sončna elektrarna

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
254
114
43
In to je poanta mojega pisanja. Jasno, da greš v investicijo ker pričakuješ dobiček
To, da se vam splača plačujemo vsi porabniki elektrike. Ja, tudi vi, ampak vaš dobiček to pokrije in še ostane, drugače se tega ne bi šli. Eni se pa pač tega ne gremo iz principa...
malo primerjave
Vinjete kopujemo skoraj vsi. Eni se vozite po avticestah tudi večkrat dnevno, nekateti pa imamo do avtoceste 45 minut voznje ce imamo srečo.
Zastoji na AC je anomalija v sustemu. in kdo povzroca to, tisti ki so vsak dan na AC ali tisti ki se vozijo po njej enkrat na par mesecev.
Letne vinjete kupujemo ker se nam finančno SPLAČA in profitiramo, če bi kupovalu tedenske bi bilo dražje. No letos pa še država po odprtju slastičarne nekaj časti. Pa ne vsem...

mtl

Guru
19. jul 2007
11.055
717
113
Kras
www.mtl.si
V bistvu to niti nima veze, letnega netmeteringa itak ni možno več skleniti, tako da je zadeva zaključena. Kdor je izkoristil je, kdor ni, pač ni. Žal mi je le za tiste, ki so želeli izkoristiti, pa ni bilo možnosti zaradi preobremenjenosti lokalnega omrežja.
Te sončnice, ki so v tem letnem netmeteringu, bo pa verjetno sam elektroenergetski sistem porihtal v prihodnjih letih, ker kolikor vem, vsi dograjujejo večje hranilnike baterije. Ne mislim na končne uporabnike, ampak distributerje oz. kdo drugi.
Pa uporabniki lahko tudi kaj naredimo v tej smeri, recimo da se uporablja večje uporabnike ob špicah.

V glavnem: ne še tukaj pasti na foro in se kregati med sabo. Škoda živcev in časa.
:nazdravje:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.454
7.561
113
Zgornje cifre je treba mnoziti x3.
Sredi noci mi ni delovala logika in sem verjel chatgpt da tes ogreva 100k ljudi.dejansko jih ogreva 35k
pa kdo je tu nor da kima tem cifram?
Če me kdo vpraša je to spet ena kraja državnega denarja. Za 300 milijonov se postavi 300 individualnih kurilnic. Sicer pa a ni toplota tam stranski produkt? Hec pa je ker TEŠ na ogrevanje pribije vse emisijske kupone, ki bi jih tako ali tako plačali, tudi če bi ta toplota šla skozi dimnik.
Sicer pa TEŠ ugasnit čimprej, čeprav ga bi teoretično potrebovali za pokrivanje sončnih elekraren v času ko te ne obratujejo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.607
3.914
113
Za tiste, ki še niste opazili, bi pa radi tožili v Bruselj: TEŠ kar lepo pomaga EE sistemu. ;)

Sedaj je pač kurilnica s stranskim proizvodom elektriko.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.961
8.158
113
pri taščici
Za tiste, ki še niste opazili, bi pa radi tožili v Bruselj: TEŠ kar lepo pomaga EE sistemu. ;)

Sedaj je pač kurilnica s stranskim proizvodom elektriko.
Ja v praksi.
Na papirju pa ga rabimo samo se za ogrevanje

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.730
8.106
113
Koliko je pa bilo SE 5 let nazaj?
Kolksna so bile motnje zaradi SE takrat in koliko sedaj?
So motnje pretezno na racun "dovoda" energije ali "odvoda", ker gre vse na strom?

• Všeč mi je
Reactions: sad