sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.608
8.020
113
Ukinitev netiranja in bo volk sit. Za kozo pa? Njej pa odškodnino za prekinitev pogodbe. Ne a?
Ofskodnina je pa? Kot ti ime pove - poplacilo skode, ki je s tem nastala. Pri SE pa se mutit ne gre, ker je vse merljivo in tudi dejansko merjeno in zato lazje dokazat nastalo škodo, kot v marsikaterem drugem primeru.

Vzameš zadnje leto porabe - koliko si zdaj placal, koliko bi drugače. Na zivljenjsko dobo SE, ki je 25 let in upostevajoc inflacijo (ker je manj kot sprememba elektricnih cen, z uspesnim pogajanjam pa kar spremembo cene elektrike). Kar pomeni imam SE 5 let, se 20 let bo delala. Porabila sem 15MWh elektrike. Letos bom za to placala x€. Na novem sistemu SE bi placala - tukaj se pa luštno zacne. Tocno se ve koliko, ker je vse izmerjeno, brez mutenja, da en pretirava, drugi podcenjuje.

Razlika v € krat 20 let, upostevajoc rast cen ali vsaj inflacijo. Izplacilo danes.

Odgovor je absolutno DA.

piagolo

Guru
22. nov 2009
8.047
4.418
113
Si pri ceni elektrike mislila na golo energijo ali na vse tisto, kar je nanjo obešeno in kar je na mesečni položnici?

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.608
8.020
113
Kolikor je razlika v poloznici. Na letni ravni seveda, ker gre za letni rezim.

Ker sem imela SE na letnem netmeteringu sem placala toliko, ce bi imela SE na novem režimu, bi pa placala toliko in toliko. Toliko sem bila namrec oskodovana zaradi prekinitve pogodbe. Letos. potem se zacne nategovanje z inflacijo, koliko je predvidena v naslendjih 20 letih, potem se zacne o trendih cen elektrike, ki je skrajno neugodnen za takolo ad hoc prekinianje pogodb. Potem je piagolo, kalbo in podobni, ki so vedno glasni in se ne smes strinjati, ker potem te vlacijo po vseh cajtngih, kako nespametno "talas" denar in je tozba tu, ker se ne bi smeli s prve strinjat, ce pa sodisce rece, pa nimas kaj. In tukaj je pa se dodama vrednost teh kregarij - v najboljsem primeru traja par let in ne gleda na visino odskodnine padejo se zamudne obresti.
Pa to ni nobena pravljica. Tako stvari funkcionirajo. Ponavadi gre sicer za raznorazne razpise, kjer izberejo svojega, pol je pa treba skodo placat. Ampak princip je enak.

Potrpezljivi, ki se ne bi strinjali s ponujenim drobizem, bi s SE zasluzili se vec, kot so si nadejali.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.608
8.020
113
25-30 je privzeta starost. Vzela sem manjso stevilko.

Zivljenjska doba je kamot se daljsa. Zivljenjska doba ni, koliko casa bo SE delovala brez okvar. Ampak koliko casa se lahko pricakuje, da bo ob rednem vzdrzevanju in obcasnih popravilih/menjavah posameznih elementov opravljala svoje poslantsvo s plusom. Ta se pokrajsajo, ker bo do njih prislo v vsakem primeru, ne glede na to, na katerem sistemu netmeteringa si.

irwin

Guru
13. mar 2008
1.681
518
113
..realno gledano 15 let pa smo lahko zadovoljni. Zasigurno velja za tehnikalije katera laufajo pod vremensko pogojenim vplivom.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.608
8.020
113
realno gledano glede na kaj?

garancije so do 15 let, življenjska doba je precej daljša. Skupna življenjska doba elektrarne je 25-30let, pri izračunih za ROI se pa upošteva, da bo prišlo do ene menjave inverterja, ker ta ima pa življenjsko dobo res ene 15 let max. Ta menjava inverterja je v zgornjem primeru irrelevantna, ker vsakršno vzdrževanje, popravila in zavarovanja so enaka ne glede na sistem netmeteringa na katerem si. Upošteva se lahk kamot samo razlika v letnih položnicah + inflacija/sprememba cen energije + (morebitne) obresti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.608
8.020
113
Tole zgodbo sem na eno drugo temo dala skozi nedolgo nazaj. Tako meni opisal zadevo odvetnik. Šlo je za en občinski razpis, kjer so se namenili ne glede na vse izbrati drugega kandidata. Nehalo se je pri nas že pri tem, da so se raje odločili še enkrat točke šteti, ko so enkrat ugotovili, da imam denar in čas in potrpljenje tole do konca speljat.

