sončna elektrarna

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
487
85
28
1) katero opremo si mislil uporabljat, da bos lahko imel hkrati funkcijo PeakShave & Porabo iz baterije & prodajo v omrezje ?

2) pozimi bos (morda) 4x na mesec ustvaril 30kWh na dan), ostalo 0. Porabljal pa lahko da tudi 60kWh/dan (samo za TČ in hiso, elektr.avto se sploh nisi stel, ki jih hitro doda se 40)

3) ze sam hibridni inverter ti bo letno pokuril za delovanje 1MWh

4) poleti bos baterijo napolnil v 2 urah, pozimi skoraj nikdar ker bo sproti popala hisa

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.917
1.462
113
Lahko se izide, ampak si je treba brez olepševanja popisat, kako boš sistem uporabljal in kakšen sploh mora biti glede na potrebe. Imao v sistemu kar nekaj takih in ja, se jim splača. Ampak po večini večji sistemi, proizvodnja ...

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
487
85
28
To zna vsak dober EMS urihtat. Z upoštevanj SPOT cen, vremenske, navad uporabnika ...
Za "navadnega" uporabnika povej kako to nardi ;)
Pogovarjamo se o realnem scenariju, da bo znal vse vzeti v obzir pred investicijo.

Pri 4) sem morda premalo (za zacetnike) razumljivo pozabil dodati "..po 2 urah, ko ne bos imel kaj poceti s to energijo iz polne baterije, ker je ze polna. Odpres polnilnico avtov, ki pa ti bo (le marec-september) delovala le ob lepem vremenu ?"

Mirko

Majstr
24. jul 2007
1.114
126
63
Eh, to je nekje iz gat potegnil ta podatek. Ne vem zakaj bi inverter stalno porabljal čez 100W.

igiNo1

Guru
24. feb 2018
1.553
736
113
kompletna SE 15.000 €, letna proizvodnja 17.000 kwh, lastna poraba 14.000 kwh, 2.500€ , razlika se proda. Če bi bilo vse tako optimalno , bi v šestem, sedmem letu delal samo viške :)
Letna poraba 25kw inverterja bi naj bila med 150 in 250 kWh letno in ja , je predimenzioniran, zaradi UPS in
manj segrevanja, ker ne bo nikoli polno obremenjen (izkoristek panelov je 17 kW, on pa zmore 25 kW), bodo ventilatorji delali manj, življenjska doba elektronike pa bo daljša. Prednost 25 kW hibrida je tudi, da lahko hkrati napaja porabnike v hiši (npr. 10 kW) in hkrati z visokim tokom polni baterijo z ostankom energije iz panelov.

lecko

Pripravnik
11. okt 2016
82
10
8
1) katero opremo si mislil uporabljat, da bos lahko imel hkrati funkcijo PeakShave & Porabo iz baterije & prodajo v omrezje ?

2) pozimi bos (morda) 4x na mesec ustvaril 30kWh na dan), ostalo 0. Porabljal pa lahko da tudi 60kWh/dan (samo za TČ in hiso, elektr.avto se sploh nisi stel, ki jih hitro doda se 40)

3) ze sam hibridni inverter ti bo letno pokuril za delovanje 1MWh

4) poleti bos baterijo napolnil v 2 urah, pozimi skoraj nikdar ker bo sproti popala hisa
Nisem šel še toliko v podrobosti gled proizvajalca.Ampak financiranje je trenutno izredno ugodno, eko sklad . Naj bi npr 10kw elektrarna pridelala 10kwh elektrike, (so mi delali meritve pred leti). Vem da sta viška čisto zamaknjena (peak porabe zime, peak pridelek polet)i. Na zimo me računam kaj dosti na sonce, kar bo bo plus.Morda kdaj polnjenje batrije iz omrežja pri najnižji omrežnini, Marec bo že prtetežno pokrit s SE, potem pa od aprila do spetembra tudi s pomočjo baterije(čez dan SE polni baterijo, porabljam jo kasneje ko sem doma, po potrebi).Z viški poleti bi polnil el. vozilo, ocena ( na mesec 200-300 kwh)preostanek bi zaenkrat žal šel v nič. V času trajanja baterije pa menda se že uredi kaka transformatorska in po 10 letih še kaj odam v omrežje. Jasno da to ni luksuz netmeteringa, vseeno pa na ta način mogoče 40% skupne porabe kwh pridelaš, in pri cenah ki se obetajo se mi to zdi boljše kot nič storit in samo čakat

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.737
8.618
113
pri taščici
Nisem sla v detajle in posledicno morebitne cake. Tole se mi je pojavilo, mogoce komu zanimivo:
Vzamem tako da 7 let placujem obrok ki je podoben sedanji ceni elektrike na poloznici.
Ce ukinejo net metering neham placevat, pa naj odmontirajo SE ce se jim splača.
tako je geni pred leti dobival stranke.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
487
85
28
Eh, to je nekje iz gat potegnil ta podatek. Ne vem zakaj bi inverter stalno porabljal čez 100W.
Ker jih. Žal. Hibridni.

