Govoril sem o tem da dejansko lahko sadje (sadno drevje) rešiš pred NAPOVEDANO pozebo tako da ga ogrevaš. Primer francije sem dal iz glave ker vem da tam tako počnejo s trto in so svetovno znani (tudi vina imajo specifičen okus ker raste trta v relativno neugodnem podnebju).
Tudi pri nas se je to počelo, seveda ker je bil interes. V starih časih ni bilo nič nenavadnega da so v sadovnjaku zakurili kresove če se je bližala mrzla noč. Komu bo ta podatek koristen, komu ne. Ogrevanje par ha sadovnjakov mogoče ni (na prvi pogled) ekonomsko upravičeno, ampak opcija obstaja.
Glede ekonomije. Recimo tako na pamet bi rekel da če bi nek kmet (recimo ki goji breskve v vipavski dolini) ogreval sadje in s tem rešil 80% pridelka zagotovo lahko to sadje prodal po višji ceni. Zakaj? Ker 90% kmetov tega nebi počela kar bi pomenilo da bi izgubili 90% pridelka in kar bi pomenilo da bi bilo na trgu pomankanje breskev.
(ne gre samo za ogrevanje, to je ekstremni ukrep, manjšo zmrzal lahko rešiš s prekrivanjem in celo s kemijo oz. špricanjem z ustreznimi preparati)