Smrt staršev

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
sam na srečo to nisem doživel,sem pa bil zraven neštetokrat ko so drugi to doživeli,pač del poklica...
kot so napisali vse nas to čaka,nekatere prej nekatere kasneje.še posebej težko je če je družina tesno povezana.je pa verjetno razlika če izgubiš starša ko je star 80 ali več let ko pa 60 ali celo veliko manj.prav tako je lažje če se imaš čas posloviti od bližnjega kot pa da se to zgodi nenadoma,smrt staršev,otroka ali partnerja je med stresnimi dejavniki na prvem mestu in lahko pusti dolgotrajne psihiče posledice ali vedenjske motnje.nekateri to lažje prenesjo kot drugi.čas sicer celi rane ampak včasih je ta čas prekleto dolg.če ti je lažje da verjameš da se pot tvojega bližnjega po smrti ne konča ni s tem nič narobe,pač vsak ima prosto izbiro da verjame ali pač ne.se mi zdi da je najlažje to da svojega bližnjega ohranimo v lepem spominu in se spomnimo tistih trenutkov ko smo se z njim imeli najlepše

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.557
5.120
113
Doslej in od časov, ko sem stvari že bolj razumel, sta odšli obe babici, štirje sošolci, brat, oče...
Po mojem smrt ni problem za tistega, ki odide, temveč za tistega, ki ostane. Ljudje si zaslužijo dostojanstveno smrt. Moji so imeli srečo, da so bili pretežno vsi še do zadnjih ur aktivni in so umrli v bližini svojih bližnjih. Oče ni hotel v bolnišnico, temveč je zdravniku na hišnem obisku rekel, da ima pravico umreti doma. Tisti dan je še vstal, šel še nekaj postorit in umrl. Na nas je, da to sprejmemo.
Če smo verni ali neverni, po smrti človeku ne more biti slabše kot mu je bilo tu.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.259
1.768
113
40
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
Tisti, ki ste to že doživeli. Zanima me kako ste se spopadali s tem? Kako se sprijazniti z dejstvom, da jih ne boste nikoli več videli in da ne bodo nikoli več hodili po Zemlji?
roza.gif

Meni sta tudi lani oba umrla.
Nekako si moraš dopovedati, da pač tako to je, da še nihče ni dočakal 500 let...
Čas počasi zaceli rane...
Sem pa si naredil eno poličko z njunima slikama in zraven dal kak mali predmet (ura...) in ko grem mimo kdaj pomežiknem ali rečem kako v smislu "ja, saj bom pomil posodo še danes"...da malo manj strogo gledata iz onih slik dol
wink-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
29 let... Bil sem pubertetnik (14)... Počasi gre mimo, soomini zbledijo, pa zopet pridejo mimo kot flash-back. Na začetku tudi zelo žive sanje, da nisem takoj dojel ali je res ali samo sen... Pa vseeno pridejo momenti... No pri očetu ravno ne, pri ljubem bratrancu pa... Že glasba, ki je bila izbrana ob slovesu mi privabi solze na oči... Prva dva meseca pa sem dejansko jokal kot dež...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.259
1.768
113
40
Drži se!

Saj v tvojih dobrih spominih še dalje obstajata, nista kar izginila če veš kaj mislim...

Daj si cilj, da se čez pol leta spet oglasiš v tej temi in boš videl, da boš takrat že drugače (bolj "modro") gledal na stvari in življenje...in boš vse skupaj jemal kot nekaj naravnega in neizogibnega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.227
7.009
113
pri taščici
Starše še imam, zaenkrat najbrž najtežja smrt tasta pred petimi leti. Na začetku pubertete sem izgubil tudi 3 stare starše, ampak tisto je že dobrih 20 let in počasi spoznavaš druge ljudi, ki ti nekako kradejo čas, da ne misliš na njih.
Težko mi je bilo tudi ko sem na zadnjo pot nesel sošolca/prijtelja v rokah.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.364
7.464
113
No meni sta umrla dva zelo dobra prijatelja, vsakih nekaj dni se spomnim na kakega od njiju pri kaki glasbi ali kaj podobnega. Na grobove pa ne hodim...enostavno mi je to tok neprijetno da tega ne pocnem. Izogibam se pogrebov ce se le da - namrec je tam vedno tok hudo da mi gre na jok pa tud ce gre za popolnega neznanca

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.227
7.009
113
pri taščici
Zanimivo kako sva si različna. Hodim na pogrebe, občasno tudi na britof (za 1. november najraje ne), pa nekako mi ne potegne na jok. Se pa spomnim kakšnih trenutkov ki sem jih preživel v pokojnikovi družbi. In nekako se mi zdi prav da ne pozabimo ljudi s katermi smo si bili nekoč blizu

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.557
5.120
113
Zadnja leta grem na kak pogreb sosedov in staršev znancev in podobno. Včasih sem šel res samo na pogreb ljudi, ki so mi bili zelo blizu. Gre zato, da ljudem, ki ostanejo, pokažeš podporo. Pokažeš, da si cenil pokojnega in da ceniš njih, ki so ostali.
Smrt je del življenja, zato se ji nima smisla izogibati.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Res je.