===
Zanimiv tisti "Jabetov" Solnavitas+ECE letni netmetering 7 let. Podobno ima tudi mb Energija+. Čudno, da prodajalci elektrike ponujajo nazaj letni netmetering, prej so se pa pridusali drzavi naj ga ukine. Jim poletna proizvodnja sonca zgleda vseeno disi in nimajo izgube z njo, ampak dobicke, oz. manj penalov.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.917
1.462
113
Za "navadnega" uporabnika povej kako to nardi ;)
Saj si opazil da sem odgovorjal na točko 1, ne'
Sistem napove tvoj baseload (na podlagi preteklih podatkov), pogleda vremesko in cene za dan naprej. In potem zračuna, kaj bo zate najugodneje znotraj postavljnih pogojev (ki vključujejo tudi koliko nastaviš max odjem po omrežninskih blokih).

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
487
85
28
Jep. Za spreminjanje parametrov inverterja med dnevom rabis eno skatlico. Ali HomeAsistant (ki ga navadni uporabniki ne bodo sli implementirat) ali pa ngen-box ali kak drug box od ponudnika.

Se vedno pa ne vem kateri sistem omogoca in PeakShave in Selling. No njemu ker nima dovoljenja izvoza to itak ne koristi, tako da lahko poveste kater sistem/firma inverterjev ima brez te dodatne "skatlice" funkcijo Peak & Load/Unload-Timing , z osnovnimi nastavitvami, ki jih ne "drkas" med dnevom ?

Ker teorija je nekaj, v praksi se pa potem hudic vedno skriva v nekih malenkostih ;)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.737
8.618
113
pri taščici
Ker jih. Žal. Hibridni.

===
Zanimiv tisti "Jabetov" Solnavitas+ECE letni netmetering 7 let. Podobno ima tudi mb Energija+. Čudno, da prodajalci elektrike ponujajo nazaj letni netmetering, prej so se pa pridusali drzavi naj ga ukine. Jim poletna proizvodnja sonca zgleda vseeno disi in nimajo izgube z njo, ampak dobicke, oz. manj penalov
Kupis jim baterijo katero (in SE) bodo oni upravljali v svojo korist. Tu tiči zajec.
Bi bilo zanimivo dobiti podatek, ce jim v tem trenutku (velikonočni ponedeljek opoldne) SE prozivaja elektriko.
Da slucajno ne filajo baterijo z elektrimo z omrezja, SE pa imajo ugasnjeno.

bero1 a ti kaj ves o tem?

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK in Alesss

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.917
1.462
113
Se vedno pa ne vem kateri sistem omogoca in PeakShave in Selling. No njemu ker nima dovoljenja izvoza to itak ne koristi, tako da lahko poveste kater sistem/firma inverterjev ima brez te dodatne "skatlice" funkcijo Peak & Load/Unload-Timing , z osnovnimi nastavitvami, ki jih ne "drkas" med dnevom ?
Ene par jih je (zato, ker kupijo to "škatlico" in jo pod svoijm brandom dajo v paket.
Recimo (sorry, ne vem kateri od teh so v SLO na voljo/popularni) sonnen, Ampsaver, Sigenergy ...
Ali pa kupiš pač baterijo in EMS bundle, pa je. Izbereš Reduxi, pogledaš na KB (https://support.reduxi.eu/hc/articles/13569263439249) s katerimi BESS/PV/EVSE deluje, in je "set and forget".

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.917
1.462
113
Da slucajno ne filajo baterijo z elektrimo z omrezja, SE pa imajo ugasnjeno.
Če je negativna cena za končnega uporabnika, je to najbolje za upoprabnika na SPOT ceniku. Ugasnit SE in porabljat in polnit baterijo iz omrežja. Za ostalke pa ... Tudi gre. V prejšnji službi sem skupaj z zunanjim ponudnikom razvil tak paket (ne vem, če ga še imajo), tudi netmeterningašu ugasnit, ampak mu pokompenzirat izgubljeno proizvodnjo, da na letnem NM ni bil v minusu.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.827
6.093
113
Če koga slučajno zanima vpliv umazanije. Teh dveh zima ni najbolje očistila, čeprav so sedaj že vsi prašni.

Verjetno ni treba ugibat kje v shemi sta.

Priponke

• 20260408_194015.jpg
    20260408_194015.jpg
    254,5 KB · Ogledi: 88
  • Screenshot_20260408_193924_mySolarEdge.jpg
    Screenshot_20260408_193924_mySolarEdge.jpg
    207,3 KB · Ogledi: 86