Prostorske (360°) panorame

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
hysterical-1.gif

Po možnosti cirkularnega.
evil.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
ksz...Kaj rabiš za take fotografije sploh? Stojalo, drls, fish eye... Potem pa samo 4 slike pod 90 stopinjskim kotom... sem malo poguglal. Ali se kako drugač dela?

Fish zaradi popačenja ni ravno uporaben (čeprav tudi gre), treba je uporabljat širokokotnika. Potem pa res nekaj posnetkov v krogu, enega dol in enega gor in sestavljanje. Seveda pa gre tudi z manj širokotnimi objektivom, vendar bo takrat treba narediti kakšen posnetek več. Stojalo s panoramsko glavo je seveda (skoraj) nujno, prav tako kakšen sposoben program za sestavljanje. Ali pa enostavno aparat, ki ima programsko sestavljanje vgrajeno. Z mojim sem kar nekaj običajnih panoram naredil tudi s 'fishem', vendar je treba vedeti, da aparat ne gleda na kot zajema naredi določeno število posnetkov in je pri panorami 360° uporabljen le srednji del posnetka.

Pred leti sem o tem imel priložnost klepetati z B.Burgerjem, zanesljivo našim najbolj produktivnim prostorskim fotografom in povedal je, da po določeni 'kilometrini' trinožnega stojala sploh ne potrebuješ več. Aparat na monopodu, daljinski sprožilec in obrat naokrog
wink-1.gif

Kako to dela pa je videti na posnetku TUKAJ Na nekaterih od panoram tega dogodka je Boštjan tudi posnel samega sebe in tehniko dela, ki sem jo opisal.

Mojster pač
wink-1.gif

LP

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Ko gres delat slike za osebni dokument tudi fotograf sam pritisne na sprozilec, pa ti vseeno zaracuna 10-15€. Pa kolk je tezko je posest cloveka na stol, pred modro platno in se s kazalcem naslonit na sprozilc na fotoaparatu??
bonk.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Pa kolk tezko je kupit vsaj 3 flese, softboxe, aparat, ozadje, ... Potem potrebujes SW za izdelavo. Lahko Photoshop, ki ni poceni, lahko SW od stroja za izdelavo slik, ki je pa sloh drag. Potem potrebujes stroj za razvijanje ali pa vsaj sublimacijski tiskalnik, ki mora biti spodobne kvalitete. Za izdelavo digitalnega potrdila imas posebno izobrazevanje... Da ne govorim o raznih samovsecnih gospeh, ki se hocejo na vsak nacin slikati po svoje in preden ji dopoves, da obstajajo pravila, je lahko ze 15 min mimo.

Ja, v osnovi pa samo posedes na stol in slikas..
bonk.gif