Sneg 2015-2016

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Darjan, matr si dosadan, ko bi te vsaj zamedlo .
rolleyes-1.gif

Hanzi: cool, samo da ste uživali.
aplauz.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.009
113
kod Džej-Zija
Čas bi že bil za dopolnitev darjanove titule. Metro cmera se mi zdi kar primerna za njegovo trenutno stanje duha. Lahko pa tudi "hočem vroče, hočem suho, uuueeee, uuueeee".
bonk.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.765
113
Bolj bo "fino" v četrtek zjutraj, ko bo pod nulo v nižinah. Kaže da bo lahko tudi pod -5. Adijo sadje za letos.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
sneg nad 1000mnm
cool-1.gif
Vceraj popoldne ob 5 med Kozino in Razdrtim temperatura do 2,5C. . Sem gledal ce bi se pojavile kaksne snežinke pa se niso. Darjan bi imel nocne more.
Vsaj pri meni vse cvete na veliko. A slana pomori tudi plod (ko ze odcveti). Hruske so ze kar lepe. Itak bom poskusal "orosevati", ampak ce bo - 5 je to prevec mraz. Zraven hise pa tudi ne bi prekajal s kaksnim zaganjem, pa tudi ne vem kako je to uspesno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
sneg nad 1000mnm
cool-1.gif
Vceraj popoldne ob 5 med Kozino in Razdrtim temperatura do 2,5C. . Sem gledal ce bi se pojavile kaksne snežinke pa se niso. Darjan bi imel nocne more.
Vsaj pri meni vse cvete na veliko. A slana pomori tudi plod (ko ze odcveti). Hruske so ze kar lepe. Itak bom poskusal "orosevati", ampak ce bo - 5 je to prevec mraz. Zraven hise pa tudi ne bi prekajal s kaksnim zaganjem, pa tudi ne vem kako je to uspesno.

V franciji na določenih predelih cele vinograde ogrevajo splomladi in to že 100 let. Če deluje to uspešno ne vem zakaj nebi pri nas. PRi nas bodo kmetje itak jamrali in vlekli subvencije.

Za "privat rabo" pa lahko poskusiš en star sod pa zraven pripraviš kubik ali dva drv pa jih pokuriš cez noč! Samo ne preveč/preblizu da ne bo zažgalo še tistega kar ne bo mraz pobral!
grin1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
A tisto kaksen delez cvetje v mora preziveti da se smatra za polno rodnost (pri jabolkah dobrih 10%) poten po tej tabeli do - 4 ali celo do - 5 ni panike. Kar pa dvomim.
Česa nisem prebral oziroma sem razumel narobe, ker nisem ne sadjar ne "anglez".
V prispevku ki sem ga jaz prilepil je bolj pesimisticno napisano.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
ARSOv model ima občutno višje temperature, razen za Zg. Savsko dolino
confused-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:V franciji na določenih predelih cele vinograde ogrevajo splomladi in to že 100 let. Če deluje to uspešno ne vem zakaj nebi pri nas. PRi nas bodo kmetje itak jamrali in vlekli subvencije.
Ti si tipični slovenski jamrač na polno. Najbolj te boli, ker nekdo nekaj dobi, v primeru pozebe predvsem novinarji za nek prispevek. V Franciji so kmetijske subvencije že pol stoletja, niso imeli nacionalizacije zemlje in to se seveda precej pozna na kmetijstvu. Čim EU kaj reče o znižanju subvencij, so francoski kmetje najmočnejši.
Če bi padel sneg do nižin, pozeba na bo huda. Sneg je dovolj soliden izolator, ne sme pa se ga otresati. Kjer bo vlekel vetrič tudi ne bo problema. Nastradajo zaprte kotline. Narava bo v prihodnjih dneh mogoče spomnila, kje so primerne lege za neko dejavnost. V zadnjih desetletjih se je na to pozabilo. Mama mi je pravila, da se spomni pozebe v času, ko so bile zrele češnje in je cvetela pšenica. Torej nekje sredi junija. Mi smo na hribu in ni bilo neke škode, njena sestra pa na ravnini v dolini in je bilo za nekatere kulture kar hudo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Govoril sem o tem da dejansko lahko sadje (sadno drevje) rešiš pred NAPOVEDANO pozebo tako da ga ogrevaš. Primer francije sem dal iz glave ker vem da tam tako počnejo s trto in so svetovno znani (tudi vina imajo specifičen okus ker raste trta v relativno neugodnem podnebju).

Tudi pri nas se je to počelo, seveda ker je bil interes. V starih časih ni bilo nič nenavadnega da so v sadovnjaku zakurili kresove če se je bližala mrzla noč. Komu bo ta podatek koristen, komu ne. Ogrevanje par ha sadovnjakov mogoče ni (na prvi pogled) ekonomsko upravičeno, ampak opcija obstaja.

Glede ekonomije. Recimo tako na pamet bi rekel da če bi nek kmet (recimo ki goji breskve v vipavski dolini) ogreval sadje in s tem rešil 80% pridelka zagotovo lahko to sadje prodal po višji ceni. Zakaj? Ker 90% kmetov tega nebi počela kar bi pomenilo da bi izgubili 90% pridelka in kar bi pomenilo da bi bilo na trgu pomankanje breskev.

(ne gre samo za ogrevanje, to je ekstremni ukrep, manjšo zmrzal lahko rešiš s prekrivanjem in celo s kemijo oz. špricanjem z ustreznimi preparati)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
crazy1.gif

Napisane vrednosti veljajo za 30min izpostavitev mrazu. Je treba vse prebrat.
To sem tudi prebral, ampak to ni tako kritično. Saj mraz obijcajno ne pride samo za pet minut (kot toca recimo) in moras obicajno kar nekaj ur ogrevati. Ce zjutraj eno uro prekmalu nehas (ali prepozno zacnes) ne bos veliko rešil. Pise pa v stilu, da do cca - 4 ni treba zganjati panike (vsaj pri jabolkih) . Se motim?
Nasi so bolj pesimistični.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.765
113
Se motiš.
Če recimo pri -2,5 v 30min pocrka 10% brstov, potem jih bo v 1 uri pocrkalo 20%. Tko malo na uč rečeno(v resnici ne gre glih linearno, ampak za občutek bo ok)