Slovesnost ob 69. obletnici Pohorskega bataljona

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #488

http://www.rtvslo.si/slovenija/slovesnost-ob-69-obletnici-padca-pohorskega-bataljona/274291

Citat:

7. januar 2012 ob 16:34
Slovenska Bistrica - MMC RTV SLO/STA
Na Osankarici na Pohorju je potekala spominska slovesnost ob 69. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. Različne delegacije so ob spomeniku borcem položile venec.

Slavnostni govornik, načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, pa je dejal, da je zgodba Pohorskega bataljona priložnost za razmislek o prihodnosti.

"Velikokrat smo se spraševali, kaj smo se iz izkušenj prednikov naučili in ali nam to lahko pomaga v prihodnosti. Povemo lahko, da se zavedamo naših korenin, da cenimo vsa prizadevanja za svobodo in enakost, da smo zaskrbljeni, ker imamo pozabljiv odnos do vojaške zgodovine in domoljubja," je povedal in dodal, da "zato kličemo k domoljubju in odgovornosti do zgodovine, pa tudi do naše prihodnosti".

"Vse sile je treba dati za to, da braniš svojo domovino"
Različne delegacije na čelu z delegacijo ministrstva za obrambo, v kateri je bila poleg Šteinerja tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, so ob spomeniku borcem, ki so v boju z nemškimi vojaki padli 8. januarja 1943, položile venec.

Ministrica je ocenila, da "ljudje še vedno verjamejo v tisto, za kar so borci Pohorskega bataljona tukaj padli - da je treba dati vse sile za to, da braniš svojo domovino". "Potrebnih je veliko ljudi, da bi naša domovina, naša država šla naprej po neki spodobni, demokratični poti," je prepričana.

Prireditve naj bi se udeležilo okoli 3.000 ljudi, največ v zadnjih nekaj letih.

Bataljon je 8. januarja 1943 obkolilo 2.000 nemških vojakov
Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2.000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona.

Nemci so 65 padlih Slovencev odpeljali v Gradec ter jih pokopali na graškem pokopališču. Pozneje so našli še štiri padle in jih pokopali na pokopališču v Oplotnici. Po vojni so posmrtne ostanke teh štirih prekopali k spomeniku v Ruše, je zapisano na spletni strani Šarhov pohod.

Ve se kdo vse je manjkal...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Manjkalo je 65 padlih. Ostale neokusne pripombe pa zadrži zase. Če pa imaš kaj ''pametnega'' za povedat pa odpri temo v spamu.

I

Izbrisan uporabnik #488

Lej, tisto o čemer se ve, ni potrebno posebej zapisati.

Vsekakor pa je zanimivo kdo se pojavlja na takšnih slovesnostih, tudi sam sem že bil in držal baklo, vendar je to bilo za 1.11 nekoč.

Kaj hitro pa sledijo še slovesnosti iz drugega pola, ki so dejansko zakrivili te poboje in sodelovali pri moriji okupatorjev.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ve se kdo vse je manjkal...
Kdo bi pa moral biti?

Če si mislil na kakega politika, no, od teh ni nihče manjkal.

I

Izbrisan uporabnik #488

Tisti, ki se ponavadi pojavljajo na grobovih po "uradni" dolžnosti. Bomo lepo počakali na uradne fotografije.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Po mojem mnenju ne bi smelo biti nobenega politika nobene strani, vključno z raznimi predsedniki združenj borcev (ki bi jih morali razpustiti), ker itak samo drek mešajo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Lej, tisto o čemer se ve, ni potrebno posebej zapisati.

Zakaj pa pišeš in vnaprej provociraš? Se ti ne zdi, da bi bilo že dobro pustit pri miru dogodke, ki so se pripetili 60 in več let nazaj?
bonk.gif
Nikogar ne briga kdo je bil, koga ni bilo, zakaj ga ni bilo in kdo bo potem pripravil ''nasprotno'' slovesnost - razen par idiotov, ki mislijo, da komu dandanes še dol visi za to.

Pomembo je samo to, da je umrlo 65 ljudi (ne levih, ne desnih ampak LJUDI).

13. jul 2011
2.677
626
113
Jaz sem manjkal, za ostale mi pa dol visi.
Pokojni stari oče je bil partizan od kapitulacije Italije in vrnitve s Sicilije. Maja 45 je razdolžil puško in s tem je bila stvar za njega zaključena. Doma ga je čakala družina in kmetija. Nikoli ni bil v ZB, nikoli hodil na mitinge, pa tudi za borčevsko pokojnino ni nikoli zaprosil. Je dajal: "Jaz nisem nikogar ustrelil in nihče ni ustrelil mene. Jaz sem s tem zadovoljen."
Padli borci si zaslužijo spoštovanje, ampak (ne)edeležba na proslavi nima nujno opraviti s tem.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Jaz sem se vsaj spomnil na dogodek.
A je tako pomemben? Ker meni osebno se mi zdi nekoliko prenapihnjen.

Mrtvih je bilo toliko kot v eni minuti klasičnega frontalnega vojskovanja v prvi svetovni vojni recimo nekje v Belgiji. Si se spomnil tudi na to?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ne smetit s Hitlerjem. Pohorski bataljon je pomembna zadeva za naš narod in sploh prebivalce pod Pohorjem.

Gre za primer organiziranega domačega upora zoper naciklerofašizem.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Mah smetiti si začel kar ti. Naciklerofašizem je pa ravno tako posrečena skovanka kot nacipunk.
grin1.gif
Zdaj pa prosim nehaj zlorabljati padle borce, hvala.

I

Izbrisan uporabnik #488

Eni pa imate res neprimeren odnos do naših partizanov.

Naciklerofašizem je pač dejstvo, izraz, ki lepo opiše sovražnike na naših tleh.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Ah šmecer in njegova resnica (ki je edina pravilna btw).
Gremo to obujat, gremo se še mi vmešat da se bomo lahko še mi naslednjih 70 let kregal kdo je in kaj je bil.

ps: menim da 1 dan v letu bi lahko bil za VSE smrtne žrtve WWII(kot spomin in opozorilo) , ne pa 10 proslav pa vsaka na svoj datum. Pretiravamo.

I

Izbrisan uporabnik #488

Naša država "temelji" na Pohorskem bataljonu, ne pa na izdajalcih in okupatorjih.

Eni bi očitno radi te "majhne" razlike prikazali kot, da je vse isto.

Takšni prazniki morajo biti.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.392
5.666
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Pohorski bataljon je pomembna zadeva za naš narod in sploh prebivalce pod Pohorjem.

Definitivno da je.......že 70 let nas posiljujejo z lažjo......ubistvu so bili pa izdani od svojih ker se niso pokorili KPJ!

Zanimivo da so celo pokopani v avstriji.........te prekleti švabi so bli tolk pietetni da so jih še pokopal!
bonk.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Verjetno imaš točen podatek izdajalca kot vedno
smile-1.gif

Drugače pa je res, pokopani so v Grazu.