Služba začasno prebivališče

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Takrat, ko sem začel delat v lj.... sem nekako obdržal sobo v študentu za malo tistega drobiža, potne sem pa vlekel 300€.

Da računica je, če nisi preveč scertan.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
OK, pustimo izjeme, ki imajo v LJ še eno stanovanje, za katerega delodajalec ne ve...ki imajo tam partnerke, ljubice, mamice ... Glejmo veliko večino preostalih, ki delajo vsakodnevno gužvo na slovenskih avtocestah, pač narod, ki je "prav neslovensko fer do svojega delodajalca"...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.172
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Takrat, ko sem začel delat v lj.... sem nekako obdržal sobo v študentu za malo tistega drobiža, potne sem pa vlekel 300€.

Da računica je, če nisi preveč scertan.

No danes ti od teh 300 € ne ostane več veliko če nisi ravno v neki beznici. Če želiš da si v svoji izbi si pa konkretno v minusu.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Recimo...malo ilustriram...ti si iz LJ, jaz iz CE...oba delava v istem podjetju v LJ in imava 1000€ neto plače...ti imaš potnih stroškov 30€, jaz 300€...koliko nama ostane za zapravljanje tekom meseca od celotnega prihodka? Guess what...1000€. To je jasno, a ne? Je približno jasno, da bi več ali manj ves denar od tistih 300€, ki bi jih dobil jaz šel za gorivo? Ti si za namene službe v enem mesecu s svojim avtomobilom naredil 200 kilometrov, jaz 3000. Ti boš redni servis delal 1x letno, jaz 2x. Ti boš gume kupoval vsaka 4 leta, jaz vsaki dve leti. Ti boš nov avtomobil nabavljal vsakih 10 let, jaz vsakih 5. Kapiraš poanto?

In preden pade obtožba o jamranju...ja, seveda se vsak sam prostovoljno odloči, da se bo vozil v službo 80 kilometrov daleč v eno smer... S tem se tudi odloči, da prevoz NI problem in s tem tudi sprejme dejstvo, da bo moral od lastnega neta nameniti kakšen € več za amortizacijo avtomobila, kot bi ga naklonil, če bi delal v sosednji ulici.

Ali si mogoče tudi ti eden tistih, ki na vprašanje o tem, kakšna je njegova plača sešteje neto+malico+prevoz+bonitete+dnevnice+variabilo+kilometrino+... in to poda kot odgovor?

Pa pustimo sedaj ob strani primerjave s tujino, ker to tukaj ni pomembno. Pomembno je le prepričanje ljudi, da se na povračilu stroškov prevoza na delo da blazno služit, ker verjami...ne da se. Na določene načine se da malo zmanjšati stroške, definitivno pa ne služiti.

Vse našteto je jasno že od začetka. Vseeno pa mislim, da so potni stroški napaka v sistemu, ki še pomaga k centralizaciji države. Seli se za službo, če hočeš. Če pa hočeš živeti v 100+ km oddaljeni veliki in poceni nepremičnini, tvoja izbira. Ampak zakaj bi bil za to še nagrajen?

O kreativnem izplačevanju dela plače preko (neobdavčenih) potnih stroškov raje ne bomo.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
O kreativnem izplačevanju dela plače preko (neobdavčenih) potnih stroškov raje ne bomo.

Pri teh progresivnih davkih ne gre drugače, razen če futraš potem še enega voluharja v JU s tem, da malo več delavcu plačaš.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:

Pri teh progresivnih davkih ne gre drugače, razen če futraš potem še enega voluharja v JU s tem, da malo več delavcu plačaš.

V nekaterih firmah gre drugače...

Zgleda, da so problem ene iste...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:

Ob prebiranju prispevkov bi človek morda lahko dobil občutek, da nismo daleč od skupnosti goljufov, ki pa zase mislijo, da so najbolj pošteni, pametni in delavni na svetu.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
800 neto = 1200 bruto
1000 neto = 1700 bruto
1500 neto = 3000 bruto

S tem, da bi moral še bruto bruto za firmo upoštevat. Tega svet ni vidu. Torej za 500€ več delavcu, bi morala firma še jurja dat državi.
bonk.gif

Enkrat bom še za avstrijo prekalkuliral, pa se mi sedaj ne ljubi.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Če pa hočeš živeti v 100+ km oddaljeni veliki in poceni nepremičnini, tvoja izbira. Ampak zakaj bi bil za to še nagrajen?

Daj pojasni že prosim...zakaj nagrajen? In kot je bilo rečeno...pustimo ob strani razno kreativnost pri izplačilih...govorimo le in samo o poštenem delavcu, ki dobi po zakonu (ali kako drugače) predpisano povračilo stroškov prevoza na delo.

