sončna elektrarna

sad

Guru
24. avg 2007
21.089
9.739
113
Ja, samo ta slama je sedaj malo dražja :). Pa sedaj je zraven še en paket baterij, da se lažje vžge.
Evo, da boš malo lažje spal. :cool:

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.767
3.390
113
Problem je glavno pranje, ko ta voda, četudi bi jo pred tem ogrel na 80 stopinj, nato kroži v zaprtem sistemu 9 minut in vmes konstantno dogreva. Zraven pa dela še elektromotor in kompresor. Če voda na koncu cikla nima 60 stopinj, se cikel lahko ponovi še 3x.

Ni rešitve za to situacijo. Tudi če upoštevaš samo 9 minut polnega gretja in zraven še elektromotorje, pod 13 kW špico ne bi prišel.

Potem se mi pa ob morebitnem znižanju špice lahko zgodi tudi, da bo crknil kontrolni termostat in bo naredil 3 polne cikle, za kar bom nato plačal krepko kazen.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.271
1.213
113
www.adriamedia.si
Lahko nastavljam vse razen vklopa grelca, ampak če hiša ne drži toplote, mora TČ delati z višjo močjo, ni druge.
Če hiša ne drži toplote, bo omrežnina še najmanjši problem (ki se ga da rešit delno s hranilnikom elektrike, še ceneje s hranilnikom toplote, za katerega so tudi subvencije).
Če pa jo kolikor toliko drži, pa je hranilnik elektrike čisto OK.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.271
1.213
113
www.adriamedia.si
Kje lahko dobim za 3 jurje 25 kW baterij in 3F razsmernik, ki nese 20 kW? Ker elektrarna je 20 kW. Pa da je kompatibilno s Solaredge.

V bistvu mi sporočaš da se lahko odločim ali bo z mano služil elektro, ali pa prodajalci. Jaka izbira.
Če elektrarno že imaš, se ne splača toliko (ker kupušeš dodatni razsmernik, ker so nižje subvencije). Najbolje je za tiste, ki šele delajo SE. Če ji dodajo še hranilnik /torej namesto navadnega hibridni razsmernik), ta dvigne neto vrednost investicije le za omenjenih par jurjev, ko preračunaš vse subvencije.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.271
1.213
113
www.adriamedia.si
No, in to je edino pizdakanje sonckarjev, ki bi lahko vzdrzalo. Pa noben niti omenil ni. Sonckarji na letnem netemeteringu naj ne bi placevali kwh, pa zdaj jih. Resda ni na poloznici vidno, ampak razliko med trzno in regulirano ceno placujejo, kot vsi ostali.
Kaj plačujejo pri energiji (kWh)? Če imajo plus kWh, ne plačajo nič. Če imajo manjko, bodo plačali po takrat (torej konec letošnjega leta) veljavni ceni (kot vsi ostali, pa naj bo ta regulirana ali pa ne več). In ker bo takrat regulirana, bodo pač plačali po regulirani.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.166
6.720
113
Trenutno, kolikor vem, drzava placuje razliko med trzno in regulirano ceno elektrike. Od kod ji denar?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.271
1.213
113
www.adriamedia.si
Problem je glavno pranje, ko ta voda, četudi bi jo pred tem ogrel na 80 stopinj, nato kroži v zaprtem sistemu 9 minut in vmes konstantno dogreva. Zraven pa dela še elektromotor in kompresor. Če voda na koncu cikla nima 60 stopinj, se cikel lahko ponovi še 3x.

Ni rešitve za to situacijo. Tudi če upoštevaš samo 9 minut polnega gretja in zraven še elektromotorje, pod 13 kW špico ne bi prišel.

