sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.357
9.522
113
...ki se nadaljuje s pomočjo Excel tabele. Vprašaj našo forumašico.

Tega se na forumu ne sprašuje. Na forumu se mi hoče kakor da ne posmehovati in me poniževati s tem. Čeprav res ne vem, v katerem paralelnem svetu je to posmehujoče in poniževalno, razen pač uporabe tona, kako se to reče in ne kaj se reče. Sprašuje se pa potem na skrivaj, skrivajoč pred drugimi, v ZS.

Schime

Guru
22. nov 2008
2.203
1.014
113
Odvisno od kakšen izkoristek imajo paneli glede na povišano temperaturo. To bi moral preveriti pri tehničnih podatkih panelov. AI pravi da je tam med 0,3% do 0,5% na °C. 25°C je pa referenčna vrednost.
Če je zgoraj zapisano, da so paneli bili segreti na 70°C je to 45°C. To potem množi z procentom. Če uporabis 0,4% je to potem 18%. To pa potem še zracunaš kaj to pomeni na izkoristek pri povišani teperaturi glede na izkoristek panela pri 25°C.

Schime

Guru
22. nov 2008
2.203
1.014
113
Da še podam podatke za moje panele.
Izkoristek panelov je 21% ( pri 25°C)
Pri 70°C je pa cc 17,8%.
Temperaturni koeficient Pmax je pa 0,34%/°C.

Realno pa je proizvodnja v mesecu Juliju za zadnja 4 leta znotraj med 1,9MWh in 2MWh.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.357
9.522
113
To je priblizno tako, kot tovarniški podatki za porabo avta...

Te stvari bi bilo potrebno meriti, in ce bi za relevanten podatek bilo potrebno samo samo vedeti koliko je T in koliko je trenutna moc panela, potem bi to tudi grafki risal. Lahko sicer nastimas to v kakem HA, da ti skupaj vrze, ampak dokler ne bos mogel/znal dolociti koliko je maximalna moc panela (je se/že nazivna), koliko je oblacno, senčeno, vetrovno na vsaki mikro lokaciji v vsakem danem momentu ipt itn tega ne bos nikdar mogu zmeriti. Do tega podatka je nemogoce priti, se priblizkov ne mores oceniti, koliko so relevantni...

Schime

Guru
22. nov 2008
2.203
1.014
113
Itak, da ne ker so vsi kataloški podatki dobljeni v lab okolju. Je pa to približna ocena, če koga že zanima. Mene ne.

mcn

Majstr
3. sep 2007
2.086
325
83
Slovenija
Sem res preveč pavšalno napisal. Kar pa sem hotel dejansko reči je to, da ne glede na zunanjo temperaturo je proizvodnja na dan plusminus 3% ista. Torej izkoristek varira znotraj tega območja. Govorim o sončnih dnevih brez oblačkov v trenutnem koledarskem obdobju in moji geografski lokaciji.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.357
9.522
113
Ni bilo tok tebi namenjeno, kot onemu, ki želi provocirati. Ce se avgust nadaljuje, kot se je zacel, bo to z naskokom naboljse poletje doslej. Ker veliko bolj kot vrocina na proizvodnjo vpliva oblacnost, dež ipd... Ko bo enkrat sezona padavin naj spet vprasa, pa bo dobil želen odgovor.