Citat:
Uporabnik virtuoz pravi:
Prav sem napisal. Posipalec je velik 8m3, vendar se napolni s kupom, potem pa še dva rezervoarja po 1000 litrov. Vse naenkrat. Kadar se posipa kombinirano, je mešanica 70 % soli in 30% tekočine.
Vidim, da se kar dobro spoznaš na zadeve. Največji posipalci EPOKE (pri nas) imajo s poviški 9m3 prostornine in 3400 l CaCl ali MgCl. Sam posipalec je težak 2670 kg, nalozi pa lahko še okoli 14t materiala. Kamion ima tehnično nosilnost 21 t. Vendar, posipalec je zelo težko napolniti, saj zaradi dimenzij nakladačeve kible in konstrukcije posipalca, ostane spredaj in zadaj prazen prostor. Po mojih meritvah naložim okoli 8t soli in 3400 l tekočine.
Pri pluženju ni nekih omejitev glede hitrosti. Predvsem je treba opazovati objekte ob vozišču in zmanjšati hitrost, da se jih ne poškoduje. Nekje obstaja celo izračun sile snega, ki s hitrostjo 60 km/h prileti v protihrupno ograjo. Menda tega ne zdrži nobena ograja. Sploh pa DARSovi kamioni, ki majo sestavljene pluge, širine šest in več metrov. Za probo sem s 3,6 metrskim plugom, na kratkem odseku plužil cca. 10cm snega s hitrostjo 90 km/h. Ne bi bil rad na mestu, kamor prileti sneg. Tudi 6let stara Epoka deluje normalno pri 90 km/h.