Kaj jim na računu piše, pojma nimajo, samo zensek gledajo, ne vedo, od kod pride. In pol eden reče, oni tam je kriv, drugače bi bilo manj (japajade) in zagrabijo. Pride do sprememb, ko bo kao bolj fer za vse, račun je pa večji.

Schime

Guru
22. nov 2008
2.204
1.017
113
Naj pa ti dobavitelji z izgubo naredijo velike baterijske hranilnike in ob negativni ceni energijo hranijo ob visokih cenah pa prodajajo. Kot črpalna hidroelektrarna Avče. Saj vsi pravijo kako hitro se baterijski hranilniki povrnejo bo to idealna investicija.

• Všeč mi je

mcn

Majstr
3. sep 2007
2.088
326
83
Slovenija
Saj jih imajo vsi dobavitelji, ki sedaj na veliko tržijo baterijske hladilnike z njihovim upravljanjem. Za njih je to idealna kombinacija, stranka kupi hranilnik in sončno, upravljajo pa ga oni. Jaz to vidim kot ogromen virtualen hranilnik (elektrarno), kjer lahko prodajaš drago in kupuješ poceni. Po mojem bi si lahko še delno balansirali omrežje s tem.

jonny77

Guru
16. sep 2007
13.131
2.337
113
Pomurje
Naj pa ti dobavitelji z izgubo naredijo velike baterijske hranilnike in ob negativni ceni energijo hranijo ob visokih cenah pa prodajajo. Kot črpalna hidroelektrarna Avče. Saj vsi pravijo kako hitro se baterijski hranilniki povrnejo bo to idealna investicija.
in tudi je. Le da so spet samo eni pri koritu. Vmesni ki posatvijo še tudi kar nekaj dobijo, porabniki pa vse to plačamo.

• Všeč mi je

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
526
92
28
lej... tole je bilo 12mio potalanih, da nihče ne ve, kako. Prevzeta elektrika, ki se jo naprej prodaja je nič, da se kwh šopajo po zajlah, je treba plačati - kdo, koliko? kdor ima manke, plačuje dražji kWh, da se malo pokompenzira. koliko je česa za koliko, živ bog ne ve. polno postavk, za nobeno se ne ve, po čem je. ven se plasira članke z edinim namenom dodatnega razkola, zato da se dobi "javno" podporo za uvedbo sprememb. in še čisto vsaka sprememba je udarila po tošlu, ponavadi one, ki so navijali zanjo, še malo bolj. Kar je pa od vsega tudi fer. Če navijaš za neki, še račun plačaj. Najbolj tepejo računi za štrom tiste, ki porabijo najmanj. Kaj jim na računu piše, pojma nimajo, samo zensek gledajo, ne vedo, od kod pride. In pol eden reče, oni tam je kriv, drugače bi bilo manj (japajade) in zagrabijo. Pride do sprememb, ko bo kao bolj fer za vse, račun je pa večji.
Jaz verjamem, da so Borzen strokovnjaki dobro izračunali, odšteli vas "manjkaše". Čist vseh faktorjev itak nikdar ne moreš upoštevat.
Torej po cca. 230€ / netmetering priključek so dobili el.dobavitelji. Pošteno. Skoraj toliko, kot je SC pred časom želel zarčunavat svojim strankam :)
Prav zanimivo, da SC ni oddal prijave Borzenu za te izgube ?! **edit**: aja, budala jim je skenslal netmetering :eek:
Naj bo tako zdaj dobaviteljem lahka noč in naj nas netmeterigovce pustijo na miru tudi po 2030, ko se ta uredba konča !

sass

Guru
1. sep 2007
5.379
1.013
113
Zanimivo, kako gladko se ignorira dejstvo, da je elektrika, katere cena je na trgu sredi dneva nizka (oziroma je marsikomu ni treba niti kupiti, ker jo brezplačno prevzame) končnemu odjemalcu vseeno prodana po tržni ceni in ne nižji. Kako to dokazujejo v bilancah nakupa in prodaje je verjetno neznanka...
nič se ne ignorira, ker se to kompenzira z dejstvom, da jaz kot gospodinjski odjemalec vedno plačam enako dogovorjeno ceno, ne glede ali je borzna cena na sončen dan podpovprečna, ali pa na mračen dan nadpovprečna. če kdo misli, da ga njegov dobavitelj tu nateguje, lahko vzame dinamični paket npr. pri Bisolu in bo dejansko plačeval po *borznih* cenah. letos naj bi bilo tudi nekaj ur, ko bi celo dobil plačano za porabo elektrike. sicer pa si vsak lahko naloži aplikacijo tarifnik in preveri zase, če se mu dinamične cene splačajo.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.476
6.864
113
Aha, spet smo pri razlagah, da dobavitelji za vsak dan vnaprej kupujejo na borzah za vso dnevno porabo in nimajo dolgoročnih pogodb in vnaprej zakupljenih količin po fiksnih cenah, ne glede na to ali je sončen dan ali lije kot iz škafa, dnevno pa dokupujejo samo kolikor je nujno potrebno. Verjetno ni treba posebej preverjati katera trditev je bolj točna.