Vseeno pa se je težko včasih sprijaznit, da določenih ljudi ne boš nikoli več videl.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.107
1.282
113
42
Sožalje vsem. Mene bolj ali manj še vse čaka.... tega se najbolj bojim ker nevem kako bo. Sicer je 2 leti nazaj umrla sestra od moje babice a ker sem jo videl vsak teden, ker je bila del družine mi je bilo čist hudo, ker je bila tusi smrt zelo grozna in to me še vedno zmrazi. Pač najbolj je da se zjokaš potem pa probaš vse obrnt na bolje. Jaz se na teto spomnim vsakič ko jem piškote in torto. Se pač nasmehniš ker veš da ti je dala nekaj zares lepega v življenju. Isto bo s starši, starimi starši. Vem pa da jaz sam vrjetno nebi lahko preživel smrti svojega otroka.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.521
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
No meni sta umrla dva zelo dobra prijatelja, vsakih nekaj dni se spomnim na kakega od njiju pri kaki glasbi ali kaj podobnega. Na grobove pa ne hodim...enostavno mi je to tok neprijetno da tega ne pocnem. Izogibam se pogrebov ce se le da - namrec je tam vedno tok hudo da mi gre na jok pa tud ce gre za popolnega neznanca

Vidiš, sam sem isto hodil na pogrebe znancev oz njihovih bližnjih, ostalo pa pač kropit. Vendar ko se vloga obrne in si v situaciji, ko hodijo k tebi izrekat sožalje, si še kako prokleto dobro zapomniš, kdo je prišel... Moja mama, ki je bila totalno podrta ve za vsakega, ki je prišel na pogreb ali kropit, pa lahko rečem, da jih je prišla celotna armada. Oče je bil pač tak tip človeka, ki je pomagal vsakemu, nikomur nikoli rekel žal besede....

Mene je držalo po konci in me še vedno samo to, da sem moral uredit vse za pogreb in sedaj dalje, kajti mama in brat nekako nista mogla mislit še na to. Sam pa sem pač tak, da ko me je brat poklical, da je oče umrl me je sezulo, sem se sesedel, naslednji trenutek pa že v glavi vrtil vse pizdarije, ki jih bom mogu narest jutri, pojutrišnjem, čez 20 let.... Sedajle je mesec in pol in se še nisem sprijaznil, da ga ni... Meni pač pomaga gledanje starih slik, zadnjega filmčka, na katerem je posnet živ, ipd... Vendar recimo moji mami pa karkoli pogleda jo spominja in začne jokat.

Najhuje od vsega mi je pa to, da je bilo vse tako na hitro in je umrl brez da bi bil bolan, še najhuje pa dejstvo, da sem bil edini ki ga nisem videl en teden, ker je bil vmes na vikendu. Še zadnji dan ko je bil živ pa sem imel namen it na obisk, pa sem rekel: ah, sej sta šele prišla zvečer iz vikenda, bom šel pa jutri, grem ko je lep dan pa mal športat. Zdej pa mam...

Pač, tako je prišlo in nimam čisto kaj naredit pri vsem tem. Lahko me le tolaži dejstvo, da je oče isto doživel s svojim očetom, le da je bil on še malenkost mlajši od mene.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
Vaše pripovedi so ganljive.

Po besedah internetnega prijatelja, ki mu je tudi nedavno umrl oče (pa je kar nekaj starejši od mene):

Šele ko ti umre oče postaneš pravi človek!!! Vzdigni pesti, bori se naprej, bo že šlo.

Najdi si kakšen hobi in malenkosti ki ti bodo vzele čas (in misli). Pozbil ne boš nikoli, vzelo ti bo pa misli in lažje boš preživel prve momente.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.557
5.120
113
Glej drugače na smrt očeta. Do zadnjega je bil aktiven, ni nekje obležal in hiral in čakal, če so zdravniki zadeli, koliko dni življenja ga še čaka.
Normalno je, da žaluješ, normalno je, da misliš, kaj vse bi se še dalo narediti.

Onslow

Fizikalc
15. jul 2009
825
56
28
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
Vaše pripovedi so ganljive.

