Solski primer zakaj ne zaupati oblaku

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
En cas sem se ukvarjal z mislijo da bi vso svojo kramo uploadal v dropbox in podobne storitve, ampak mi zdaj to vec na kraj pameti ne pada. HDD all the way, pa ce nas se tako mocno forsirajo v oblacno hrambo.
Kaj se je zgodilo? Izgubil sem dostop do svojega dropboxa. Hvala bogu ni bilo gor nic prevec pomembnega. Ce ni bila kaka kolekcija slik za 10 let nazaj bi se mi zmesalo.
Kako izgubiti dostop do dropboxa: registriral sem si en mail pri microsoftu, ki sluzi nakupom, za registracijo na raznih storitvah,..., v glavnem tja se spam, newsletterji in podobna svinjarija nabira. In na ta mail sem tudi dropbox registriral. Microsoft se en dan odloci da nekaj ni vredu in da moram password resetirat. Link za reset so mi poslali na drugi mail naslov. Tukaj pa se je zataknilo. Drugi mail je bil na email.si, ki je kot vemo mrtev ze en cas. Fak. Se trudim dobit dostop nazaj do malega mehkega, izpolnjujem neke glupe vprasalnike in kaj jaz vem kaj, nic. V tem vmesnem casu se se Dropbox odloci da je moj password expired in da si moram novega nastavit. Link mi posljejo na hotmail, ki je seveda blokiran. bye bye se dropbox
10.gif

saj vem da sem sam kriv, ampak samo za ilustracijo kako lahko bo veliki bedariji izgubis dostop do dragocenih podatkov

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Glej to kar se tebi zgodi se zgodi vsakemu 100.000 zemljanu, to da crkne disk se zgodi pa vsakemu 1.000 v dobi 5 let.

Sicer pa pri tvoji zgodbi je kup "če-jev" in pa par teh bi lahko elegantno rešil preden so ti ukinili account.

Pač šola za naprej, storitve v oblaku so vseeno nekaj kar ima svoje težave in uporabljaš jih za namene ki lahko sprejemajo tveganje.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
Kot kaže bo ptreba malo e-račune obnovit, ter vsa varnostna vprašanja na novo nastavit (in si jih zapomnit), da nebom v enakem zosu kot ti. Pa malo stare email počsitit, da se google ne spomni da je predal zafilan..

twins

Pripravnik
21. nov 2011
63
0
6
Savinjska
slej ko prej bo tk al tk use v oblaku, ves razvoj nekak kaze v to smer... men je to kul, kr je res uporabno, sploh ce mas vec kompov pa telefonov pa tablice pa nvm ka še use... drugac pa das na gmail use, ta dvomim da se bo kdaj sesul :D

zakon

Guru
16. maj 2008
8.816
842
113
toti Maribor
Mislim, da dropbox ni nič kriv, če imaš ti nedelujoče mail naslove. Piši dropbox suportu, povej uporabniško ime in zadnje geslo, opiši problem in ni vrag, da se ne bi uredilo.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
na gmailu imajo kot varovalo nareto da dobis sms s kodo na tel. recimo si menjal telefonsko, pozabil to novo telefonsko vpisat na gmail, hoce da menjas kodo....bye bye gmail dostop

zakon

Guru
16. maj 2008
8.816
842
113
toti Maribor
Pa še nekaj bom dodal. Vsake toliko časa, te gmail redno sprašuje po tel. številki, tako, da je izguba gesla zgolj malomarnost.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To se zgodi "mimogrede", ko "najmanj pričakuješ".

Zadevi pač treba posvetiti pozornost in vzdrževati. Tak kot vse drugo (...kar je pomembno - čeprav se včasih zavemo pomembnosti šele ko stvar izgubimo...).

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
jaz imam ene 6 gmail accountov in lepo drug na drugega povezane itd...hehe....in pa telefonsko....

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pa si predstavljate, da gre google (gmail) po gobe? Glede na to, da številni manjši podjetniki uporabljajo gmail, bi nastala verjetno večmilijardna škoda po svetu.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Pa še nekaj bom dodal. Vsake toliko časa, te gmail redno sprašuje po tel. številki, tako, da je izguba gesla zgolj malomarnost.

In vsakič mi oblubijo, da če ne vpišem telefonske, bo šel gmail pa pa. V čem je finta? Telefonske še nisem dal, gmail še vedno dela
confused-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
ja isto kot moj primer. zmislijo si npr. nekdo je poskusal vlomit v vas acc, ki smo ga zaklenili. aktivacijsko kodo ste prejeli na telefon.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Pa ne samo manjsi podjetniki.. Tudi vecje firme so slampaste... Pa imajo svoje domene, strani na njih, vse ok, mail pa na gmailu... tega ne kapiram
bonk.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
ne razumem, kako si izgubil podatke. ti so namreč na DB strežniku, pa tudi "fizično" na tvojem računalniku. če se jaz v tem trenutku odjavim iz DB klienta, ali pa recimo vzamem iz računalnika ven disk in ga kot slave vtaknem v kak drug računalnik brez DB klienta, bo na njem še vedno mapa Dropbox z vsemi mojimi podatki, le da se ne bo sinhronizirala s strežnikom

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.592
1.272
113
ma isto se je meni zgodilo.... samo sem imel dropbox registriran na email.si. in potem pasword expired. imajo postopek da zamenjaš mail. dajo ti navodilo, da v dropbox mapi na svojem računalniku ustvariš eno mapo s točno zahtevanim imenom. to je to in že dalje dela

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
za štos sem računalnik bootal z live distribucijo debian. in brez problema odprl mapo d:\dropbox, brez kakršnega koli gesla. razen če ti amerikanci ob poteku gesla na daljavo onemogočijo dostop do mape na disku?

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
torej, kako je potem steve izgubil podatke na DB? razen če ni imel na nobenem računalniku nameščenega DB klienta, ki bi podatke na disku sinhroniziral s strežnikom, samo potem nekako ne vidim smisla uporabe oblaka