Potem se mi pa ob morebitnem znižanju špice lahko zgodi tudi, da bo crknil kontrolni termostat in bo naredil 3 polne cikle, za kar bom nato plačal krepko kazen.
9 minut 13 kW špice je cca 2 kWh. En normalen hranilnik ti jo torej poreže na minimum (cca 4 kW) par dni zapored, ne da bi se filal (pa se lahko, ponoči, s poceni štromom in brez udarca zaradi omrežnine, ali iz morebitne SE, kadar ti sicer ni obremenjena). Treba si je le izračunat, kakšna je finančna slika tega ukrepa. Pač sena hranilnika, subvencije, prihranki. Pa se hitro vidi a se splača ali ne.

darwin

Majstr
17. avg 2007
608
380
63

Špico razdeliš v dva bloka. Se pravi, da namesto ob šestih zaštatraš 10 čez, kar pomeni, da bo 5 minut cikla v enem in 4 minute v drugem bloku.
Ali pa ena taka brezogljična :cheer: rešitev, da pod cevi daš žerjavico, ki bo vodo med kroženjem ogrevala.

Sicer pa še vedno mislim, da sistem, kjer obvestil o prekoračitvah ne dobiš v real-time brez nekih stroškov za uporabnika, ne more funkcionirati.
Doma smo družina. Ne morem jaz iz garaže klicati ženo, če slučajno pegla, sina, če je vklopil toaster, hčerko če si ravna lase in hrčka, če teče v kolesu da dela elektriko, da bom vedel ali lahko ali ne smem zalaufati švas aparat.
In potem sprašujem ženo, kaj smo 13. decembra ob osmih zvečer delali, da smo naredili 10,5 kW in špico.

• Všeč mi je
Reactions: B81

sad

Guru
24. avg 2007
21.089
9.739
113
Špico razdeliš v dva bloka. Se pravi, da namesto ob šestih zaštatraš 10 čez, kar pomeni, da bo 5 minut cikla v enem in 4 minute v drugem bloku.
Ali pa ena taka brezogljična :cheer: rešitev, da pod cevi daš žerjavico, ki bo vodo med kroženjem ogrevala.

Sicer pa še vedno mislim, da sistem, kjer obvestil o prekoračitvah ne dobiš v real-time brez nekih stroškov za uporabnika, ne more funkcionirati.
Doma smo družina. Ne morem jaz iz garaže klicati ženo, če slučajno pegla, sina, če je vklopil toaster, hčerko če si ravna lase in hrčka, če teče v kolesu da dela elektriko, da bom vedel ali lahko ali ne smem zalaufati švas aparat.
In potem sprašujem ženo, kaj smo 13. decembra ob osmih zvečer delali, da smo naredili 10,5 kW in špico.
Ne rabiš klicat.
Iz garaže, kjer imaš seveda varovalke za celo hišo, vse varovalke razen za garažo cukneš gor in evo ti, švasaj na polno.
Pa vrata prej zakleni, ker sicer bodo špice najmanjši problem. :evil:

darwin

Majstr
17. avg 2007
608
380
63
Ne rabiš klicat.
Iz garaže, kjer imaš seveda varovalke za celo hišo, vse varovalke razen za garažo cukneš gor in evo ti, švasaj na polno.
Pa vrata prej zakleni, ker sicer bodo špice najmanjši problem. :evil:
Potem pa modem izklopim in ne morem only fans vmes gledat. :jok:
Vidiš, za vsako rešitev imam jaz novo težavo.

Meni je sistem totalno butasto zastavljen. Hkrati nam govorijo, da bomo velika večina plačevali manj, ampak da bomo ublažili podražitev, smo regulirali ceno energije. Zakaj regulacija, če bomo itak plačevali manj?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.767
3.390
113

To bi teoretično šlo, v praksi pa ne. Čisto enostavno povedano, že če se kos rje iz kovinskih cevi odlušči in zabije v mrežici bo voda v aparat tekla počasneje, posledično bo pralni cikel, ki pride v drugi fazi nekoliko zamaknjen. Tole kontrolirati in nadzorovati 365 dni je v praksi žal neizvedljivo.