Po besedah internetnega prijatelja, ki mu je tudi nedavno umrl oče (pa je kar nekaj starejši od mene):

Šele ko ti umre oče postaneš pravi človek!!! Vzdigni pesti, bori se naprej, bo že šlo.

Najdi si kakšen hobi in malenkosti ki ti bodo vzele čas (in misli). Pozbil ne boš nikoli, vzelo ti bo pa misli in lažje boš preživel prve momente.

Zanimiva misel. Nikoli še nisem gledal na stvari s tega vidika, vendar pa mogoče ni daleč od resnice.

Sicer pa, kakorkoli je že hudo, ko umrejo starši, to vseeno ni kakšna epopejska tragedija. Circle of life. Neznosno je pomoje takrat, ko ti umre otrok.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Moje sožalje.
Veliko so ti že dugi napisali. Pa vendar. Vejemi, da tvoji pokojni starši ne bi hoteli, da njihov otrok trpi ob njihovi smrti. Vem, da je težko. Spomini ostajajo. Poskusi se s čim drugim zaposliti. Ko ti pride, da bi se zjokal... se zjoči... ne drži v sebi..... ti bo lažje. To se zadeve, ki se jih ne more nobeden izogniti. Živi dalje. Starši vedo, da so vzgojili poštenega fanta in tudi njim je to zadovoljstvo. Ohrani spomin več pa žal ne moremo stroriti.
Tudi mi sami ne bi hoteli, da naši otroci trpijo za nami.

Dwayne

Pripravnik
22. avg 2007
357
0
16
Maribor
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Po besedah internetnega prijatelja:
Šele ko ti umre oče postaneš pravi človek!!!

Brez kančka slabe vesti temu svojmu internet prijatlu reči, da je butl.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.364
7.464
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Vidiš, sam sem isto hodil na pogrebe znancev oz njihovih bližnjih, ostalo pa pač kropit. Vendar ko se vloga obrne in si v situaciji, ko hodijo k tebi izrekat sožalje, si še kako prokleto dobro zapomniš, kdo je prišel... Moja mama, ki je bila totalno podrta ve za vsakega, ki je prišel na pogreb ali kropit, pa lahko rečem, da jih je prišla celotna armada. Oče je bil pač tak tip človeka, ki je pomagal vsakemu, nikomur nikoli rekel žal besede....

Mene je držalo po konci in me še vedno samo to, da sem moral uredit vse za pogreb in sedaj dalje, kajti mama in brat nekako nista mogla mislit še na to. Sam pa sem pač tak, da ko me je brat poklical, da je oče umrl me je sezulo, sem se sesedel, naslednji trenutek pa že v glavi vrtil vse pizdarije, ki jih bom mogu narest jutri, pojutrišnjem, čez 20 let.... Sedajle je mesec in pol in se še nisem sprijaznil, da ga ni... Meni pač pomaga gledanje starih slik, zadnjega filmčka, na katerem je posnet živ, ipd... Vendar recimo moji mami pa karkoli pogleda jo spominja in začne jokat.

Najhuje od vsega mi je pa to, da je bilo vse tako na hitro in je umrl brez da bi bil bolan, še najhuje pa dejstvo, da sem bil edini ki ga nisem videl en teden, ker je bil vmes na vikendu. Še zadnji dan ko je bil živ pa sem imel namen it na obisk, pa sem rekel: ah, sej sta šele prišla zvečer iz vikenda, bom šel pa jutri, grem ko je lep dan pa mal športat. Zdej pa mam...

Pač, tako je prišlo in nimam čisto kaj naredit pri vsem tem. Lahko me le tolaži dejstvo, da je oče isto doživel s svojim očetom, le da je bil on še malenkost mlajši od mene.
Ne gre za to, da ne bi hodil na pogrebe prijateljev...ampak ko me recimo mati prosi naj jo peljem na kak pogreb, jo najraje odložim in poberem. Ker mi je muka it zraven pa ceprav nisem poznal cloveka...

Pri prijateljih ki sem ju omenil pa je stvar malce bolj delikatna. En me je pred smrtjo poklical, drugi pa celo obiskal. In pri ta drugem sem si nehal ocitat sele ko sem se potrudil pozabit. Se spomnim nanj vsakih nekaj dni ampak na grob...ne vem mogoce cez par let.

vidovitimilan

Zelenc'
13. jun 2014
11
0
1
SAm nimam take izkušnje vendar sem mnenja, da je smrt neizbežna in celo življenje nosit breme in žalovat za nekom je nesmisleno. Seveda vpliva na vsakega drugače. Poizkusi jih ohraniti v dobrem spominu. Smrt je neizbežna, zato uživaj v življenju z bljižnimi dokler lahko. Seveda pa je razlika ali nekdo umre v najboljših letih ali pa zaradi starosti.