In kakšno vezo ima sedaj v vsej zgodbi kakršna koli nepremičnina? Situacija je ponavadi takšna, da ima posameznik najprej v lasti "veliko in poceni nepremičnino", šele nato pa dobi službo v oddaljeni Metropoli. V primeru, da pa ima najprej službo v Metropoli in se šele nato preseli v oddaljeno "veliko in poceni nepremičnino", pa delodajalcu itak dol visi za kakršno koli povračilo stroškov prevoza, saj selitev ni bila v interesu delodajalca...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Če pa hočeš živeti v 100+ km oddaljeni veliki in poceni nepremičnini, tvoja izbira. Ampak zakaj bi bil za to še nagrajen?

Daj pojasni že prosim...zakaj nagrajen? In kot je bilo rečeno...pustimo ob strani razno kreativnost pri izplačilih...govorimo le in samo o poštenem delavcu, ki dobi po zakonu (ali kako drugače) predpisano povračilo stroškov prevoza na delo.

In kakšno vezo ima sedaj v vsej zgodbi kakršna koli nepremičnina? Situacija je ponavadi takšna, da ima posameznik najprej v lasti "veliko in poceni nepremičnino", šele nato pa dobi službo v oddaljeni Metropoli. V primeru, da pa ima najprej službo v Metropoli in se šele nato preseli v oddaljeno "veliko in poceni nepremičnino", pa delodajalcu itak dol visi za kakršno koli povračilo stroškov prevoza, saj selitev ni bila v interesu delodajalca...

Pa najemi manjše stanovanje v "Metropoli", dokler imaš službo. Ko menjaš službo, se seli za njo. Ali pa se vozi (na svoje stroške).

Ostalega ne bom komentiral.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Pa najemi manjše stanovanje v "Metropoli", dokler imaš službo. Ko menjaš službo, se seli za njo. Ali pa se vozi (na svoje stroške).

OK, ja, variant je mnogo. Ampak še vseeno čakam na tvoje pojasnilo spodnje izjave:

Citat:
Potne stroške bi bilo potrebno ukiniti, ker delajo krivično razliko med zaposlenimi.

Ta izjava je tudi bila razlog, da sem se sploh vključil v debato.

Moj celoten point je...kaj tebe osebno moti povračilo potnih stroškov? Iz napisanega sklepam, da nisi delodajalec, torej...kaj je razlog? In kot je že bilo rečeno...pustimo primerjavo s tujino in pustimo izkoriščanje potnih stroškov...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:

OK, ja, variant je mnogo. Ampak še vseeno čakam na tvoje pojasnilo spodnje izjave:

Citat:
Potne stroške bi bilo potrebno ukiniti, ker delajo krivično razliko med zaposlenimi.

Moj celoten point je...kaj tebe osebno moti povračilo potnih stroškov? Iz napisanega sklepam, da nisi delodajalec, torej...kaj je razlog? In kot je že bilo rečeno...pustimo primerjavo s tujino in pustimo izkoriščanje potnih stroškov...

Sam si napisal obrazložitev v prejšnjem prispevku. Zakaj bi nekdo, ki si kupi poceni nepremičnino v vukojebini, bil v prednosti pred drugim, ki drago plača nepremičnino v "Metropoli"? Bo drugemu delodajalec povrnil del stroškov kredita?

Dodano: sem že nekaj prispevkov višje napisal, če lahko dobim večje nadomestilo za hrano, ker več pojem?

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:

Citat:

Sam si napisal obrazložitev v prejšnjem prispevku. Zakaj bi nekdo, ki si kupi poceni nepremičnino v vukojebini, bil v prednosti pred drugim, ki drago plača nepremičnino v "Metropoli"? Bo drugemu delodajalec povrnil del stroškov kredita?

Dodano: sem že nekaj prispevkov višje napisal, če lahko dobim večje nadomestilo za hrano, ker več pojem?

O kakšni prednosti je govora? Lepo sem ti napisal, da ima povprečni dnevni migrant večje stroške napram povračilu na letni ravni, kot povprečen delavec, ki ima delovno mesto za vogalom. Samo potni stroški so v večini primerov (ne vedno) premalo, da se stroški, ki jih takšen vozač ima s prevoznim sredstvom pokrijejo.

In kakšno vezo imajo sploh nepremičnine pri vsem tem? Tudi v Ljubljani dobiš poceni garsonjero in tudi v Celju imaš mio+ € vredne hiše... Preostali stroški življenja pa so načeloma primerljivi.