Kar je dealbrejker in na kar se računa pri takih zadevah je, da:
- folk nima denarja za založit odvetnika
- nima časa se s tem ukvarjati oziroma jih preveč stresira (jaz sem čakala 3 leta, da se je odločilo, kdo ima prav. Se pravi, če zmagaš, traja cca 3 leta, da si upravičen do odškodnine in nadaljnih še 2x toliko za postopek, da se višina odškodnine določi)
- je nagnjen k temu, da bo raje jamral v gostilni, kako nismo pravna država in mali človek in korupcija in blabla

edina objektivna ovira je sicer 1. točka, ker ta denar ni mali. Ostalo so hendikepi osebnostnih lastnosti...
V mojem primeru bi bilo pa odškodnino bistevno težje določiti, kot pa pri nečem, kar se meri na 15min.

Občine praviloma gredo na sodišče, da se jim ni treba zagovarjati zaradi tega, da so nespametno, če že ne koruptivno izplačale nekoga in potem raje obresti na postopke plačujejo, da je mir. to je pa dodaten plus.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.257
1.025
113
Kar je dealbrejker in na kar se računa pri takih zadevah je, da:
- folk nima denarja za založit odvetnika
- nima časa se s tem ukvarjati oziroma jih preveč stresira (jaz sem čakala 3 leta, da se je odločilo, kdo ima prav. Se pravi, če zmagaš, traja cca 3 leta, da si upravičen do odškodnine in nadaljnih še 2x toliko za postopek, da se višina odškodnine določi)
S temle se strinjam.. sicer izven konteksta SE - imel skodni primer z zavarovalnico.. nismo prisli skup.. imel sem cas (in denar za odvetnika).. pa sem po karnekaj letih prisel na vrsto in zmagal.. obresti so nanesle toliko kot glavnica.
Ce bi bil pa takrat brez denarja - bi pa najbrz pobral od zavarovalnice ponujeno.. pa simfal v gostilni kako je sistem grd in ne fer..
Navadt se je treba mal borit za svoje pravice.. ce ne te povozi glih kdorkol ma 5 min cajta

• Všeč mi je
Reactions: sad

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.006
10.552
113
EU
realno gledano glede na kaj?

garancije so do 15 let, življenjska doba je precej daljša. Skupna življenjska doba elektrarne je 25-30let, pri izračunih za ROI se pa upošteva, da bo prišlo do ene menjave inverterja, ker ta ima pa življenjsko dobo res ene 15 let max. Ta menjava inverterja je v zgornjem primeru irrelevantna, ker vsakršno vzdrževanje, popravila in zavarovanja so enaka ne glede na sistem netmeteringa na katerem si. Upošteva se lahk kamot samo razlika v letnih položnicah + inflacija/sprememba cen energije + (morebitne) obresti.
To je več kot TEŠ.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.608
8.020
113
Take so uradne predikcije in edina referenca. Pa ne slovenske in ne PRovske, da se ne bo na kdo zataknil. PR samo to prodaja kot brez stroškov 25-30 let, kar seveda ni res. Kaki panel bo treba zamenjat, pa inverter, pa kaki del konstrukcije, pa kak optimizator ipd...

Drugega kot to danes ni, če bi bile že 50 let po strehah, bi prav tako danes v Sloveniji točno vedeli, kaka je povprečna življenjska doba in bi lahko bila to referenca. Veliko boljša sicer, ampak bo treba še malce počakati.