Smrad iz ventilacije

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Kako in s čim očistite ko vam začne smrdet iz ventilacije, sploh če je klima.

Avto Octavia 2, verjetno pa se to pojavlja tudi pri drugih vozilih, tako da tudi splošna mnenja in izkušnje zaželjene.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
z cistilno peno ki ima dolgo cevko, najbolj uncikovito pa naj bi bilo v delavnicah ki imajo pravo opremo za ciscenje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
ko vam začne smrdet iz ventilacije

V bistvu rabiš obrnit vprašanje ...

Meni še v nobenemu avtu ni smrdelo iz ventilacije! Smrdi klima oz. filtri, ki zgledajo verjetno pri tebi kot gorgonzola! Da to saniraš obstaja sicer razkužilo, ampak najbolje je zadevo spucat in skrbet da ti NE začne smrdet.

Ker če se držiš pravila, da redna uporaba klime prepreči nastanek bakterij in plesni potem ti ne bo nikoli smrdelo v kabini! Preventivno enkrat letno daš sistem razkužit od daleč (torej lahko tudi sam - dobiš razlužilo v spreju in pošpricaš v luknjo pri zračnem filtru kabine ko klima dela na polno)!

Ko pa enkrat smrdi pa res ne pomaga nič več oz. lahko samo že blažiš simptome s temi "razuževanji"!

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
+ enkrat na leto zamenjat filter kabine oz. mikro filter
wink-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
smrad nastane zaradi vlage na uparjevalniku in tam se zacnejo razvijati mikroorganizmi.To pol smrdi, je pa to bolj tipicno za vozila ki so stara nekaj let

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
V bistvu lani ni smrdelo, filter je bil zamenjan pol leta nazaj na rednem servisu, to pomlad pa bruh ko so temperature malček višje.

Sam se temu še nisem direktno posvečal bom pa vseeno zamenjal kabinski filter, če pa ne bo bolje bom pa še mal šprical po luknah
smile-1.gif
.

Preden se lotim iskanja me zanima, kje se v Octavii 2 nahaja kabinski filter, če kdo iz glave ve
smile-1.gif
(na tastari vem da si mogel odšravfati brisalce, pa plastike pod šipo da si ga lahko zamenjal, na tem avtu pa nisem še nič sam prčkal).

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
par minutk predn končaš vožnjo (in veš da bo avto dal časa stal) izklopi klimo, da se uparjalnik posuši in nebo smrdelo.
seveda pa najprej treba spucat vse. lahko pelješ na servis, lahko kupiš v praktično vseh avtotrgovinah sprej (še špar ga ma)
ampak kupi takega, ki nima nobene cevke itd. pač se sproži, ventilacija na notranje kroženje in pustiš laufat nekaj časa. ker tisti s cevko so krnekaj, ne prideš niti približno tam zraven kjer bi moral.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Tisti s cevko so namenjeni razkuževanju direktno prizadetega mesta (in delujejo) ... tisti ki so pa kot dimne bombe in jih spožiš v vozilu, potem pa pustiš da se avto malce napije so pa bolj tako-tako. Načeloma če imaš svinjarijo v vozilu je fino ker razkuži še to!
evil.gif

Sicer pa kakšno medicinsko razkužilo + tisto tlačno posodo za škropljenje in lahko narediš isto stvar sam za 1 EUR!
grin1.gif

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Tole z izklopom klime mi ne pomaga, ker je zjutraj prehladno in se klima ne dela, ko pa se po šihtu vsedem v avto me pa skorajda ubije.

Sedaj sem kupil zadevo, ki jo sprožiš v avtu (8 evrov), poleg tega bom kljub vsemu zamenjal še kabinski filter, 7 evrov, škodit pa ne more. Poleg tega sem še temeljito posesal in spucal avto, pa ni hudič da bo boljše.