Povračilo stroškov prevoza bazira na vsaj približno realnih in dokazljivih stroških, ki jih nekdo ima s tem, da delodajalcu nudi svoje znanje in sposobnosti. Nekdo, ki za to naredi vsak dan 200 kilometrov, pač ima s tem (najmanj) 10x večje stroške, kot nekdo, ki za to naredi vsak dan 20 kilometrov. Po drugi strani pa so malice v sosednji kantini enako drage ali poceni za vse. Ali boš mogoče rekel, da poješ 10x več od svojega sodelavca? Mogoče na malici dnevno poješ dve porciji?

In še enkrat...kaj KONKRETNO tebe moti pri tem, da nekdo prejme mesečno 300€ potnih stroškov? Ker trditve, da so dnevni migranti na boljšem, ker imajo cenejše nepremičnine in poleg tega še vlečejo mastne denarce za prevoz na delo so, oprosti izrazu, idiotizem...

I

Izbrisan uporabnik 3287

ne kupijo vsi drago v metropoli.... nimajo vsi niti moznosti kupiti v metropoli.... pa placa ni za vse v metopoli... pa da ne omenjamo, da veliko ljudi dela kjerkoli - samo, da dela. po verjetnosti za minimalca... in ti bi takim odvzel potne...itak, da revezi nahebejo... folk nima za jest, ko vse placa (ja tudi prevoz na delo)...ti bi pa skampe jedel.... ja bravo.... in ne mi z: naj si najdejo boljse delo - tudi tega ni za vse.... jebeštrga, tudi na lotu ne moremo vsi zadeti, pa imamo kao enake moznosti....

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
In še enkrat...kaj KONKRETNO tebe moti pri tem, da nekdo prejme mesečno 300€ potnih stroškov? Ker trditve, da so dnevni migranti na boljšem, ker imajo cenejše nepremičnine in poleg tega še vlečejo mastne denarce za prevoz na delo so, oprosti izrazu, idiotizem...

Ko se mi bo naslednjič kdo hvalil, kako privarčuje velik del avta samo s potnimi stroški, bom rekel, da je to nemogoče in je [cenzura]. Vozijo se v avtu štirje, vsak teden vozi en teden, kasirajo pa potne stroške vsi.

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Pa zakaj se ti ne preselil ven. Imel boš poceni vilo, zaslužil s prevozom, imel nov avto vsako leto, če si bos pa še sam kuhal, ker toliko poješ, boš pa še dopust lahko preživel na Havajih.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:

Ko se mi bo naslednjič kdo hvalil, kako privarčuje velik del avta samo s potnimi stroški, bom rekel, da je to nemogoče in je [cenzura]. Vozijo se v avtu štirje, vsak teden vozi en teden, kasirajo pa potne stroške vsi.

Pelji se 1x po štajerki zjutraj v LJ...koliko avtomobilov dnevnih migrantov vidiš, da je v njih več kot voznik in moooogoooče še 1 sopotnik? Lahko verjameš, da jih je zelo malo... Se pa strinjam, tisti, katerim to uspeva, pa imajo vsak mesec na strani kakšnega stotaka ali pa dva več.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Vozijo se v avtu štirje, vsak teden vozi en teden, kasirajo pa potne stroške vsi.

To fukncionira v JU, če imaš pa resen šiht pa morajo vsi v isti firmi delat, čene se moraš čakat in še eno uro samo zarad čakanja na dan izgubiš. Potem pa pridejo še špice, da mora kakšen kaj potegnit, potem a mora drugačen prevoz poiskat ali ga čakajo drugi. Ne gre to enostavno.

Če 4 delajo v eni proizvodnji v isti izmeni tole pa gre potem ja. Ali pa v JU tisti pa itak....
evil.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Vozijo se v avtu štirje, vsak teden vozi en teden, kasirajo pa potne stroške vsi.

To fukncionira v JU, če imaš pa resen šiht pa morajo vsi v isti firmi delat, čene se moraš čakat in še eno uro samo zarad čakanja na dan izgubiš. Potem pa pridejo še špice, da mora kakšen kaj potegnit, potem a mora drugačen prevoz poiskat ali ga čakajo drugi. Ne gre to enostavno.

Če 4 delajo v eni proizvodnji v isti izmeni tole pa gre potem ja. Ali pa v JU tisti pa itak....
evil.gif

Glede na to, kako imaš JU in JS v želodcu; pomisli, koliko bi privarčevali v JU in JS, če ne bi bilo potnih stroškov.
wink-1.gif
Ne bi bil vesel?