Snežne razmere ter cestna podjetja

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Večini tovornjakarjev mora policaj povedat.
bonk.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.214
852
113
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
In kdo je tisti, ki lahko razglasi, da so zimske razmere? Je zadaj kakšen pravilnik, zakon ipd ali pa je to prepuščeno diskrecijski pravici vsakega policaja? Ker na www.promet.si piše, da je zimska oprema "priporočljiva", ne pa da je "obvezna". Priporočilo še ni obveza.

Citat:

Pomen izrazov
23. člen

88. zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica);
recimo da takrat, ko začnejo cestarji plužit, so zagotovo že zimske razmere
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Zimske razmere so tisti hip, ko se sneg oprijemlje cestišča. 1mm je že dovolj. In zato sem danes zjutraj po službeni garaži siakl (in na srečo našel) avto z zimskimi. Še dobro, da sem, ker drugače se ne bi ravno lepo peljal proti ZG ...

sass

Guru
1. sep 2007
5.214
852
113
eno vprašanje: katere gume imajo v splošnem boljši oprijem na zaledenelem ali poledenelem vozišču? zimske ali letne?

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Evo, jst sem danes plača 45 EUR za menjavo gum. Privlekel lastne, dol zabrisal runflat Bridgestonke, gor Bridgestonke LM30.
Malce ožji profil 205. Perfektno. Bolj udobna vožnja, odličen grip na mokrem, lahek volan, še avto sem mi zdi, da se manj matra pri pospeševanju.

Potenza RE050A gredo v garažo in čez leto ali dve kupcu vozila, jaz pa bom celo leto vozil zimske LM30. To sem včasih že počel brez težav. Bom pač drugo leto jeseni spet kupil nove in imel mir na snegu. Vulkanizerjev pa pretirano ne mislim podpirat. 45 EUR za eno menjavo gum je bivših 10.000 SIT. Dovolj denarja. Jaz ga v takšnem času, kot je potreben za menjavo, ne zaslužim niti od daleč.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
malo čudn način si si našel za bojkotiranje vulkanizerjev, ampak samo da si srečen
nahrung002.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ampak res

Ker hladnomočni fura hudega BMWja (glede na širino gum serijo 3, morda pa tudi 5 ali 1) kot se je že večkrat pohvalil, ampak da bi premontažo gum takole plačeval
ne-ne-1.gif

Na dva kompleta gum/platišč pa nisi pomislil
rolleyes-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
hja, feltne 16' kovinske so 200 eurov...

je pa res, da sem dal jaz včeraj na koroškem 12€ za previjačenje (ene dol, druge gor), kolega je bil ob istem času tam in je dal iz jeklenih dol in na iste gor zimske + centriranje 28 eurov

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Seveda ne. Avto menjam na dve leti. Ne vem zakaj bi plačeval še ene felgne in jih potem še sam šraufal gor ali dol. V dveh letih se mi investicija ne pokrije. Poleg tega mi zimske drugo sezono bolj malo koristijo. 20.000 km v prvi sezoni in od gume je le še polovica (če) profila. In potem naj takšno dam naslednjo zimo še enkrat gor? Že na začetku bo slabše grabila, po nekaj mesecih pa bo zlizana in neuporabna na snegu, ledu.

Bom raje zdrajsal zimsko do septembra, potem pa nov komplet gor. Ena montaža, eno čakanje v vrstah pri vulkanizerjih in vsako sezono nova zimska guma takrat, ko je res smotrno, da je čim bolj nova in uporabna.