Hvala za nasvete, čez vikend pa še od besed k dejanjem, če bo le vreme dovolilo, material imam.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ono z cevjo se najbolj pomaga ce delas sam. Vendar bo cez kak mesec zacelo spet smrdet

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Tole z izklopom klime mi ne pomaga, ker je zjutraj prehladno in se klima ne dela, ko pa se po šihtu vsedem v avto me pa skorajda ubije.

torej zakaj maš zjutraj sploh zalaufano klimo če je hladno? ko se iz šihta pelješ domov če par minutk pred domom klimo ugasneš nebo nobene sile da bi se skuhal.
jaz to delam odkar mi je nekdo razložil to 4 leta nazaj in od takat nimam problemov, pred tem je pa vsakič ko sem avto zalaufal apihal ful vlažn zrak.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Sicer ne vem iz česa vidiš da imam zalaufano klimo ko je hladno, ampak naj ti bo. Klima je avtomatska in pač dela ko dela.

Ampak pustmo to, klima bo še vedno delala kot bo, samo da pač malček sčistim to zadevo, zamenjam kabinski filter. Niti strošek, niti količina dela nista pretresljiva.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik olfa pravi:

torej zakaj maš zjutraj sploh zalaufano klimo če je hladno? ko se iz šihta pelješ domov če par minutk pred domom klimo ugasneš nebo nobene sile da bi se skuhal.
jaz to delam odkar mi je nekdo razložil to 4 leta nazaj in od takat nimam problemov, pred tem je pa vsakič ko sem avto zalaufal apihal ful vlažn zrak.

Tako je. 5 min pred koncem vožnje ventilacijo povečat in izklopit klimo (AC oz. AUTO oz. ...) .. itak še kakšno minuto dve piha hladnejši zrak.

Druga stvar je pa poskrbeti za občasno prepihanje klime takrat ko je ne rabiš. Recimo pozimi, kadarkoli temperature zadoščajo se klimo vključi na max. za par minutk. Če ni druge opcije (mrzla zima) lahk narediš to tudi doma v garaži!

Tretja stvar je da ko klimo uporabiš za razvlaževanje (jesen je zelo kritična), da jo potem tudi "posušiš". V bistvu je to kombinacija prvih dveh točk - pustiš ventilacijo brez klime + naslednjo vožnjo če/ko ni vlage spet klimo prižgeš za par minut.

Če se držiš teh dveh pravil tudi pri 10 let starem avtu ob redni menjavi kabinskega filtra in občasni dezinfekciji ne bo smradu.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Ampak pustmo to, klima bo še vedno delala kot bo, samo da pač malček sčistim to zadevo, zamenjam kabinski filter. Niti strošek, niti količina dela nista pretresljiva.
nista ne. ampak čez pol leta do leto boš pa spet jamBral da smrdi.
je res tako težko stisnit tipko econ 3 minute pred domom?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Lej piko, ne jamBram ampak sprašujem, 3 minute pred domom klime zaenkrat ne bom izklapljal, ker je pol vseeno če je nimam, saj za celo pot od službe do doma porabim 10 minut. Čez pol leta ne bom jamBral, saj bom vedel kako in kaj ravnati, če bo potrebno.

Drugače pa avto je zunaj, garaže ni na voljo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Za 10 min tako ali tako bolje da ne vklapljaš klime, ker boš samo prehlad in glavobol dobil.

Tak da ali ti bo smrdelo, ali pa vztrajaj s klimo teh 10 min, ko bi drugače umrl od vročine
tongue-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
sicer pa kaj se sploh sekiramo :D ded je itak povedal da ga boli k za nasvete in bo delal dalje tako kot je do zdaj
smile-1.gif

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Tole me pa zdej mal iz pantov meče. Sekirat se ti itak ni treba, pametne nasvete tukaj sem veselo vzel za dobre, v kratkem bojo realizirani, ti pa veselo izklapljaj klimo.
Po tvoje, bi verjetno moral klimo z drekom namazat
evil.gif
.

Aja, drugače pa sem realiziral ravno tvoj del nasveta, kjer praviš da so biljša čistila tista ki jih ne špricas v luknje, pač pa ga sprožiš itd.

Kaj ti sedaj še ni jasno razen izklapljanja klime, kar je pa tvoj predhodnik dobro opisal
Citat:
Tak da ali ti bo smrdelo, ali pa vztrajaj s klimo teh 10 min, ko bi drugače umrl od vročine

Nazadnje urejeno: